Κιμ στοχεύει Γκουάμ: Θα ρίξει τέσσερις πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία

Κιμ στοχεύει Γκουάμ: Θα ρίξει τέσσερις πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία

Η Πιόνγιανγκ φέρνει στα άκρα την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, συγκεκριμενοποιώντας το σχέδιο της επίθεσής της στο Γκουάμ και κατηγορώντας τον Τραμπ ότι έχει "χάσει τα λογικά του".

Η Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη το λεπτομερές σχέδιό της για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία προς το αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, πλειοδοτώντας στην αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει «χάσει τα λογικά του».

Το σχέδιο αυτό με στόχο ένα στρατηγικής σημασίας προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων στην οδό της Ασίας θα αποτελέσει «μια κρίσιμης σημασίας προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα. Διότι σύμφωνα με την ίδια «μόνο η απόλυτη ισχύς» θα έχει αποτέλεσμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται έπειτα από ένα απειλητικό μήνυμα του αρχηγού του Λευκού Οίκου στο Twitter, στο οποίο ανέφερε πως το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι «ισχυρότερο παρά ποτέ».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκπλήξει τη διεθνή κοινότητα υποσχόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ούν «πυρ και οργή», μια προειδοποίηση που έμοιαζε να βγαίνει κατ’ ευθείαν από το ρητορικό ρεπερτόριο της Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τις απειλές αυτές του Αμερικανού Προέδρου “ένα σωρό ανοησίες”, και πρόσθεσε ότι “μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του”.

Αυτός ο πόλεμος λέξεων γύρω από το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ τροφοδοτεί τους φόβους για κάποιον εσφαλμένο υπολογισμό που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής.

Οι πύραυλοι της Β. Κορέας «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χλμ από το Γκουάμ»

Τον Ιούλιο, ο Βορράς πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, θέτοντας στο βεληνεκές του ένα μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

Η περιοχή κινδυνεύει με «μια μίνι κρίση των κουβανικών πυραύλων», εκτιμά ο Τζον Ντιλιούρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ.

Το 1962, η εγκατάσταση σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα είχε προκαλέσει έναν πόλεμο δηλώσεων και είχε κάνει τον πλανήτη να τρέμει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι «παραλογισμοί», δήλωσε ο στρατηγός Ρακ-Γκιόμ, διοικητής των βορειοκορεατικών βαλλιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA. «Δεν είναι δυνατό να γίνει λογικός διάλογος με έναν τύπο που έχει χάσει τα λογικά του».

Το σχέδιο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Έως τα μέσα Αυγούστου, οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο εναντίον του Γκουάμ και θα το υποβάλουν στον νεαρό Βορειοκορεάτη ηγέτη, πρόσθεσε.

Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, εξηγεί ο στρατός.

Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της, επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.

Το Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα, διαθέτει αμερικανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις –βαριά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καταδιωκτικά και υποβρύχια– που συμμετέχουν τακτικά σε επιδείξεις ισχύος στην κορεατική χερσόνησο και κοντά σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Το Γκουάμ, όπου ζουν 162.000 κάτοικοι, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Ο καθηγητής Γιανγκ Μου-Τζιν του πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ υπογραμμίζει τον ασυνήθιστο χαρακτήρα των λεπτομερειών που δίνει η Πιονγκγιάνγκ.

«Ο Βορράς φαίνεται πως λέει ότι αυτό που θα κάνει θα είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό».

 

Δύσκολη η απάντηση των ΗΠΑ

Ο Ντελιούρι προσθέτει: «Προσπαθούν να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και ακόμη και η Ιαπωνία να μην το εκλάβουν ως αληθινή επίθεση».

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1980, η ΕΣΣΔ είχε εκτοξεύσει πυραύλους χωρίς γόμωση που είχαν πέσει στον Ειρηνικό σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Χαβάη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκτοξεύσεις προς το Γκουάμ θα έφερναν σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον: αν δεν επιχειρήσει να αναχαιτίσει τους πυραύλους, η αξιοπιστία της θα δεχθεί πληγμα και η Πιονγκγιάνγκ θα αισθανθεί αρκετή αυτοπεποίθηση για να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Από την άλλη πλευρά, αν επιχειρηθεί αναχαίτιση και ένας πύραυλος ξεφύγει και δεν καταστραφεί, θα αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστημάτων βαλλιστικής άμυνας.

