Μηχανή του Χρόνου: Η δολοφονία Γερμανού διπλωμάτη από Εβραίο που προκάλεσε τη Νύχτα των Κρυστάλλων
Τα σενάρια μιλούν για ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ θύματος και δράστη - Πώς χειρίστηκε την υπόθεση ο Γκέμπελς
- 16 Μαρτίου 2018 10:53
Από τη mixanitouxronou.gr
Το πρωί της 7ης Νοεμβρίου 1938, ο Εβραίος πρόσφυγας, πολωνικής καταγωγής, Χέρσελ Γκρίνσπαν, κατευθύνθηκε στη γερμανική πρεσβεία του Παρισιού και ζήτησε να μιλήσει με ένα αξιωματούχο.
Πέρασε από τον έλεγχο με την πρόφαση ότι είναι γερμανός κάτοικος και έχει στην κατοχή του σημαντικές πληροφορίες τις οποίες έπρεπε να παραδώσει σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πρεσβείας, αν όχι στον ίδιο τον Πρέσβη.
Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε ο γερμανός διπλωμάτης Ερνστ φομ Ρατ. Ο 17χρονος, τότε Γκρίνσπαν, έβγαλε από το παλτό του το ρεβόλβερ που είχε αγοράσει νωρίτερα και πυροβόλησε πέντε φορές τον φομ Ρατ.
Τον τραυμάτισε θανάσιμα στο στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Ο Ερνστ φορ Ρατ υπέκυψε στα τραύματά του δύο μέρες αργότερα. Ο θάνατος του έγινε η πρόφαση που ήθελαν οι ναζί για να εξαπολύσουν ένα διήμερο πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία και την προσαρτημένη Αυστρία, που έμεινε γνωστό ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων».
Πρωτοσέλιδο σχετικά με τη δολοφονία του Γερμανού διπλωμάτη
Η προκλητική συμπεριφορά στην κηδεία του διπλωμάτη της ναζιστικής κυβέρνησης.
Η κηδεία του Ερνστ φον Ρατ πραγματοποιήθηκε με δημόσια έξοδα και τιμές ήρωα στις 17 Νοεμβρίου στο Ντίσελντορφ με την παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ και του υπουργού Εξωτερικών, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ.
Ο φον Ρατ ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Χίτλερ, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Φύρερ. Ο τελευταίος, με την είδηση της απόπειρας δολοφονίας του διπλωμάτη, ζήτησε από τον προσωπικό του γιατρό, Καρλ Μπραντ και τον χειρουργό Γκέοργκ Μάγκνους να μεταβούν στο Παρίσι και να σώσουν τη ζωή του φομ Ρατ.
Η Γερμανία χρησιμοποίησε τη δολοφονία του διπλωμάτη ως το καλύτερο προπαγανδιστικό εργαλείο, αναφέροντας ότι οι Εβραίοι «έριξαν την πρώτη σφαίρα» στον πόλεμο με τη χώρα.
Μάλιστα, ο φον Ρίμπεντροπ κατά την ομιλία του στην κηδεία του φομ Ρατ, δήλωσε: «κατανοούμε την πρόκληση και την αποδεχόμαστε».
Ο ανερχόμενος διπλωμάτης του Φύρερ
Ο Ερνστ φομ Ρατ γεννήθηκε στις Ιουνίου 1909 στην Φρανκφούρτη και ήταν απόγονος οικογένειας κυβερνητικών αξιωματούχων. Παρακολούθησε μαθήματα στο Μπρέσλαου και σπούδασε νομικά σε Βόννη, Μόναχο. Το 1932, όταν το εθνικιστικό κίνημα έπαιρνε σταδιακά σάρκα και οστά και η δημοτικότητα του Αδόλφου Χίτλερ είχε ανοδική πορεία, ο φομ Ρατ προσχώρησε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.
Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Κόμματος, «Sturmabteilung», πιστεύοντας ότι η έξοδος από την γενικευμένη καταστροφή που γνώρισε η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θα πραγματωνόταν μόνο μέσα από τις θεωρίες της ανωτερότητας της Άριας Φυλής.
Η αφοσίωση του φομ Ρατ στις επιταγές του Κόμματος επιβραβεύτηκε το 1935 όταν στάλθηκε ως διπλωμάτης στο Βουκουρέστι και έπειτα στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου δολοφονήθηκε σε ηλικία 29 ετών από τον Χέρσελ Γκρίνσπαν.
Το πολιτικό κίνητρο του δολοφόνου
Ο Χέρσελ Γκρίνσπαν μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερνστ φομ Ρατ, δεν επέβαλε καμία αντίσταση στις γαλλικές αρχές ούτε προσπάθησε να διαφύγει από το σημείο της δολοφονίας. Παραδόθηκε στην αστυνομία και ανέφερε ότι πυροβόλησε τον Γερμανό διπλωμάτη για να εκδικηθεί τη γερμανική κυβέρνηση για τους διωγμούς και την κακομεταχείριση που υπέστησαν οι Εβραίοι. Μάλιστα, στην τσέπη του δράστη βρέθηκε ένα σημείωμα που είχε γράψει το πρωί και απευθυνόταν στους γονείς του.
«Με τη βοήθεια του Θεού. Αγαπημένοι μου γονείς, δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, μακάρι ο Θεός να με συγχωρέσει, η καρδιά ματώνει όταν ακούω για την τραγωδία σας και αυτή των 12.000 Εβραίων. Πρέπει να διαμαρτυρηθώ έτσι ώστε όλος ο κόσμος να το ακούσει, και αυτό θα κάνω. Συγχωρέστε με. Χέρμαν (το γερμανικό του όνομα)».
Ο Χέρσελ Γκρίνσπαν
Ο οργισμένος νέος
Ο Χέρσελ Γκρίνσπαν γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1921 στο Ανόβερο της Γερμανίας, εξαιτίας όμως του γερμανικού νόμου περί υπηκοότητας, ποτέ δεν θεωρήθηκε Γερμανός. Οι γονείς του είχαν κατάστημα ραπτικής, με αποτέλεσμα η οκταμελής οικογένεια να επιβιώνει τα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου.
Στα 14 του παράτησε το σχολείο, καθώς οι καθηγητές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την εμμονή του Χέρσελ για την εβραϊκή καταγωγή του. Τον περιέγραφαν ως ένα έξυπνο, αλλά τεμπέλικο παιδί που σταδιακά «λοξοδρόμησε», απέκτησε βίαιη συμπεριφορά και χειροδικούσε ενάντια σε οποιονδήποτε εξέφραζε τα αντισημιτικά του συναισθήματα.
Τον Αύγουστο του 1938 οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι άδειες παραμονής αλλοδαπών θα ακυρώνονταν και θα χρειαζόταν η ανανέωσή τους. Λίγους μήνες αργότερα, η Γκεστάπο συνέλαβε και απέλασε περίπου 12 χιλιάδες Εβραίους, πολωνικής καταγωγής. Ανάμεσά τους ήταν και η οικογένεια του Χέρσελ Γκρίνσπαν. Ο Χέρσελ, βέβαια, είχε αποκτήσει πολωνικό διαβατήριο και έμενε με τους θείους του στο Παρίσι, όπου το Νοέμβριο του 1938, δολοφόνησε τον φομ Ρατ.
Η δίκη που δεν έγινε ποτέ
O Χέρσελ Γκρίνσπαν φυλακίστηκε στη Γαλλία έως το 1940 οπότε παραδόθηκε στη Γκεστάπο και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να δικαστεί.
Το 1942, το γερμανικό υπουργείο Προπαγάνδας εξέδωσε ανακοίνωση για τη δίκη του Χέρμαν. «Ο σκοπός της δίκης πρέπει να ξεκαθαρίσει στον γερμανικό λαό και σε όλο τον κόσμο ότι η διεθνή κοινότητα των Εβραίων είναι υπεύθυνη για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου ( δηλαδή του Β. Π.Π)». Ο Γκρίνσπαν οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, αναμένοντας την ημερομηνία της δίκης του. Η δίκη βέβαια δεν έγινε ποτέ, γιατί το ναζιστικό καθεστώς φοβήθηκε ότι θα μετατρεπόταν σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με τον ιστορικό, Hans-Jürgen Döscher, ο Ερνστ φομ Ρατ ήταν ομοφυλόφιλος και είχε γνωρίσει τον νεαρό Εβραίο στο «Le Boeuf sur le Toit», ένα δημοφιλές στέκι για ομοφυλόφιλους άνδρες, το 1938. Ο επίσης ομοφυλόφιλος Γάλλος συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ, ανέφερε ότι ο φομ Ρατ ήταν γνωστός στους ομοφυλοφιλικούς κύκλους του Παρισιού, ενώ μάλιστα είχα αποκτήσει και δύο παρατσούκλια, «Μαντάμ Πρέσβης» και «Παναγία των Παρισίων». Παράλληλα, και ο αδερφός του Ερσντ είχε επιβεβαιώσει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αδερφού του και ότι είχε μεταφερθεί στο Ινστιτούτο Ακτινολογίας του Βερολίνου για την αντιμετώπιση πρωκτικής γονόρροιας. Παρά το γεγονός ότι το Τρίτο Ράιχ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τους ισχυρισμούς για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του φομ Ρατ, ο Γκέμπελς ανέβαλε τη δίκη του Γκρίνσπαν, όταν έμαθε ότι ο τελευταίος θα υπερασπιζόταν τον εαυτό του λέγοντας πως ο γερμανός διπλωμάτης ήταν «νταβατζής».
Ο Γκέμπελς ανέβαλε τη δίκη του Χέρσελ Γκρίνσπαν
Οι κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας απείλησαν το ναζιστικό οικοδόμημα, έτσι ο Γκέμπελς εξέδωσε ανακοίνωση ότι «ο Γκρίνσπαν εφηύρε το ισχυρό επιχείρημα ότι είχε ομοφυλοφιλική σχέση με τον φομ Ρατ. Αυτό είναι βεβαίως ένα ανόητο ψέμα. Ωστόσο, σκεπτόμενος έξυπνα, αν εμφανιστεί στο πλαίσιο μιας δημόσιας δίκης, θα το μετατρέψει στο κύριο επιχείρημα της εχθρικής προπαγάνδας».
Ποτέ δεν έγινε γνωστό τι απέγινε ο Χέρσελ Γκρίνσπαν. Η κυριότερη εκδοχή τον θέλει να πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έμεινε αιχμάλωτος. Όσο για τα αντίποινα των Ναζί, είναι γνωστό ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η » Νύχτα των Κρυστάλλων», το πογκρόμ της 9ης και 10ης Νοεμβρίου 1938, οδήγησε στην καταστροφή 1.000 συναγωγών και 7.500 επιχειρήσεων, όπως επίσης και στην αιχμαλωσία 30.000 Εβραίων της Γερμανίας. Διαβάστε στη «ΜτΧ»:«Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια». Ο «ψευδόμενος διάβολος», Γιόζεφ Γκέμπελς και οι τεχνικές του…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: