Ο Γολγοθάς που πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση

Ο Γολγοθάς που πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τη λίστα των μέτρων που πρέπει να καταθέσει στο Eurogroup, μέχρι τη Δευτέρα. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Να μην μετατραπεί η Μεγάλη Εβδομάδα σε εβδομάδα των Παθών θα επιχειρήσουν στην κυβέρνηση προετοιμάζοντας ήδη τους φακέλους που θα παρουσιάσουν στο Euroworking Group. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως βλέπουν τις επόμενες ημέρες της διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου

Το βλέμμα της κυβέρνησης μπορεί να είναι στραμμένο στο Euroworking Group στις 8-9 Απριλίου, όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την πεποίθησή τους πως το Eurogroup που θα δώσει τέλος στην οικονομική ασφυξία θα έρθει αμέσως μετά το Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως μπορεί ακόμα να υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν με τις Βρυξέλλες, όμως ποντάρουν στο «πολιτικό καπέλο», που όπως λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη, μπήκε μετά την διαβούλευση της επταμερούς στις Βρυξέλλες, αλλά και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η πίεση εξακολουθεί να είναι μεγάλη με τους δανειστές να ζητούν λεπτομερή εξειδίκευση στα δημοσιονομικά μεγέθη. Οι εταίροι για οποιοδήποτε μέτρο θέλουν να γνωρίζουν το ακριβές ισοδύναμο ή  κοινώς «που θα βρεθούν τα λεφτά».

Πως θα ανοίξουν, όμως οι κάνουλες της χρηματοδότησης;

Αυτό που βλέπουν στελέχη και του οικονομικού, αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως σταδιακά μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξει μια απελευθέρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

– Η πρώτη «ανάσα» στην Ελληνική οικονομία ευελπιστούν να έρθει από την αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων πάνω από 15 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

– Η δεύτερη «ανάσα» πιστεύουν πως θα προέλθει από τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που έχουν επιτύχει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Αυτά η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να δοθούν κατευθείαν ως δόσεις στο ΔΝΤ.

– Το τρίτο «φιλί της ζωής» θα δοθεί από την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει προκληθεί και με τον  χρόνο να εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, το μεγάλο ζητούμενο είναι τα ταμειακά διαθέσιμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα». Σε συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα δεν υπάρχει για βραχυπρόθεσμους στόχους των επόμενων δυο μηνών. Μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις.

Οι Ελβετοί και πάλι στην Αθήνα

Και επειδή οι τρόποι που θα εισρεύσουν λεφτά στα ταμεία του κράτους είναι πρωταρχικός στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου, στις 14 Απριλίου στην Αθήνα θα βρεθεί για δεύτερη φορά ο Ελβετός Υφυπουργός για διεθνή Οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και με τον Παναγιώτη Νικολούδη.

Έχει ήδη προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση και εντονότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές αρχές είχαν εκφράσει την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία.

Όπως είχε αναφερθεί στη συνάντηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν μόνο 15 αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος.

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Στην κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε για το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση εξηγώντας πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική πλευρά προέρχονται από τα τεχνικά κλιμάκια, σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπου η πολιτική διαπραγμάτευση έχει βάλει τις συζητήσεις σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ανησυχία, πάντως εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από μερίδα βουλευτών σχετικά με την περιγραφή του στόχου του πλεονάσματος στο 3,9%. Οι διευκρινίσεις πως ήταν ένας αυθαίρετος υπολογισμός, γιατί προστέθηκε το μέγιστο που μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα, δόθηκαν. Όμως ο προβληματισμός συνεχίστηκε, έστω και με χαμηλούς τόνους, με βουλευτές να κάνουν λόγο για καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα