Στη βάση της απλής αναλογικής η πρόταση Τσίπρα
Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τα συμπεράσματα που έβγαλε το Μέγαρο Μαξίμου από τις χθεσινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και ποια είναι τα επόμενα βήματα.
- 24 Ιουνίου 2016 07:20
Το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές συναντήσεις έχει το Μαξίμου, με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζει «κλειδί» στην όλη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο την στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στις 12 το μεσημέρι. Στη 1.30 το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού θα περάσει και ο Βασίλης Λεβέντης.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν σεβαστές και αναμενόμενες τις αποστάσεις που κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί χθες, ξεκαθαρίζοντας και από την πλευρά του πρωθυπουργού πως στη συζήτηση που έγινε δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση, αλλά ο κύκλος των συναντήσεων ήταν διερευνητικός. Θεωρούν μάλιστα πως υπάρχει έδαφος συνεννόησης με τα μικρότερα κόμματα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετά και την σημερινή ημέρα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη μιας πρότασης που θα έχει αναλογική κατεύθυνση και θα αποτυπώνει τη μεγαλύτερη δυναμική προκειμένου να υποστηριχτεί από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.
Αυτό που φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς είναι πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απλή αναλογική και πάνω σε αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί.
Από την πλευρά της ΝΔ έγινε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά πως το μόνο πεδίο συνεννόησης που υπάρχει είναι η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Η στάση αυτή, χθες το βράδυ, προκάλεσε την αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως «η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό».
5 είναι οι άξονες που μπήκαν χθες στο τραπέζι της συζήτησης και αναμένεται να επικεντρωθεί η κουβέντα και σήμερα:
1. Το μπόνους και αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί
2. Η κατάτμηση των περιφερειών
3. Η ψήφος των ομογενών
4. Το κατώφλι του 3% και η διατήρησή του
5. Η ψήφος στα 17
Εισήγηση θα υπάρξει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή το βράδυ, βάσει της οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις της τάσης των «53+».
Το γεγονός, πάντως πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν αφήνει περιθώρια στο θέμα του 3%, επιμένοντας στην κατάργησή του, περιορίζει εξαιρετικά τις πιθανότητες για ψήφιση του νόμου από 200 βουλευτές. Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη γίνεται σαφές πως σε αυτό το σημείο υπάρχει ο μεγαλύτερος προβληματισμός. «Ο Κουτσούμπας έχει ένα χαρτί στα χέρια του», τόνιζαν χαρακτηριστικά, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που θεωρούσαν πως απλώς εκφράζει την διαφοροποίησή του στην πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε αρνητικός και στο σπάσιμο της Β΄ Αθήνας.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)