“Αγαπητή Ντόρα…”. Θετικός ο Τσίπρας για την Επιτροπή Σοφών
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίνεται στην πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη πριν τον Α. Σαμάρα. Δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία Επιτροπής Σοφών. Διαβάστε τι έγραψε στην επιστολή του
- 02 Απριλίου 2015 15:06
Επιστολή στη Ντόρα Μπακογιάννη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρόταση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Επιτροπής Σοφών, με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση της κας Μπακογιάννη “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα” και δεσμεύτηκε μάλιστα να την υποστηρίξει για να προχωρήσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.
Η επιστολή του πρωθυπουργού
“Αγαπητή Ντόρα,
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.
Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.
Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.
Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.
Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.”
Η πρόταση Μπακογιάννη
Η κα Μπακογιάννη είχε στείλει την Τετάρτη επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με κοινοποίηση στους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία προτείνει την σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Το αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
“Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,
Είναι κοινή εκτίμηση του ελληνικού λαού ότι χρειάζεται αυστηρός έλεγχος των αποτελεσμάτων των πολιτικών που ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Αναμφίβολα, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος.
Βασιζόμενη στην πείρα μου, δεν πιστεύω ότι μια Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας.
Για το λόγο αυτό, προτείνω η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.
Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου”.