Κ. Βέργος στο News247: Μετά το Brexit οι Γερμανοί θα κάνουν πίσω στα σκληρά μέτρα

Κ. Βέργος στο News247: Μετά το Brexit οι Γερμανοί θα κάνουν πίσω στα σκληρά μέτρα

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Portsmouth και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αναλυτών, Κωνσταντίνος Βέργος, εξηγεί στο News247 πώς θα επηρεάσει το Brexit την Ελλάδα

Ο κύβος ερρίφθη: Η Βρετανία, μετά από 43 χρόνια, είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αλλάζει το χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου. Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% εκείνων που προσέφυγαν στην κάλπη. Η διαφορά, δηλαδή, ξεπέρασε τους 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους! Η Βρετανία είναι πλέον βαθύτατα διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με πιο πρόσφατη την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Έτσι, η χώρα γίνεται η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια μαζί με την Ε.Ε. σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.

Κατά πόσο αυτή η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ένωση θα επηρεάσει τη χώρα μας; Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία; Τις απαντήσεις δίνει με συνέντευξή του στο News247 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Portsmouth και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αναλυτών, Κωνσταντίνος Βέργος.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα μετά το Brexit;

Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θεσμό της παγκοσμιοποίησης, για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σχετικά αρνητική για την ίδια τη Βρετανία. Η Σκωτία, ενδεχομένως, θα αποσχιστεί από τη Βρετανία, καθώς έχει εκδηλώσει τη διάθεσή της να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα έχει μια ειδική σχέση, έχοντας το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν μείνει στη Βρετανία. Για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις. Για την Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι μικρές. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των μετοχών αλλά και σημαντική νευρικότητα στις αγορές τόσο συναλλάγματος όσο και ομολόγων.

 

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τους Έλληνες φοιτητές και τους Έλληνες εργαζόμενους στη Βρετανία;

Δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη επίπτωση γι’ αυτούς που είναι ήδη εκεί. Αλλά για αυτούς, οι οποίοι θα πάνε, σαφέστατα, θα είναι πολύ πιο δύσκολη η εργασία στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς, πλέον, θα υπόκεινται στη δική της νομοθεσία για τους μετανάστες. Η νομοθεσία, προφανώς, θα είναι διαφορετική ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων και διαφορετική από την υπάρχουσα νομοθεσία. Πιστεύω ότι για τους Έλληνες που ήδη βρίσκονται στην Αγγλία θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις αλλά για τους νέους που θα θέλουν να πάνε στη χώρα, θα είναι διαφορετική η νομοθεσία, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη.

Αυτό που ακούμε για τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια; Ότι δηλαδή θα αυξηθούν από 5.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως;

Εκτιμώ ότι θα αυξηθούν από το 2017 ή το 2018 για τους νέους φοιτητές.

Υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας, εφόσον το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν έχει αποφευχθεί, όπως ισχυρίζονται αρκετοί;

Η έξοδος της Βρετανίας θα έχει επίπτωση στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως αυτή η επίπτωση θα είναι θετική από την άποψη ότι πλέον αποδυναμώνεται ο ρόλος των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και άρα, η όποια διαπραγμάτευση γίνεται υπό καλύτερους όρους για την Ελλάδα. Όμως, όπως είπαμε εξαρχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει χαμένη από την έξοδο της Βρετανίας, γιατί βγαίνει μια μεγάλη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το συνολικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι μεικτό. Δηλαδή, θα υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και αρνητικά.

Η έξοδος της Βρετανίας θα έχει ενδεχομένως θετική επίπτωση στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Ε.Ε. από την άποψη ότι πλέον αποδυναμώνεται ο ρόλος των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, γράφονται πάρα πολλά στον Τύπο ότι θα μας πιέσουν για πιο σκληρά μέτρα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι πιθανό προκειμένου να δείξουν ότι δεν “κάνουν πίσω”;

Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, με την εξέλιξη στη Βρετανία, θα υπάρχει η ίδια δυνατότητα για τους Γερμανούς να πιέζουν για σκληρά μέτρα. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Κι αυτό γιατί θα είναι σοβαρά αποδυναμωμένη η θέση των Γερμανών και άρα θα υποχρεωθούν να κάνουν πίσω στο θέμα αρκετών σκληρών μέτρων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες ώστε να κρατήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, σε αυτή τη φάση, με τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να φύγουν, φοβούμενες καθώς ο κόσμος ανησυχεί για θέματα λιτότητας.

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν. Ήδη, σήμερα σημειώθηκε πτώση πάνω από 12% στα ελληνικά. Η κατρακύλα θα είναι προσωρινή;

Αυτή η κατρακύλα ήταν αναμενόμενη και ανταποκρίνεται στις επιπτώσεις της εξόδους της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να πέσουν οι αγορές αλλά πιο πολύ εκτιμώ ότι είναι επίπτωση μιας μέρας. Δεν θα ανεβούν, όμως, απότομα.

Mε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να φύγουν, καθώς ο κόσμος ανησυχεί για θέματα λιτότητας.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της χώρας μας καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβρης και οι δανειστές μας έχουν σε στενό κλοιό;

Η συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρώ. Αυτό είναι το πιο βασικό. Δεν βλέπω κάτι πιο βασικό για να λειτουργήσει καταλυτικά.

Θα ήθελα και μια συμβουλή σας για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία.

Το πιο πιθανό είναι ότι στο επόμενο διάστημα, η Βρετανία θα επικαλεστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία που της δίνει τη δυνατότητα για διετή μεταβατική περίοδο. Σε αυτή τη διάρκεια, θα έλεγα ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς για όσους είναι στη Βρετανία και ήταν και πριν. Να λάβουμε υπόψη μας ότι στη Βρετανία μπορεί να εργάζεται ο οποιοσδήποτε. Είναι γενικά μια χώρα, η οποία είναι ανοικτή προς την εργασία από τρίτες χώρες. Γι’ αυτούς που είναι ήδη εκεί, πιστεύω ότι άμεσα δεν θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, αλλά για τους νέους εργαζόμενους θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κι αυτό γιατί ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το θέμα της μετανάστευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα