TEDxAthens 2013: Όλα όσα είδαμε την πρώτη ημέρα

TEDxAthens 2013: Όλα όσα είδαμε την πρώτη ημέρα

Δείτε τις κυριότερες στιγμές από την πρώτη ημέρα του TEDxAthens 2013 (Pics + Vids)

Χαρτογραφημένες ιδέες σε “αχαρτογράφητα νερά”. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εμπειρία του TEDxAthens.

Η πρώτη ημέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών περιελάμβανε 14 ομιλίες, perfomances, μουσικές και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους που διψούσαν για γνώση. Για μετάδοση και λήψη γνώσης, μέσα από προσωπικέ ιστορίες επιτυχίας, αλλά και μέσα από όνειρα και επιδιώξεις που σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν τρελά, για άλλους όμως είναι καθημερινότητα.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με ακροβατικά από τους “Arial Acrobats” και συνεχίστηκε με την ομιλία του φιλόσοφου Roman Krznaric. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται σαν στοχαστής της κουλτούρας ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη της ζωής. Κεντρικό σημείο του λόγου του ήταν η ανάπτυξη της ιδέας της “ενσυναίσθησης”. Κατά τον ίδιο, η ενσυναίσθηση (empathy) και ο διάλογος μπορούν να αποτελέσουν μέσα κοινωνικής αλλαγής και αιτίες “επανάστασης”.

Ποιες ήταν οι συμβουλές του για να ξεκινήσει κανείς τη δική του μικρή επανάσταση;

-Να είσαι παρατηρητικός.

-Να γνωρίζεις αγνώστους.

-Να μαθαίνεις ιστορία.

-Να δημιουργίες “περιπέτειες” μέσα από πειραματισμούς.

-Να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με σύνεση.

-Να γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους με τη ζωή σου, όπως ο Μαντέλα.

-Να δίνεις βάση στην καθημερινή αυτογνωσία και την αυτοκριτική.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο Χάρης Ιωάννου. Ο ίδιος ήταν 17 χρονών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στη σκηνή και παρουσίασε το “εξωσκελετικό χέρι”, τον “εξωσκελετό”. Ένα project ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το κόστος κατασκευής του εξωσκελετού του Χάρη έχει πέσει στα 100€ από τα 450€ και είναι έτοιμος για παραγωγή.

Φέτος, πήρε μέρος στο Google Science Fair 2013. Ήταν ένας από τους 15 finalist και ο μοναδικός Ευρωπαίος. Παρά τις επιτυχίες του, δηλώνει έτοιμος να δώσει μάχη στην Ελλάδα και να μην φύγει ακόμα για τα ξένα, όντας φοιτητής του Πολυτεχνείου.

Μετά τον Χάρη Ιωάννου, ακολούθησε η παρουσίαση του περιοδικού δρόμου των αστέγων, της “Σχεδίας”, από τον συγκινημένο Χρήστο Αλεφάντη.

Η “Σχεδία” είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό που πωλούν άστεγοι και άνεργοι για να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα. “Άνθρωποι σαν κι εμάς που έτυχε να βρεθούν χωρίς εισόδημα σε μια δύσκολη φάση της ζωής μας”, όπως είπε ο Χ. Αλεφάντης. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης τελείωσε υπό τις νότες της Έλλης Πασπαλά.

“Το μόνο που με τρομάζει, είναι ο καθρέφτης της μετριότητας μου”, ανέφερε η ίδια.

Μια από τις ομιλίες που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, ήταν εκείνη των αρχιτεκτόνων του Rethink Athens. Οι αρχιτέκτονες Γιάννης Τσιώμης και Παναγιώτης Τουρνικιώτης ξανασχεδιάζουν το κέντρο της Αθήνας, προσπαθώντας να το κάνουν πιο ανθρώπινο. “Το κέντρο της πόλης, είναι η καρδιά της ζωής μας”, ήταν το “μότο” τους. Η έρευνα τους αφορά τον ανασχεδιασμό του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η σκυτάλη δόθηκε στην Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου που δημιούργησε το 2010 την ιατρική και ανθρωπιστική ΜΚΟ “Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ”.

