Τσίπρας: Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων, δεν προχωρά. Η ζωή και η πολιτική απαιτούν ελιγμούς
"Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, όποιος θέλει να πενθήσει ή να αποδράσει, έχει το δικαίωμα. Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά", είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Αιχμές εντός και εκτός κόμματος, εναντίον "παλαιών και νέων αντιπάλων". Το "δίλημμα της κάλπης" και οι νέοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ
- 29 Αυγούστου 2015 11:56
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος το πρωί του Σαββάτου, στάθηκε στις νέες διαπραγματεύσεις και στόχους του κόμματος του, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και καυτηρίασε την κίνηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας που κατεβαίνει αυτόνομα και σε νέο πολιτικό σχηματισμό στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.
Το δίλημμα της κάλπης
“Από τη μία είναι το παλιό πολιτικό σύστημα, απέναντι μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία, που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε βήμα. Από την άλλη είναι η Αριστερά, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουμε να γκρεμίσουμε με κοινωνικές μάχες αυτό το καθεστώς που χτίστηκε τόσα χρόνια. Είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους”, σημείωσε.
“Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Παλέψαμε, με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος”, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές προς την αντιπολίτευση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισαν να αποχωρήσουν.
Για τις διαπραγματεύσεις
“Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα”.
“Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Και πιο διαβασμένοι. Το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα τετραετίας, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της”, ανέφερε.
“Παρά τις δυσκολίες αφήσαμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να σβήσει. Ήταν η διαπραγμάτευση. Όλες οι παρεμβάσεις και οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, συχνά σε σύγκρουση με τους δανειστές, είχαν κοινωνικό πρόσημο. Όπως το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των δασκάλων, ο νόμος για την ιθαγένεια, η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, το λουκέτο στις Σκουριές, τα χτυπήματα στη διαφθορά. Επί επτά ώρες διαπραγματευόμασταν για να σώσουμε τη δημόσια περιουσία.
Ήθελαν να μεταφέρουν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας σε Ταμείο έξω από τη χώρα. Η μάχη αυτή κατέληξε σε ένα Ταμείο που αν λειτουργήσει όπως αποφασίστηκε, θα είναι επωφελές για το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Τι συμφωνία αλήθεια θα έφερνε ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός αυτούς τους μήνες, χωρίς διαπραγμάτευση σαν αυτή που κάναμε εμείς; Μας ετοίμαζαν εθνική αυτοκτονία. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πλήττονταν περισσότερο. Οι πλούσιοι είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματα τους σε offshore του εξωτερικού”, συνέχισε.
“Θα μπορούσαμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος. Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;”, διερωτήθηκε.
Μιλώντας για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε:
“Πιστεύει αλήθεια κανείς, ότι το συνονθύλευμα του παλιού μπορεί και θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά; Η εθνική της διαπλοκής να τα βάλει με τη διαπλοκή; Οι προστάτες των φοροφυγάδων και των βαρόνων του μαύρου χρήματος να ξεσκονίσουν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ; Το σύστημα που έδωσε μόνιμη ασυλία στους μεγάλους αεριτζήδες και δήθεν επενδυτές, να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του;”.
Το μεγάλο “Όχι” του δημοψηφίσματος, σημείωσε, “δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιοριζόμενους αντιπροσώπους του”. “Είναι”, τόνισε, “το “Όχι” του λαού, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα ρίσκα, που έδωσε τη μάχη μέχρι το τέλος. Αυτό το “Όχι” δεν τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό”. “Με αυτό το “Όχι” θα βαδίζουμε το επόμενο διάστημα στις αποσκευές μας”, σημείωσε.
Οι νέοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις “νέες προκλήσεις” της Κουμουνδούρου μετά τις ερχόμενες εκλογές.
“-Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς. Θα είναι μια δύσκολη μάχη αυτή.
-Να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα για να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής και να εκκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.
-Να προωθήσουμε μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα παραγωγικό μοντέλο ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο που θα διέπεται από διαφορετικές σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον και με το προϊόν της εργασίας τους.
-Να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
-Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας. Με εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες, με βαθιές διοικητικές αλλαγές και με σεβασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και με ανασυγκρότηση των δικτύων πρωτοβάθμιας υγείας.
-Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Να προχωρήσουμε σε μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Καταπολεμώντας την γραφειοκρατία που αποτελεί την τεχνολογία εξουσίας του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν.
-Να προωθήσουμε στην πράξη ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της ισότητας με σύνθημα όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι. Για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις λόγω φύλου, χρώματος, εθνικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού”.
Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη και οι εσωτερικές διαφωνίες
Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, στάθηκε στις εσωτερικές συγκρούσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως “κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων, δεν μπορεί να προχωρήσει”.
“Δεν άφησα τυχαία για το τέλος τις δυσκολίες του κόμματος, και το ρόλο που κατά τη γνώμη μου καλείται σήμερα να παίξει. Ένα ρόλο χωρίς τον οποίο είμαστε όλοι ρόδες που γυρίζουν στον αέρα. Δεν είναι η στιγμή βέβαια να λύσουμε το κομματικό μας πρόβλημα”, είπε.
“Γιατί οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο τα λάθη και τις αδυναμίες μας και έβαλαν μπροστά σε όλους μας το καθήκον να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε, χρειάζεται, είναι αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες. Τώρα όμως είναι η στιγμή της μάχης. Της γενικής επιστράτευσης. Της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Ενιαίο κόμμα δεν καταφέραμε να κάνουμε. Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν είναι κόμμα. Δεν λειτουργεί έτσι. Κόμμα ξεκομμένο από την κοινωνία με την ηγεσία ξεκομμένη από τη βάση, δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ. Τριάντα βουλευτές είχαν αποφασίσει να κάνουν κόμμα δικό τους. Δεν καταφέραμε να θέσουμε το κόμμα μας σε έναν ουσιαστικό εσωτερικό διάλογο. Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές, για την Αριστερά του 21ου αιώνα που δεν δραπετεύει αλλά δίνει μάχες.
Αισθάνομαι στο σημείο αυτό την ανάγκη να πω μερικά πράγματα που πιστεύω βαθιά. Και αμετανόητα. Και τα απευθύνω σε φίλους και συντρόφους, αλλά και σε παλιούς και νέους αντιπάλους. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική κυριαρχία.
Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους.
Τέλος, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης. Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε”, κατέληξε.