Φεύγουν και αφήνουν πίσω τους (διαπραγματευτικά) συντρίμμια
Μακρά λίστα εκκρεμοτήτων παραδίδουν στην κυβέρνηση οι δανειστές. Με το μότο "συμφωνία πουθενά" κλείνει η πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης. Ένα προς ένα όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης
- 05 Φεβρουαρίου 2016 09:18
Tον χάρτη των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως την επιστροφή τους, αναμένεται να παραδώσουν σήμερα στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των δανειστών που αναχωρούν το βράδυ από την Αθήνα.
Προτού φύγουν, θα έχουν μια τελευταία συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, στις 11, για τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας της διαπραγμάτευσης. Μιας διαπραγμάτευσης η οποία μένει ανοιχτή, αφού δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία στα “καυτά” ζητήματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του δημοσιονομικού.
Ήδη το κουαρτέτο φέρεται να έχει προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά πως θα επιστρέψει επί ελληνικού εδάφους μόνο εάν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το δύσκολο έργο αυτής της προόδου θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα παραμείνουν στην Αθήνα, συνεχίζοντας το “ξεσκόνισμα” όλων των εκκρεμοτήτων που εκτείνονται από το ασφαλιστικό και φτάνουν ως το φορολογικό και το δημοσιονομικό.
Στο μεταξύ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία συμφωνία στα καυτά μέτωπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τόσο περισσότερο καθυστερεί και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, δεδομένου ότι δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί τα μέτρα της ασφαλιστικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, οι δανειστές επιμένουν να απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζητούν μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα ζητούν η εθνική σύνταξη να δίδεται με περισσότερα από 15 χρόνια ελάχιστης ασφάλισης – τουλάχιστον 20 – ενώ πιέζουν και για άμεση κατάργηση του εφάπαξ.
“Ανοιχτή” παραμένει την ίδια ώρα και η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για το φορολογικό έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών από την Τρίτη, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, δραματική αύξηση της φορολόγησης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής για τα εισοδήματα αυτά θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 50%. Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές, να έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Οι ενστάσεις του κουαρτέτου φέρεται να αφορούν στην επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, με τους δανειστές να εκτιμούν πως ένας τέτοιος συντελεστής δεν πρόκειται να τονώσει τα φορολογικά έσοδα, αλλά μάλλον θα δώσει νέα κίνητρα για όξυνση της φοροδιαφυγής. Τι αντιπροτείνουν; Ο φορολογικός συντελεστής του 50% να επιβληθεί σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 42%. Ως προς τα επιμέρους ζητήματα του φορολογικού, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να επιμένει στην ανάγκη μη ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση.
Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα είναι αναπόφευκτα και θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι δανειστές μπορεί να άναψαν το πράσινο φως για την παράταση κατά ένα μήνα, έως τις 15 Μαρτίου, του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας, ωστόσο δεν αποδέχονται το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση από τη διαδικασία πώλησης σε funds των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Παράλληλα η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων βρίσκεται στην τελική ευθεία, με στόχο να ξεκινήσει στις 29 Φεβρουαρίου.