Τα εμπόδια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά

Τα εμπόδια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά
Sooc

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας «έκλεψαν» σε μεγάλο βαθμό τα ονόματα και οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιχείρησαν μέσα στο διήμερο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης να δώσουν ένα τέλος στην εσωστρέφεια και να εστιάσουν στην προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Μπορεί τα πιο «ηχηρά» ονόματα της κίνησης των «53+» να μην έκαναν πράξη την αποχώρηση τους από το κόμμα, όμως η ανακοίνωσή τους, αλλά και η κριτική που άσκησαν στον Αλέξη Τσίπρα όλο το Σαββατοκύριακο έκανε σαφές στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως έχει μπροστά του τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση.

«Δεν θα χάναμε τίποτα αν κάναμε εκλογές 10 ημέρες αργότερα» ήταν η κριτική που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός από μέλος των «53+», ενώ πολλά ήταν τα στελέχη που ζήτησαν να έχουν λόγο στις λίστες και «όχι όποιος περνά από έξω να τον βάζουμε μέσα».

Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έκανε δεκτή την αρχική πρόταση του Θεόδωρου Δρίτσα, την οποία υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσιπρας. Προβλέπεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις λίστες, τις οποίες μέσα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει έτοιμες η επιτροπή ψηφοδελτίων.

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να κλείσουν τόσο τον κύκλο των διαρροών όσο και την ονοματολογία το συντομότερο δυνατόν. Προτεραιότητα έχει δοθεί και στην επαναστελέχωση των νομαρχιακών επιτροπών, οι οποίες ακόμα φυλλοροούν. Ήδη έχει δοθεί εντολή να υπάρξουν προτάσεις για τις λίστες του κόμματος προς μέλη των τοπικών κοινωνιών που είναι προβεβλημένα για τους αγώνες τους και η πορεία τους έχει καθαρά θετικό πρόσημο.

Όπως είναι φυσικό υπάρχει ικανοποίηση στα υψηλά κλιμάκια από την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο σώμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, καθώς και για το «αίσιο» τέλος που δόθηκε στο σήριαλ Τσακαλώτου, Σακελλαρίδη με τα δυο κορυφαία στελέχη να συστρατεύονται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού.

Η Ζωή και ο Αλέξης

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Μητρόπουλος διαμηνύει πως είναι στο πλευρό του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα αν τον θελήσει, κορυφαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν πως ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου για την μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Μητρόπουλου στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει με θέμα: «πολιτικές εξελίξεις, αίτημα άρσης ασυλίας, φορολογική εκκρεμότητα. Στο πλευρό του θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου της οποίας τη νομική συνδρομή ζήτησε ο κ. Μητρόπουλος.

Και αν η παρουσία της πρώην προέδρου της Βουλής δίπλα στον Αλέξη Μητρόπουλο προκάλεσε πολλές συζητήσεις για ενδεχόμενη συμπόρευσή τους, τα χαρτιά της αναμένεται να ανοίξει η κ. Κωνσταντοπούλου σήμερα στις 4 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είτε θα αναγγείλει τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, που θα συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στις εκλογές, είτε την προσχώρηση της στην ΛΑΕ.

Στόχος η Ν.Δ

Την αντιστροφή της εικόνας των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρή και προσεγγίσιμη διαφορά με την ΝΔ έχουν στόχο να αλλάξουν ακόμα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαία η ευθεία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην δευτερολογία του τόσο προς τη ΝΔ όσο και προσωπικά προς τον κ. Μεϊμαράκη υπενθυμίζοντας πως ήταν πρόεδρος των Κενταύρων του κόμματος σαν μέλος της νεολαίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταύτισε για άλλη μια φορά τη ΝΔ με το παλιό κατεστημένο το οποίο επιδιώκει την παλινόρθωσή του. Αυτή επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελεί βασικό αφήγημα των συνεργατών του στην προεκλογική εκστρατεία, οι οποίοι θα υπενθυμίζουν πως δεν βύθισε η αριστερά τη χώρα με 7 μήνες διακυβέρνησης, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις που ήταν στην εξουσία για 40 χρόνια.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι επιθέσεις και οι προκλήσεις προς τη ΝΔ με την Κουμουνδούρου να καλεί τη Συγγρού να απολογηθεί για τα χρόνια των δυο μνημονίων, ενώ θα ερωτάται τι προτίθεται να κάνει όσον αφορά πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση  5 ευρώ στα νοσοκομεία, 100 δόσεις, ανθρωπιστική κρίση κλπ).

Η καθαρή αυτοδυναμία παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της Κουμουνδούρου, την οποία θα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες του τις προεκλογικές ομιλίες, προκειμένου «να μην οδηγηθεί το κόμμα στην ομηρία των συνεργασιών που επιθυμούν οι αντίπαλοι», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την πανελλαδική συνδιάσκεψη, αλλά και με βάση την πρώτη καταγραφή του προγράμματος που δόθηκε στην δημοσιότητα, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό, πως είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να «διορθώσει» το μνημόνιο.

Οι δράσεις που προτείνονται είναι στοχευμένες και τα βασικά αντίβαρα έχουν ήδη βρεθεί από την ομάδα του προγράμματος, παρά το γεγονός πως θα υπάρξουν και αλλαγές.

Οι βασικοί άξονες είναι:

– Κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση)

– Καταπολέμηση διαφθοράς, διαπλοκής

– Θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και διοίκησης

– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

– Φορολογική μεταρρύθμιση

– Ρύθμιση κόκκινων δανείων

– Αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

– Ενίσχυση αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής

– Ανακεφαλαιοποίηση και άρση capital controls

– Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις

– Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ξεκινά τις περιοδείες ο Τσίπρας

Πρώτος σταθμός του πρώην πρωθυπουργού θα είναι τα Χανιά, όπου θα βρεθεί την Τρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να περιοδεύσει και στο νησί για μια ακόμα ημέρα.

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Λειβαδιά, ενώ την Κυριακή θα παρουσιάσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τη περιοδεία του στην Βόρεια Ελλάδα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα