Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις

Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος εξηγεί γιατί τα προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι το αντίδοτο στη οικονομική ύφεση

 Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος εξηγεί γιατί τα προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι το αντίδοτο στη οικονομική ύφεση και γιατί πρέπει κάποιος να επενδύσει τώρα ώστε να είναι έτοιμος όταν η αγορά θα αρχίσει την ανοδική της πορεία.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα θα βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική ύφεση. Είναι κάτι που ακούμε συχνά από τους πολιτικούς της χώρας και σε ένα βαθμό οι αλλαγές που έφερε η κρίση οδήγησαν στη ίδρυση πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Στον επιχειρηματικό στίβο στράφηκαν πολλοί άνεργοι και όσοι βρέθηκαν χωρίς επαγγελματικές επιλογές στο ξεκίνημα τους. Κατά μία έννοια η κρίση λειτούργησε ευεργετικά.

Ωστόσο, αυτή είναι η επιχειρηματικότητα της ανάγκης. Όσα βιώσαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και το ευμετάβλητο κλίμα στον οικονομικό τομέα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικότητα

Είμαστε ακόμα μέσα στην ύφεση, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και αβεβαιότητα.

Αυτό εμποδίζει πολλούς επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα στην κρίση και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλες επιλογές αλλά όσους θέλουν να δημιουργήσουν ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση.

Για αυτό το λόγο, για να δούμε πραγματικά τι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή μιλήσαμε με το σύμβουλο επιχειρήσεων Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο.

Είναι τώρα η ώρα ή καλύτερα να περιμένει κάποιος να τελειώσει η κρίση για επενδύσει; Τι λέει η εμπειρία σας;

Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσεις, ώστε να είσαι έτοιμος όταν η αγορά θα αρχίσει την ανοδική της πορεία. Όσοι επενδύουν σοβαρά μέσα στην κρίση, είναι και οι κερδισμένοι. Σου δίνεται η δυνατότητα να επενδύσεις με κόστος που είναι και 70% χαμηλότερο από ότι 3 χρόνια πριν, και επίσης η ευρωπαϊκή επιδότηση σου επιστρέφει άμεσα και το 40 ως 60% της επένδυσης.

Ποιες θεωρείται ότι είναι οι σημαντικότερες επενδυτικές ευκαιρίες αυτή τη στιγμή και γιατί;

Ο Επενδυτικός Νόμος είναι ανοιχτός για υποβολές όλο το χρόνο και για επενδύσεις από 100.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται στο 50%.

Αν δεν υπάρχει αυτό το κεφάλαιο και για νέους ανέργους υπάρχει το πρόγραμμα Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας που επιδοτεί 100% επενδύσεις από 10 ως 20.000¤ και καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα. Τέλος υπάρχει το πρόγραμμα Leader, που αφορά συγκεκριμένα Δημοτικά Διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και αφορά εκσυγχρονισμό ή ίδρυση διάφορων δραστηριοτήτων. Αυτή την στιγμή είναι ενεργό σε Φθιώτιδα, Λάρισα, Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία & Κυκλάδες.

Ωραία, πείτε ότι εγώ θέλω να επενδύσω. Έχω μια ιδέα, ένα κεφάλαιο και όρεξη να ασχοληθώ. Έρχομαι κατευθείαν σε εσάς; Ποιες είναι οι διαδικασίες;

Από την στιγμή που έχεις μια επιχειρηματική ιδέα, το πρώτο βήμα είναι να ψάξεις για χρηματοδότες. Η καθοδήγηση που μπορεί να σου δώσει ένας σύμβουλος επιχειρήσεων είναι περισσότερο η κατανόηση των αναγκών σου, η ενημέρωση σου γύρω από τα ενεργά ή αναμενόμενα προγράμματα, και κατά πόσο αυτά καλύπτουν τις ανάγκες σου.

Ωραία, ας πούμε ότι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, τι γίνεται από εκεί και πέρα;

Αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες σου, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε τα κριτήρια του προγράμματος, ότι μπορείς να ενταχθεί και το βασικότερο να γίνει από εμάς μια αξιολόγηση της επενδυτικής πρότασης, ώστε να δούμε αν η βαθμολογία σου, δίνει αυξημένες ελπίδες έγκρισης.

Τη γραφειοκρατία ποιος;

Το επόμενη βήμα είναι να μαζέψεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ζητά το πρόγραμμα (Εμπειρία, πτυχία, σεμινάρια, οικονομικά στοιχεία εταιρείας κτλ). Το βασικό και πιο χρονοβόρο είναι η συγκέντρωση προσφορών από τους προμηθευτές σου. Το 70% των νέων επιχειρηματιών που έρχονται στο γραφείο μου, αναλύουν την ιδέα τους, αλλά δεν έχουν εικόνα του τι χρειάζονται για να την υλοποιήσουν. Ξεχνάνε με λίγα λόγια το Business Plan της ιδέας τους.

Αν δεν έχω καθαρό ΑΦΜ;

Το καθαρό ΑΦΜ δεν χρειάζεται διότι δεν κοιτούν πια Τειρεσία. Δηλαδή μπορείς να επιδοτηθείς και ας είσαι στο Τειρεσία. Απλά όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής και μόνο τότε, θα πρέπει να μπορεί ο επιχειρηματίας να προσκομίσει ασφαλιστική φορολογική ενημερότητα, η οποία δεν έχει σχέση με ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ωραία, ας πούμε ότι έχω παρατηρήσει μια επενδυτική ευκαιρία, κάνω το business plan και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω. Γιατί πρέπει να συμβουλευτώ ένα σύμβουλο επιχειρήσεων;

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων έχει γνώση του χώρου, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε εαυτό και των επιχειρήσεων που ίσως χρειαστεί να συνεργαστείτε. Τώρα, η ειδικότητα η δική μας είναι η επιτυχής χρηματοδότηση και η ανάπτυξη εταιρειών μέσω ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Δώστε μου ένα πρόσφατο success story;

Για παράδειγμα, πρόσφατα συνεργάτης μας επιδοτήθηκε με το ποσό των 150.000 ευρώ για συνολική επένδυση 300.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στην αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και διαφημισεις σε αγορές του εξωτερικού με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών. Το success story για μένα δεν είναι ότι πήρε τα 150.000 ευρώ, αλλά ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά της υλοποίησης της επένδυσης αύξησε τις εξαγωγές του κατά 75%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα