Ντοκουμέντο: Όταν ο Γιώργος Γεωργιάδης περιέγραφε την έναρξη του βομβαρδισμού της Βαγδάτης
Τα ελικόπτερα "Απάτσι" έδωσαν το σύνθημα της επίθεσης στις 2:38 π.μ. ώρα Βαγδάτης της 17ης Ιανουαρίου 1991. Στο βίντεο-ντοκουμέντο μπορείτε να δείτε τη συγκλονιστική και ιστορική ανταπόκριση του εκλιπόντος, Γιώργου Γεωργιάδη (Vid)
- 12 Νοεμβρίου 2016 11:00
“Από τη 1.30 τη νύχτα υπήρξαν διαδηλώσεις όταν συμπληρώθηκαν τα δύο χρόνια από την έναρξη της Καταιγίδας της Ερήμου. Στις 3.30 ώρα Ιράκ που βγήκε ο Σαντάμ Χουσείν και είπε το διάγγελμα του, όλοι παρακολουθούσαν αλλά υπήρχε η πεποίθηση πως θα γίνει επίθεση στη Βαγδάτη”.
Ο Πόλεμος του Κόλπου ξεκίνησε με αφορμή την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου 1990, με την δικαιολογία ότι το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι “κλέβει” ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε. και τελικώς οι εχθροπραξίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 1991, οι οποίες και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.
Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός πόλεμος της ιστορίας, αφού χάρη στο CNN αλλά και τις ανταποκρίσεις των ελληνικών καναλιών και των πολεμικών ανταποκριτών τους, μπήκε σε κάθε σπίτι κι έγινε τηλεοπτικό θέαμα.
Το χρονικό της έναρξης των εχθροπραξιών:
Στις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Αφορμή για την εισβολή και την κατάληψη του μικροσκοπικού εμιράτου από το Ιράκ, όπως αναφέραμε παραπάνω, ήταν οι γεωτρήσεις.
Μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ, οι ΗΠΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέτυχαν την έκδοση της Απόφασης 660, με την οποία καταδικαζόταν η εισβολή και αξιωνόταν η απόσυρση των ιρακινών δυνάμεων.
Στις 29 Νοεμβρίου 1990, το Συμβούλιο Ασφαλείας άναψε το “πράσινο φως” για στρατιωτική επέμβαση στο Κουβέιτ, δίνοντας προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 1991 στο Ιράκ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το εμιράτο.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1991 που έληγε το τελεσίγραφο του ΟΗΕ έγιναν ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά προσέκρουσαν στην άρνηση του Ιράκ, που ήθελε να εξαργυρώσει τη δική του αποχώρηση από το Κουβέιτ με την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα συριακά και παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαντάμ επεδίωκε να φανεί ως ήρωας στα μάτια των Αράβων. Στις 12 Ιανουαρίου 1991 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έλαβε από το Κογκρέσο την εξουσιοδότηση για την ανάμιξη των αμερικανικών δυνάμεων στον επικείμενο πόλεμο.
Τα ελικόπτερα “Απάτσι” έδωσαν το σύνθημα της επίθεσης στις 2:38 π.μ. ώρα Βαγδάτης της 17ης Ιανουαρίου 1991, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ραντάρ των Ιρακινών. Ακολούθησαν συνεχείς έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών, που βομβάρδισαν αεροδρόμια και στρατηγικούς στόχους. Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη βομβαρδιζόταν με πυραύλους “Τόμαχοκ” και η εικόνα αυτή έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του CNN. Πέντε ώρες μετά την πρώτη συμμαχική επίθεση, ο Σαντάμ Χουσεΐν σε ραδιοφωνικό μήνυμά του διακήρυττε ότι “η μεγάλη μάχη, η μητέρα όλων των μαχών ξεκίνησε. Η αυγή της νίκης πλησιάζει”.
Η Βαγδάτη φλέγεται
Στο παρακάτω βίντεο-ντοκουμέντο μπορείτε να δείτε τη συγκλονιστική και ιστορική ανταπόκριση του εκλιπόντος, Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος το βράδυ που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης βρισκόταν εκεί, ως ανταποκριτής τότε του MEGA.
Βαγδάτη. Η συγκλονιστική ανταπόκριση από τον Περσικό Κόλπο:
Την πρώτη εβδομάδα των αεροπορικών επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ είχε καταστραφεί.
Μετά την επιτυχία των εναέριων επιθέσεων ήλθε η σειρά των χερσαίων επιχειρήσεων για την ανακατάληψη του Κουβέιτ. Διήρκεσαν μόλις 100 ώρες, προς μεγάλη έκπληξη των Αμερικανών στρατιωτικών, δείγμα της ανυπαρξίας της πολυδιαφημισμένης στρατιωτικής μηχανής του Σαντάμ.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε κατάπαυση του πυρός και η πρώτη πράξη του πολέμου έλαβε τέλος στις 27 Φεβρουαρίου 1991.
Το 1991, οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν 358 νεκροί, 776 τραυματίες και 41 αιχμάλωτοι. Για τους Ιρακινούς, όμως, ήταν δυσβάσταχτες, καθώς οι νεκροί ήταν περίπου 125 χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι, 75 χιλιάδες τραυματίες και 63 χιλιάδες αιχμάλωτοι.
Τα μέλη της αναπτυχθείσης Διεθνούς Συμμαχίας ήταν: Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Βέλγιο, Καναδά, Τσεχοσλοβακία, Δανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Νίγηρας, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Νότιος Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία και Η.Π.Α.. Γερμανία και Ιαπωνία, προσέφεραν οικονομική υποστήριξη και οπλισμό αντί για απευθείας πολεμική βοήθεια. Οι Η.Π.Α. ανάγκασαν το Ισραήλ να μην πάρει μέρος στην συμμαχία, παρόλα τα χτυπήματα των Ιρακινών πυραύλων Σκουντ (Scud) στο Τελ Αβίβ. Η Ινδία προσέφερε στον ανεφοδιασμό του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, προσφέροντας ναυτικές βάσεις.