«Είναι μια απειλή για να τους εξαναγκάσει να βάλουν τέλος στις πτήσεις των B-1», εκτιμά στο Twitter ο Άνταμ Μάουντ του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. «Αντίθετα από τις αόριστες και εμπρηστικές απειλές του Τραμπ, αυτές της Βόρειας Κορέας έχουν στόχο, είναι σαφείς, ακριβείς και παρουσιάζουν έναν αξιόπιστο κίνδυνο κλιμάκωσης. Είναι δύσκολο να απαντηθούν».

A man takes a photo of a TV news program showing an image of North Korean leader Kim Jong Un while reporting North Korea's rocket launch in Tokyo, Wednesday, Aug. 9, 2017. In an exchange of threats, U.S. President Donald Trump warned Pyongyang of "fire and fury like the world has never seen" and the North's military claimed Wednesday it was examining plans for attacking Guam. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) AP

Παρελάσεις στην Πιονγιάνγκ

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τείνουν να επιδεινωθούν τη στιγμή που διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ και της Ουάσινγκτον και οι επόμενες αρχίζουν γύρω στις 21 Αυγούστου.

«Η βορειοκορεατική ερμηνεία της ρητορείας της Ουάσινγκτον διαφέρει από τη δυτική ερμηνεία των συνηθισμένων απειλών της Πιονγκγιάνγκ. Για τον Βορρά, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο Χονγκ Χιούν-Ικ, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες παρήλασαν χθες με υψωμένες τις γροθιές στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ όπου οι αρχές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης.

«Δέκα εκατομμύρια καρδιές φλέγονται με την υπόσχεση να υπερασπίσουν μέχρι τον θάνατο τη μητέρα πατρίδα», διακήρυσσε ένα πανό.

Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ομιλούν «με μια φωνή», απαντώντας σε φήμες ότι ο Τραμπ αιφνιδίασε το περιβάλλον του.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι επίκειται επίθεση προς το Γκουάμ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διπλωματία θα επικρατήσει.

Ν. Κορέα: Πρόκληση κατά της Σεούλ οι δηλώσεις για επίθεση στο Γκουάμ

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι δηλώσεις της Βόρειας Κορέας σχετικά με επιθετικό πυραυλικό πλήγμα στην αμερικανική περιοχή του Γκουάμ, αποτελούν πρόκληση κατά της Σεούλ, αλλά και της συμμαχίας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου, η Νότια Κορέα είναι προετοιμασμένη ν’ απαντήσει άμεσα κατά οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας που θα προέρχεται από την Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας δηλώνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο στην πλευρά της συνοριακής γραμμής με την Βόρεια Κορέα, που ν’ υποδηλώνει προετοιμασία για κάποια επιθετική ενέργεια.

Για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου προειδοποιεί ο Γκάμπριελ

Από το Έντεμπε στη μακρινή Ουγκάντα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέβη σε δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Γκάμπριελ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσέθεσε ότι δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Β. Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική».

Νωρίτερα, στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος. 

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις τριβές που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον, το Βερολίνο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα, που σήμερα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Β. Κορέας σε διπλωματικό επίπεδο. Η ανησυχία της κοινή γνώμης δεν οφείλεται μόνο στη μη ορθολογική συμπεριφορά του καθεστώτος στην Πιονγκ Γιανγκ, αλλά και στην ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γιατί ο Τραμπ έχει ανεβάσει τη σύγκρουση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Χανς Γιόαχιμ Σμιτ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Η Ιαπωνία θα καταρρίψει πυραύλους της Πιονγιάνγκ

Η Ιαπωνία μπορεί νόμιμα ν’ αναχαιτίσει έναν πύραυλο από την Βόρεια Κορέα με στόχο το Γκουάμ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ονοντέρα δήλωσε κοινοβουλευτική επιτροπή της Κάτω Βουλής, ότι η Ιαπωνία θα καταρρίψει έναν πύραυλο εάν αυτός κατευθύνεται προς αμερικανική περιοχή στον Ειρηνικό και κριθεί ότι ο πύραυλος αυτός, αποτελεί κρίσιμη απειλή κατά της ιαπωνικής εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Kyodo.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία δεν διαθέτει την αμυντική ικανότητα να καταρρίψει έναν πύραυλο που ενδεχόμενα να βρεθεί σε τροχιά πάνω από την επικράτειά της, με κατεύθυνση προς το Γκουάμ.

(Φωτογραφία: AP / Wong Maye-E, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα