Ο γρίφος της ΔΕΗ για την κυβέρνηση
Στη «ζυγαριά» των βουλευτών μπαίνουν τα ενεργειακά και τα εργασιακά προκειμένου να κλείσει η πολυπόθητη αξιολόγηση. Μπορεί για πολλούς βαρόμετρο που θα ξεκλειδώσει πολιτικά τη συμφωνία να είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όμως μεγάλη μερίδα βουλευτών φέρεται να έρχονται σε πιο δύσκολη θέση με την πώληση της ΔΕΗ
- 28 Μαρτίου 2017 07:38
Σε νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ με τις απαιτήσεις των δανειστών για πώληση του 40% των μονάδων της να έχουν προκαλέσει «συναγερμό» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο NEWS 247 πως ήδη η κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να κλείσει η συμφωνία, έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε βασικά σημεία. Αφορούν το κομμάτι του πελατολογίου που θα φύγει ούτως ή άλλως, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής κάτω από το 50%, καθώς και η πώληση του 17%.
«Σε όλα αυτά θα υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό είναι δύσκολη η συμφωνία» αναγνώριζε η ίδια πηγή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας να περνούν σήμερα την πόρτα του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη στις 4.30 μ.μ προκειμένου να ενημερωθούν.
Ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει είναι το γεγονός πως βουλευτές, μιλώντας στο NEWS 247, εκδήλωναν την επιθυμία να συζητήσουν ακόμα και σήμερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα βρεθεί στη Βουλή για να μιλήσει στο Συνέδριο του Γραφείου του Προϋπολογισμού.
Το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο τόνιζε πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ, έδινε το στίγμα όλων όσοι αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων των λιγνιτικών μονάδων και έβρισκε πολλά ευήκοα ώτα μέσα στους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο αυτό το οποίο υπογράμμιζαν με νόημα είναι πως «όταν έρθει η συμφωνία θα ληφθούν συλλογικές αποφάσεις», παραπέμποντας ουσιαστικά στις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα είναι δεσμευτικές.
Και το πεδίο των εργασιακών, πάντως δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει παρά την πίεση που άσκησε ο πρωθυπουργός στη Ρώμη. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο NEWS 247 πως «δεν μας παίρνει να υποχωρήσουμε στα εργασιακά» ευελπιστώντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνει πίσω σε ορισμένες από τις γραμμές του το ΔΝΤ.
Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και προετοιμάζει το πακέτο έτσι ώστε μέσα στον Μάιο όλα να είναι έτοιμα. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η σταδιακή εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το καλό σενάριο θα ήθελε τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Σταθερά προσανατολισμένη στο μέτωπο κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.
πηγή φωτογραφίας: sooc