Η αποστολή της, είναι η οργάνωση χειρουργίων αλλά και η εκπαίδευση ανθρώπων στην Αιθιοπία. Τα τελευταία χρόνια, η δράση της εστιάζει και στη χώρα μας. Η ΜΚΟ έχει εμβολιάσει στην Ελλάδα πάνω από 1.800 παιδιά από ανασφάλιστες οικογένειες. Και συνεχίζει.

Και μετά, ήρθε το μπάσκετ

Στη σκηνή του TEDxAthens, ανέβηκε ο Σπύρος Βελληνιάτης. Ή αλλιώς, ο προπονητής που εντόπισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που σήμερα κάνει καριέρα στο NBA. Ο λόγος του αυθόρμητος, είχε να κάνει με τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα που κυνηγάνε τα όνειρα τους. “Οι μετανάστες όταν ήρθαν στην Ελλάδα, δεν είχαν μόνο πράγματα μαζί. Έχουν κάτι πολύ σημαντικότερο: τα παιδιά τους”, ανέφερε.

“Παρακολούθησα μαθήματα κοινωνιολογίας, θεολογίας και άρχισα να πηγαίνω στα καφενεία των μεταναστών, να πίνω καφέ μαζί τους, για να καταλάβω πως σκέφτονται, τι ανάγκες έχουν. Τους αγκάλιασα. Η δουλειά με τα παιδιά στις ομάδες, είναι η απάντηση στον ρατσισμό”. “Μπορεί πολλές φορές να μην έχουμε μπάλες αλλά έχουμε όνειρα και μας οπλίζουν αυτά”, κατέληξε και έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Πώς γίνεται μετά το μπάσκετ να μιλήσει κανείς για γλωσσολογία; Εύκολα. Αρκεί να θυμηθεί τα Lego. Ναι, τα παλιά παιχνίδια. Ο γλωσσολόγος Alistair Knot ανέλυσε το πώς αποτυπώνεται η γλώσσα στον εγκέφαλο. “Οι λέξεις είναι τουβλάκια Lego”, είπε μεταξύ άλλων. “Σημασία δεν έχουν μόνο οι ίδιες οι λέξεις, αλλά το πώς “χτίζεις” την πρόταση για να δοθεί νόημα.

 

Η δεύτερη φορά που η μουσική έκανε την εμφάνιση της, ήταν τη στιγμή της εμφάνισης του Πάνου Καράν. Ο Πάνος Καράν ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Keys of Change” γιατί όπως λέει, θέλει να αλλάξει τον κόσμο μέσα από τις νότες. Στόχος του, να παίζει πιάνο σε όλο τον πλανήτη.

“Γιατί παίζω μουσική; Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο που δεν ξέρει τη μουσική μου, την κλασική μουσική και να τους μιλήσω με αυτή. Ξεκίνησα από το Εκουαδόρ. Άρχισα να παίζω σε φυλές στον Αμαζόνιο. Με ρωτούσαν “γιατί το κάνεις” και έλεγα γιατί με τη μουσική ο άλλος ακούει αυτό που θες να πεις. Ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι της. Η κλασική μουσική ενώνει όλες τις φυλές, όλα τα άτομα. Έπαιξα στις φυλακές στη Σιέρα Λεόνε και οι κατάδικοι χόρευαν. Έπαιξα στην Ιαπωνία μετά το Τσουνάμι και με ευχαριστούσαν. Αυτό είναι το νόημα της ζωής μου. Πλέον, μπορούμε να διδάσκουμε μουσική σε πάνω από 10.000 φτωχά παιδιά σε όλο τον πλανήτη”, δήλωσε ο Πάνος.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος άνοιξε με τον Γ. Μπάτα και Μ. Ταλιάκη. Και οι δύο είναι μαθητές Γ’ Λυκείου & δημιουργοί της εφαρμογής MyPharmacy. Στόχος τους είναι τα φάρμακα που καταχωρούνται στο MyPharmacy να δίνονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη αντί να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Απλό και ανθρώπινο.

Κατεβάστε την εφαρμογή εδώ

Η επόμενη ομιλία ανήκε στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και στον Τζανέτο Αντύπα.

Ο Τζανέτος Αντύπας ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1996. “Όταν σας ζητάμε βοήθεια, μη μας στέλνετε στο διάολο. Εκεί είμαστε και μ’ αυτόν τα βάζουμε”, είναι το σύνθημα του.

Δείτε τα προγράμματα της PRAKSIS εδώ

Ο Κώστας Συνολάκης, Ωκεανογράφος- ερευνητής, έφερε λίγο μετά στη Στέγη Γραμμάτων τα Τσουνάμι. Ο ίδιος έχει διερευνήσει πάνω από είκοσι φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Κώστας Συνολάκης είναι από τους πρωτεργάτες στην ανάπτυξη λογισμικού αναπαράστασης τσουνάμι.

“Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς μου είναι να μιλάω με ανθρώπους. Να ρωτάω τι έκαναν εκείνη τη στιγμή, τη στιγμή της καταστροφής”, είπε. “Πολλοί άνθρωποι έχουν χαθεί επειδή πιστεύουν ότι το τσουνάμι είναι πολύ αργό και δεν θα τους έφτανε. Να μαθαίνουμε με ενθουσιασμό, να προγραμματίζουμε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο”, κατέληξε.

Τι κάνει έναν άνθρωπο να θέλει να διανύσει με σκι μια απόσταση 2.275 χιλιομέτρων από την άκρη της Ανταρκτικής ως τον Νότιο Πόλο; Τι τον ωθεί στο να διανύσει τη Θάλασσα της Τασμανίας κωπηλατώντας για 3.318 χιλιόμετρα χωρίς βοήθεια; Για όλα αυτά μίλησε ο James Castrission.

Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος του στην Ανταρκτική, ο James Castrission έχασε 55 κιλά. Η περιγραφή των εμπειριών του άφησε το κοινό, εύλογα, με το στόμα ανοιχτό.

Και για να κλείσει καλά η βραδιά, χρειαζόταν και λίγη τζαζ από τον βιρτουόζο Δημήτρη Βασιλάκη. Ο Δημήτρης Βασιλάκης έχει διευθύνει την Big Band του Δήμου Αθηναίων ενώ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στην ομιλία του ανέλυσε το πώς η τζαζ μπορεί να αναδείξει τους κανόνες της δημοκρατίας που έχουμε ξεχάσει. “Πάνω στη σκηνή όλοι είμαστε ίσοι,ακούμε και συνομιλούμε καταθέτοντας τις ιδέες μας”, είπε και χάρισε στους θεατές του αγνή τζαζ.

Το TEDxAthens 2013 συνεχίζεται και σήμερα, 30 Νοεμβρίου.

Λίγα λόγια για το TEDxAthens:

Το TEDxAthens ξεκίνησε την δράση του το 2009 και είναι μία από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος του TEDxAthens, είναι να αναδείξει και να προωθήσει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ομιλητές που εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους. Το TEDxAthens 2012 παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα. Η κάθε ομιλία διαρκεί 18 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε ομιλίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες  www.ted.comwww.tedxathens.com και http://blog.tedxathens.com ή ακολουθήστε μας στο facebook http://www.facebook.com/tedxathens και στο twitter  @Tedxathens.

Το επίσημο hashtag είναι το  #TEDxAth σε Facebook, Twitter, Instagram αλλά και Goolge+.

Όσοι δεν βρεθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μπορούν να παρακολουθήσουν το TEDxAthens σε κάποιο από τα δύο επίσημα Simulcast Venues, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του TEDxAthens, εδώ

Δείτε αναλυτικά τους ομιλητές της εκδήλωσης εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα