Κίνημα Αλλαγής: Ώρα αποφάσεων για το μέλλον της Κεντροαριστεράς
Πολυκομματικός φορέας ή ενιαίο κόμμα; Παράταξη που θα διεκδικήσει την επιστροφή του σε κυβερνητική τροχιά ή ένα μικρό κόμμα-ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης; Είναι δυνατή η ενότητα; Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι σχεδόν 5.000 σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που ξεκινάει σήμερα στις 17.30, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
- 16 Μαρτίου 2018 07:41
Την ολική της επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο, μέσα από έναν νέο φορέα, διεκδικεί η Κεντροαριστερά. Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι πλέον γεγονός, έστω και αν αυτή προσπάθεια πέρασε μέσα από χίλια, μύρια κύματα. Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, αφού οι ισχυροί παίχτες της κατακερματισμένης -μετά το 2012- παράταξης έβαλαν αρκετό νερό στο κρασί τους, συμφωνώντας ότι το επόμενο βήμα απαιτεί την ενότητα των δυνάμεων του χώρου.
Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει το Συνέδριο, είναι αρκετά. Ακόμα περισσότερα θα προκύψουν την επόμενη μέρα. Όμως, το βασικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λύσουν οι σύνεδροι και τα κορυφαία στελέχη του, είναι το τι φορέα θέλουν. Η αντικειμενική πραγματικότητα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση – τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο φορέας θα είναι πολυκομματικός. Ταυτόχρονα όμως, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι σύντομα θα πρέπει να μετουσιωθεί σε ενιαίο κόμμα. Οι βάσεις για αυτό το νέο κόμμα θα μπουν στο Συνέδριο. Εκεί θα ψηφιστεί το καταστατικό και το πρόγραμμα, άρα το πρώτο βήμα θα γίνει σήμερα και αύριο στο ΣΕΦ.
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα, είναι και το δυσκολότερο, αφού πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό. Τι ζητούν τα μέλη του για την επόμενη μέρα; Θέλουν ένα φορέα που θα αποτελεί συμπλήρωμα στους δύο μεγάλους σημερινούς πόλους ή ένα κόμμα που θα δημιουργήσει τη δική του στρατηγική, όντας απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα επ’ αυτού. Για να αναγεννηθεί η παράταξη, ιδιαίτερα την εποχή της πανευρωπαϊκής κρίσης της Σοσιαλδημοκρατίας, απαιτεί αυτόνομη πολιτική πορεία. Την ίδια βέβαια στιγμή, υπάρχουν δυνάμεις που κοιτάζουν -κυρίως- στα δεξιά και στα αριστερά του Κινήματος Αλλαγής. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει έμφαση. Η ίδια και οι συνεργάτες της αναγνωρίζουν ότι μόνο με αυτή την πορεία υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης. Επομένως, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα η κ. Γεννηματά να αναγκαστεί να συγκρουστεί με αυτές τις λογικές, ελπίζοντας ότι θα έχει ως “όπλο” την συντριπτική έγκριση του σώματος των συνέδρων για να προχωρήσει στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος.
Το τρίτο ζητούμενο του Σαββατοκύριακου, δεν είναι άλλο από την πολυπόθητη ενότητα. Η καθαρή νίκη της Φώφης Γεννηματά στις ενδοπαραταξιακές εκλογές του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τη διάθεση για σύνθεση απόψεων και τη συμμετοχή όλων των προσώπων και των φορέων στα όργανα, δείχνει ότι η ενότητα είναι μια υπόθεση που μπορεί να κερδηθεί. Όμως, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην πράξη. Κυρίως στις δημόσιες δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών, τουλάχιστον στα θέματα μείζονος σημασίας. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε βασικά ζητήματα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το προηγούμενο διάστημα, δημιούργησε γκρίνια και κλίμα εσωστρέφειας, ενώ προκάλεσε και σύγχυση στη βάση.
Αν και τα εμπόδια ήταν αρκετά, από τη Δευτέρα θα υπάρχει ένας καινούριος φορέας. Από εκείνη τη στιγμή, το αν θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα βρίσκεται στο δικό του χέρι και στις δικές του πολιτικές προτάσεις