Ούτε η ρύθμιση των 100 δόσεων «έσωσε» τον ΟΑΕΕ

Ούτε η ρύθμιση των 100 δόσεων «έσωσε» τον ΟΑΕΕ

Μπορεί στον ΟΑΕΕ, να ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οι υπαγωγές στη νέα ρύθμιση, εντούτοις τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί έως τώρα, δεν αλλάζουν ριζικά προς το καλύτερο, την εικόνα του Οργανισμού

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε ότι θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων έως 40.000 οφειλέτες. Τελικά, εντάχθηκαν 140.246, αριθμός πολλαπλάσιος της αρχικής εκτίμησης. Μάλιστα, οι οφειλέτες αυτοί φαίνεται ότι επέστρεψαν για τα καλά στα μητρώα του Οργανισμού, αφού το τελευταίο δίμηνο, αποχώρησαν, δηλαδή βγήκαν εκτός ρύθμισης μόλις 1.420 περιπτώσεις.

Παρά την επιβολή capital controls οι οφειλέτες κατέβαλλαν τόσο τις τρέχουσες εισφορές τους, όσο και τις μηνιαίες δόσεις τους, ενδεικτικό ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr έως τώρα, όμως, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει εισπράξει ποσό 60 εκατ. ευρώ, κάτι που βοηθάει, αλλά δεν δίνει σημαντική «ανάσα» στα συνολικά έσοδα του Οργανισμού. Έτσι εξηγείται γιατί έως τον Ιούλιο, το Ταμείο έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το 73% του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης, που ανέρχεται στο ποσό των 850 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Ταμείου είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη από το γεγονός ότι παρά την αθρόα συμμετοχή, έμειναν εκτός ρύθμισης, περισσότεροι από 400.000 οφειλέτες. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 544.347 άτομα, με το συνολικό ποσό του χρέους που έχουν δημιουργήσει να φτάνει στο τεράστιο ποσό των 10,3 δισεκ ευρώ. Ακόμα και αν γίνει σύγκριση με τον ενεργό αριθμό οφειλετών, που ανέρχεται στα 316.568 άτομα, με χρέη περίπου 8 δισεκ ευρώ, πάλι η διαφορά είναι τεράστια. Συνεπώς, είναι τόσο μεγάλο το «φέσι» που ακόμα και η θετική πορεία της ρύθμισης και της είσπραξης εσόδων, δεν μπορεί να βελτιώσει καθοριστικά την κατάσταση. Έτσι εξηγείται άλλωστε γιατί η διοίκηση του Ταμείου έχει εκτιμήσει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα καταγραφεί έλλειμμα μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των εσόδων, ανά δίμηνο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν 221 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση ήταν για 470 εκατ. ευρώ (47% είσπραξη). Το β’ δίμηνο, λόγω και της ρύθμισης μπήκαν στο ταμείο του Οργανισμού άλλα 246 εκατ. ευρώ όταν η εκτίμηση ήταν για 466 εκατ. ευρώ (53% είσπραξη). Αυτό σημαίνει ότι εισπράττονται περίπου τα μισά από όσα θα μπορούσαν να εισπραχθούν σε μια ιδανική κατάσταση εισροής εσόδων. Όμως οι δαπάνες του ταμείου για να καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα σε περίπου 365.000 συνταξιούχους διατηρούνται στα ίδια επίπεδα. Ουσιαστικά, πρέπει κάθε μήνα ο ΟΑΕΕ να καταβάλλει ποσά που εισπράττει κάθε δίμηνο.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr

Υποχρεωτικά στις τράπεζες τα χρήματα κάτω απο το «στρώμα»

Προσλήψεις σε Υπουργεία, Αστυνομία και Δήμους ζητούν εξαίρεση από την απαγόρευση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα