Απλή αναλογική και απλά μαθηματικά

Απλή αναλογική και απλά μαθηματικά
Snapshots from the electoral process. / . SOOC

Μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα, στο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί συναίνεση για έναν εκλογικό νόμο που θα περάσει με 200 ψήφους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προσήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις και ξεκαθαρίζουν ότι δε θα δεχθούν παιχνίδια επικοινωνίας και τακτικής

Καλή βάση για τη διαμόρφωση συναίνεσης στην κατεύθυνση ενός αναλογικού εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους θεωρούν στο Μαξίμου ότι διαμορφώνεται μετά το σημερινό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Και αυτό παρόλο που ο πρωθυπουργός άκουσε ένα “όχι” από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δύο “ναι μεν, αλλά” από τα έτερα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι και ο κ.Κουτσούμπας και η κ.Γεννηματά συμφωνούν στην κατάργηση του μπόνους, αν και σε διαφορετική λογική. Συμφωνούν επίσης και οι δύο με την ψήφο στα 17, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ορίου 3% την κατάργηση του οποίου ζητά ο γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποιος διαφωνεί επίσης με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών.

Βέβαια αυτές οι επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων περιπλέκουν την εξίσωση του εκλογικού νόμου, για τον οποιο δεν έχει εν τω μεταξύ ανοίξει ακόμη επισήμως ο κ.Τσίπρας τα χαρτιά του, καίτοι από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι κινουνται σε λογική απλής αναλογικής.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνουν όμως επίσης ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέει επίσης “ναι” στην κατάργηση του μπόνους, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διαφωνεί μεν με την απόλυτη κατάργηση του και προκρίνει ένα μιεωμένο μπόνους (παίρνοντας μάλιστα πλέον αποστάσεις και από τη ΝΔ, η οποία δια στόματος Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι δε συζητά καμία αλλαγή εκτιμώντας ότι το ισχύον σύστημα διασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις), όμως στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα δυσκολευτεί να καταψήφισει έναν αναλογικό εκλογικό νόμο, καθώς ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις και από το εσωτερικό του κόμματος του.

Σε κάθε περίπτωση μία αλλαγή του εκλογικού νόμου θα διαμορφωθεί από το σημερινό πολιτικό σκηνικό και θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει “να βγουν τα κουκιά”:

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 144 και οι ΑΝΕΛ εννέα, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκινά από 153, εφόσον όμως μιλάμε για ένα αναλογικότερο σύστημα, όχι όμως για ανόθευτη αναλογική, καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης ενός μειωμένου μπόνους.

Η ΝΔ έχει 75, συνεπώς ουσιαστικά για να περάσει ένας εκλογικός νόμος χωρίς τη θέληση της και χωρίς να χρειαστεί να συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, απαιτούνται ευρείες συναινέσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 16 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων εννέα ενώ υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Ακομη όμως και εάν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων βρουν ένα κοινό σημείο το άθροισμά τους μαζί με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φτάνει μόλις τους 188 βουλευτές.

ΝΔ καταγγέλλει σκοπιμότητες

Η ΝΔ πάντως έχει διαχωρίσει και ξεκαθαρίσει τη θέση της παίζοντας μάλιστα το θεσμικό χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης με μία ενδιαφέρουσα πρόταση που την είχε πει ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τσίπρα κατά την πρώτη τους συνάντηση και την επανέλαβε σήμερα και δημοσίως: Όπως έλεγαν μετά τη συνάντηση πηγές της ΝΔ “ο κ.Μητσοτάκης έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.”

Οι ίδιες πηγές άφηναν εκ νέου αιχμές για τη σκοπιμότητα της συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή: ” Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει και ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.”

Η αξιωματική αντιπολίτευση συζητά όμως δύο σημεία για τον εκλογικό νόμο και συγκεκριμένα:

*Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου.

*Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Και το Μαξίμου απαντά

Στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε το Μαξίμου με δικό του non paper, υποστηρίζοντας ότι:

“Η ΝΔ , σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη ΝΔ μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.”

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία. Και ο ίδιος άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου και να τεθούν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.

Πέντε θέματα από το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Γεννηματά, σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία συγκεκριμένη πρόταση να κάνει και ανέφεραν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε θέματα:

*Απλή αναλογική

*Σπάσιμο περιφερειών

*Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή

*Ψήφος ομογενών

*Ψήφος στα 18

“Δε θα δεχθούμε παιχνίδια με βάση τον εκλογικό νόμο” ξεκαθάριζαν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα εάν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ορισμένες μόνο από τις διατάξεις ενός εκλογικού νόμου με τον οποίο θα συμφωνούν, ανέφεραν πως “εάν συμφωνούμε με το γενικό πλαίσιο του εκλογικού νόμου, θα ψηφίσουμε, εάν διαφωνούμε με το γενικό πλαίσιο ακόμη και να συμφωνούμε με ένα- δυο πράγματα σε επιμέρους άρθρα, δε θα ψηφίσουμε. Ο εκλογικός νόμος είναι ζήτημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.” Οι ίδειες πηγές επαναλάμβαναν: “Σε κάθε περίπτωση δε θα αποδεχθούμε ένα παιχνίδι που να σχετίζεται με την επικοινωνία και να πετάξει η κυβέρνηση τη μπάλα στην εξέδρα”, θεωρώντας προφανώς ότι ενδεχομένως οι προθέσεις του Μαξίμου να μην είναι τόσο αθώες και άδολες αναλογικά…

Κόκκινες γραμμές από το ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Κουτσούμπας είπε στον κ.Τσίπρα ότι βάση συζήτησης για το ΚΚΕ είναι αυστηρά η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και η ψήφος στα 17. Ο πρωθυπουργός σημείωσε τις προτάσεις του γραμματέα του ΚΚΕ και του είπε ότι θα το δει, καθώς γραμμή του Μαξίμου είναι ότι ακούει όλες τις προτάσεις και ξεκινά τη συζήτηση από βάση απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ όμως έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα δεχόταν τίποτε λιγότερο από τις δικές του προτάσεις, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να βρουν συναίνεση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα