Κατρούγκαλος εναντίον ΔΝΤ: Να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη

Κατρούγκαλος εναντίον ΔΝΤ: Να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη
Συνέδριο του Economist "20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση" την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ) Eurokinissi

Αποφασισμένη για σκληρή διαπραγμάτευση - στα χνάρια του συνταξιοδοτικού - η κυβέρνηση για τα εργασιακά. Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για συμπληρωματικά μέτρα, ομαδικές απολύσεις και κατώτατο μισθό. Για εκατέρωθεν υποχωρήσεις κάνει λόγο ο καθηγητής εργατικού Δικαίου, Ιωάννης Κουκιάδης

Τους άξονες της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου όρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν από λίγο, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Πρόκειται, όπως είπε, για τρία επίπεδα πάνω στα οποία θα δομηθεί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που είναι η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τα δύο ζητήματα που θέτουν οι δανειστές, κυρίως, το ΔΝΤ, δηλαδή, ο νόμος για τη συνδικαλιστική δράση και ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εύρος παραπληροφόρησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «με δεδομένο ότι υπάρχουν τα γραπτά κείμενα, επί των οποίων βασίζεται η επικείμενη διαπραγμάτευση, ο τρόπος της εμφάνισής της δεν συνιστά γνώμη, αλλά παραπληροφόρηση». «Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι εύκολη υπόθεση, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, γιατί ο ένας από τους συνομιλητές μας- το ΔΝΤ- είναι ο κατεξοχήν «σημαιοφόρος» του νεοφιλελευθερισμού, άρα κατεξοχήν εκπρόσωπος των απόψεων που θέλουν μία πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε ζητήσει οι αλλαγές στο εργασιακό να είναι προαπαιτούμενες ήδη από την πρώτη αξιολόγηση. «Το απορρίψαμε» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος κατάλογος των απαιτήσεων του ΔΝΤ, διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως έχει καθοριστεί, προϋποθέτει την υποβολή του πορίσματος της Επιτροπής. «Ξέρουμε, όμως, από το παρελθόν ότι στόχος του ΔΝΤ είναι η περαιτέρω διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η κ. Βελκουλέσκου, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένη και αναλυτική, το υπονόησε στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση του Economist χθες, μίλησε για νέα συμπληρωματικά μέτρα» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Εξήγησε δε ότι η στρατηγική για τα εργασιακά θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε και στο συνταξιοδοτικό. «Να απομονώσουμε, δηλαδή, τον ακραίο παίκτη, που είναι το ΔΝΤ. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε αμυντικά, για να αποκρούσουμε αυτά τα οποία ζητάει το ΔΝΤ, πηγαίνουμε, για να πάρουμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν ζητούν ανταπεργία ούτε ομαδικές απολύσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, θετική ήταν η ανταπόκριση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν γίνεται αποδεκτό επί της αρχής ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο κρατικής απόφασης και όχι συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων. Όπως είπε, «καθοριστικά είναι δύο πράγματα: Να παραμείνουν οι ουσιαστικές εγγυήσεις. Τα ποσοστά απόλυσης, επομένως, να μην γίνουν χειρότερα για τους εργαζόμενους και να υπάρχει μία δημόσια αρχή που να έχει την εγγύηση της όλης διαδικασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα το εργασιακό. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο συνέδριο αυτό θα κληθούν να συμμετέχουν ευρωπαϊκά συνδικάτα, υπουργοί Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή, καθώς και ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Θα έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» δήλωσε ο υπουργός για το εν λόγω συνέδριο, ενώ υπογράμμισε ότι επίκειται επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, που έχει συστήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Κουκιάδης: Μεταρρυθμίσεις με εκατέρωθεν παραχωρήσεις

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Ιωάννης Κουκιάδης, εκτίμησε ότι “κάποιες μεταρρυθμίσεις με εκατέρωθεν παραχωρήσεις θα περάσουν”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο καθηγητής είπε πως “έχουμε μπροστά μας την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η οποία κατά τη γνώμη μου θα είναι παρόμοια με την εισήγηση του εισαγγελέα, ότι δηλαδή δεν μπορεί μια χώρα να καθορίζει τη συγκρότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Π.χ. η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει”.

Ο κ. Κουκιάδης ανέφερε ακόμη, η επιτροπή προσανατολίζεται στην αλλαγή ορισμένων ακραίων ρυθμίσεων του εργατικού νόμου αλλά και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. “Στις συζητήσεις που κάναμε χθες, είπε, διαπιστώσαμε ένα κλίμα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και όχι αυτός να ορίζεται από το κράτος”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των επιδομάτων και του ενιαίου μισθού, υπογράμμισε ότι ο νόμος 4172 είναι σαφής και μιλάει ευθέως για ενιαίο μισθό και ότι από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει όπως θέλει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα