Joseph Garcia:Κυρώσεις σε περίπτωση άσκησης βέτο από την Μαδρίτη

Joseph Garcia:Κυρώσεις σε περίπτωση άσκησης βέτο από την Μαδρίτη
Brexit φωτό αρχείου ap

Ο Joseph Garcia προειδοποιεί ότι η χώρα του θα ''ακυρώσει'' τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών του εάν η Μαδρίτη εμπλακεί στο ''παράνομο''όπως χαρακτηρίζει βέτο.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τα δικαιώματα και τις προστασίες που απολαμβάνουν οι Ισπανοί και άλλοι υπήκοοι της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν η Μαδρίτη χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (η άρνηση μια κρατικής αρχής να επικυρώσει  νόμο ή απόφαση κάποιας άλλης) για να αποκλείσει την περιοχή του Βράχου στο Γιβραλτάρ από οποιαδήποτε συμφωνία στο θέμα του Brexit μεταξύ Ευρωπαϊκής  και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης της ΕΕ που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του περασμένου  έτους , το Γιβραλτάρ θα βρεθεί έξω από οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία εκ των προτέρων με την Ισπανία σχετικά με το καθεστώς του, πράγμα που δίνει στη Βαρκελώνη βέτο.

Ο αναπληρωτής υπουργός του Γιβραλτάρ, Dr Joseph Garcia, περιέγραψε τη ρήτρα αρνησικυρίας  ως παράνομη και επισήμανε ότι η χρήση της αμφισβητηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Είπε ότι η έκκληση του θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνησή του να επανεξετάσει το καθεστώς των υπηκόων της ΕΕ και επίσης να επανεξετάσει μια συμφωνία που εγγυάται την καταβολή των συντάξεων στους Ισπανούς που εργάστηκαν στο Γιβραλτάρ πριν κλείσει ο Franco τα σύνορα το 1969

Έχουμε συμβουλευτεί τους ανώτερους δικηγόρους του Ηνωμένου Βασιλείου και η άποψή μας είναι ότι  η πρόταση είναι παράνομη. Εάν η Ισπανία ασκήσει βέτο κάτω από αυτή τη ρήτρα, τότε θα κινηθούμε δικαστικώς.

Εάν το Γιβραλτάρ βρεθεί αποκλεισμένο από τη μετάβαση και την απόσυρση, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να επανεξετάσει τα δικαιώματα και των δύο υπηκόων της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη επικράτεια και των 13.000 εργαζομένων που διασχίζουν τα σύνορα από την Ισπανία κάθε μέρα.

“Η άποψή μας είναι ότι δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε ή να παρέχουμε τα δικαιώματα των πολιτών που παρέχονται κατά την απόσυρση ή τη μετάβαση, επειδή δεν ισχύει για εμάς”, δήλωσε ο Γκαρσία.

“Από την άποψη των εργαζομένων, δεν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε – επιτρέψτε μου να τονίσω αυτό. Αλλά είναι κάτι που είναι μια επιλογή.

“Υπάρχουν 2000 υπήκοοι της ΕΕ που ζουν στο Γιβραλτάρ, εκτός από τους εργαζόμενους. Μερικοί από αυτούς προφανώς εργάζονται και εδώ. Οκτακόσιοι  από αυτούς είναι ισπανικοί και έχουν επιλέξει να κάνουν το Γιβραλτάρ το σπίτι τους.

The 65,000-tonne HMS Queen Elizabeth, the largest warships ever built for the Royal Navy of the United Kingdom, arrives at the British territory of Gibraltar on Friday, Feb. 9, 2018. (AP Photo/Marcos Moreno) ap

 

“Τους καλωσορίζουμε στο Γιβραλτάρ, αλλά εάν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η μετάβαση και η απόσυρση – περιλαμβάνει κεφάλαια ειδικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων – τότε θα είμαστε ελεύθεροι να πράξουμε αυτά που θέλουμε”

Ο Γκαρσία δήλωσε ότι ενώ το Γιβραλτάρ δεν θέλησε τις διαπραγματεύσεις να αφορούν “βέτο ή αποκλεισμούς ή απειλές ή να αρνούνται τα έννομα δικαιώματα των ανθρώπων”, η μακροχρόνια  απειλή του βέτο είχε φέρει ένα “στοιχείο αβεβαιότητας” στις διαδικασίες.

“Είχαμε πει από την αρχή – πριν εγγυηθεί  το Ηνωμένο Βασίλειο για τα δικαιώματα των πολιτών – ότι θα σεβόμαστε  τα δικαιώματα τους” δήλωσε.

Τόνισε ότι το ζήτημα των συντάξεων για τους Ισπανούς εργαζόμενους που εκδιώχθηκαν  από το Γιβραλτάρ  όταν ο Φράνκο έκλεισε τα σύνορα πριν από περίπου μισό αιώνα, είχε επιλυθεί μόνο μέσω συμφωνίας μετά από τριμερείς συνομιλίες το 2006.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καταβάλλει τις συντάξεις σε αυτούς τους εργαζομένους”, δήλωσε ο Γκαρσία. “Αυτά είναι κατοχυρωμένα  δικαιώματα της ΕΕ. Υπάρχουν τώρα άνθρωποι που εργάζονται εδώ από τότε -οι οποίοι έχουν και αυτοί κατοχυρωμένα  δικαιώματα-. Η Ισπανία δεν μπορεί να μας αναγκάσει να ερευνήσουμε αυτές τις περιοχές – όπου και έχω επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θέλουμε να πάμε.

Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, “θα πρέπει να αφορούν  τη μείωση της έντασης του ζητήματος, καθιστώντας κάτω και εξασφαλίζοντας την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι συμβάλλει προς το συμφέρον και των δύο”.

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τον  αγγλο-ολλανδικό στόλο το 1704 στο πλαίσιο του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής . Εννέα χρόνια αργότερα  παραχωρήθηκαν στη Βρετανία κάτω υπό τη συνθήκη της Ουτρέχτης , ψηφίζοντας  πλειοψηφικά εναντίον του Brexit. Έως και το 96% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.

Πηγή: theguardian Φωτογραφίες: AP Photo/Frank Augstein, AP Photo/Marcos Moreno

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα