Το πακέτο Σταθάκη για τα ενεργειακά
Παρά τις δηλώσεις ότι "δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων", οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν ότι οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές και τα περιθώρια συμβιβασμού μικρά
- 29 Μαρτίου 2017 10:39
Άμεση πώληση παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων και εφόσον στη συνέχεια αξιολογηθεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε θα συζητηθεί η πώληση και υδροηλεκτρικών. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο και να διατηρηθεί το 51% της επιχείρησης στο Δημόσιο.
Αυτό είναι το «πακέτο» που προωθεί ο κ. Σταθάκης, ως ένα ρεαλιστικό σενάριο συμβιβασμού με τους δανειστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη υπάρχει συμφωνία, ούτε καν σε αυτό το επίπεδο.
Τα δεδομένα αυτά ο κ. Σταθάκης τα παρουσίασε χθες στους βουλευτές και στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα από το τι είπαν στους δημοσιογράφους βγαίνοντας (“δεν υπάρχει καμία μονάδα της ΔΕΗ προς πώληση”, κοκ), δηλώσεις που έγιναν επειδή προφανώς τους ζητήθηκε να μην ρίξουν λάδι στην φωτιά και να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, όσο η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή.
Ακόμα όμως και για το «πακέτο» που προωθεί ο κ. Σταθάκης υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Για παράδειγμα το πέρασμα του 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο φαίνεται ότι “καίγεται” αφού σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, την ενημέρωσε ότι το 17% παραμένει ως έχει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Επίσης τα υδροηλεκτρικά είναι δύσκολο να γλιτώσουν το πωλητήριο αφού έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει αποκτήσει ως τον Ιούνιο (που θα γίνει τo “τσεκάρισμα”) η αγορά τέτοια δυναμική που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου 13% για την ΔΕΗ έως το τέλος του έτους. Να πιάσει δηλαδή τον μνημονιακό στόχο 75,24% τον Δεκέμβριο, από 88,5% τον Φεβρουάριο.
Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δανειστές αφού πρώτα μελέτησαν όλα τα δεδομένα, δεν εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχθούν το «πακέτο» που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης. Αντίθετα είναι πιθανόν να επιμείνουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, δηλαδή την επαναφορά της απόλυτης θέσης για πώληση του 40% του λιγντικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ακόμη και αυτό να μην συμβεί πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στο θέμα ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα υποβάθμισης της πώλησης μονάδων που για ευνόητους λόγους επιχείρησαν να περάσουν προς τα έξω χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.