Τσίπρας και Γεννηματά για προσφυγικό: Είναι ώρα κοινής δράσης και συνεννόησης

Τσίπρας και Γεννηματά για προσφυγικό: Είναι ώρα κοινής δράσης και συνεννόησης
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την Τρίτη 2 Φεβορυαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Οργανισμό παρακολούθησης για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας, ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή δράση εντός και εκτός Ελλάδος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση (Vid)

Μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος, έστειλε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου, με θέμα το προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν για το προσφυγικό, “δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που υπερβαίνει μικροκομματικές αντιθέσεις”, όπως είπε ο πρωθυπουργός. “Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, διεθνές ζήτημα, αλλά τη χώρα μας ιδιαίτερα. Θα έλεγε κανείς ότι παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι υπ’ αυτή την έννοια, θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στον τόπο όσο και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

Η κα Γεννηματά, μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για την ανάγκη συνεννόησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρότεινε στον πρωθυπουργό να δημιουργηθεί οργανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να δίνει λάθος μηνύματα. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν στις πλάτες της Ελλάδας ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και να ζητούν να το λύσει μόνη της”, είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κα Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης.

“Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να διαμορφωθεί οργανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που η Τουρκία έχει αναλάβει”, είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου.

Αναφερόμενη στο θέμα της συνεννόησης, η κα Γεννηματά δήλωσε ότι “προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα έχω αναλάβει πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Έχει έρθει η ώρα της κοινής δράσης. Είναι ώρα της συνεννόησης”.

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε κάτι άλλο πέρα από το προσφυγικό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απάντησε “μόνο για το προσφυγικό”, την ώρα που τα σενάρια για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, φουντώνουν και ενώ υπάρχουν διασπαστικές τάσεις εντός του κινήματος, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα