ESM: Πέτυχαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ESM: Πέτυχαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling speaks during an Economic conference in Lagonisi near Athens, Thursday, June 29, 2017. Greece is eyeing a return to international bond markets for the second time since the country lost access in 2010 and had to seek successive bailouts from other eurozone countries and the International Monetary Fund..(AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι η συνολική δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25% έως το 2060

Την επιτυχή εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΜΣ, το πακέτο αποσκοπεί στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ESM και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι η συνολική δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25% έως το 2060 και ο λόγος ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη στην αρχική εκτίμηση 20% και 5% αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

“Ο ΕΜΣ ολοκλήρωσε το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 “, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM.

Το πακέτο μέτρων

Το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέτρο, που μειώνει τον κίνδυνο επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά συστήματα. Στο πλαίσιο της πρώτης, ανταλλαγής ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατηρούνται από ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων EFSF και ESM με μεγαλύτερη προθεσμία. Το EFSF και το ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Το δεύτερο καθεστώς προβλέπει ότι ο ΕSM συνάπτει συμφωνίες ανταλλαγής για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης που χρεώνεται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και ο κίνδυνος επιτοκίου όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή, ο ΕSM θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων για τη συντήρηση αυτού του προγράμματος.

Το τρίτο σύστημα, γνωστό ως “συγχρηματοδότηση”, θα υλοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί το 2018, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς. Το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμες συναλλαγές χρηματοδότησης με μελλοντικές εκταμιεύσεις δανείων προς την Ελλάδα.

Το τρίτο μέτρο συνίστατο στην παραίτηση από ένα περιθώριο αύξησης επιτοκίων για το 2017, που αφορούσε το δάνειο επαναγοράς χρεών EFSF. Η παραίτηση εγκρίθηκε επίσημα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΜΣ και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα