‘Ψυχρολουσία’ στο οικονομικό επιτελείο με το καλημέρα της αξιολόγησης

‘Ψυχρολουσία’ στο οικονομικό επιτελείο με το καλημέρα της αξιολόγησης
Οι εκπρόσωποι των θεσμών στο Υπουργείο Εργασίας.Στην φωτογραφία ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ESM ,Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Πως οι δανειστές έβαλαν στο κάδρο της διαπραγμάτευσης το φορολογικό. Αγώνας δρόμου να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην πρώτη γραμμή ασφαλιστικό και δημοσιονομικό. Τι συζήτησαν οικονομικό επιτελείο. κουαρτέτο στη συνάντηση της Δευτέρας

Με ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά και μια μεγάλη ανατροπή «εγκαινιάστηκε» χθες η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, καθώς Αθήνα και δανειστές κάθισαν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το φιλόδοξο σχέδιο διατυπώθηκε από την ελληνική πλευρά και δη από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εξέφρασε την πεποίθηση πως η αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα, ήτοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Για να συμβεί όμως αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσει μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, εκείνα που αν φύγουν από το κάδρο, μπορούν να ξεκλειδώσουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ και να ανοίξουν τον δρόμο στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πως μπήκε στο κάδρο το φορολογικό

Στις τέσσερις ώρες που διήρκησε η πρώτη συνάντηση του νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών άνοιξαν όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, από το ασφαλιστικό μέχρι και το δημοσιονομικό. Και όχι μόνο. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανατροπή, καθώς, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κυβέρνηση ανοίγει και τον «φάκελο» φορολογικό, ακόμη κι αν μέχρι πρότινος διεμήνυε πως βρίσκεται εκτός της ατζέντας της πρώτης αξιολόγησης. Κι όμως οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις, θέτοντας επί της ουσίας το φορολογικό στη μακρά λίστα με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ. Κι εκεί ήρθε η «ψυχρολουσία» της ελληνικής πλευράς…

Οι προτάσεις, μάλιστα, της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό, που περιλαμβάνουν τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, θα πρέπει να κατατεθούν… σήμερα στο κουαρτέτο.

Υπενθυμίζεται εδώ πως από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων η Αθήνα προσδοκά σε πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2016.

Προς παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Η επόμενη «είδηση» που προέκυψε από την τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών τη Δευτέρα έρχεται από το μέτωπο των κόκκινων δανείων. Όπως αποκάλυψε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας, εάν δεν έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τους Θεσμούς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης κόκκινων δανείων που ισχύει τώρα.

Να σημειωθεί εδώ πως με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η πώληση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ είχε ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Κλείδωσε» το χρονοδιάγραμμα

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας έγινε γνωστό πως οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν  επί ελληνικού εδάφους τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου – μετά και τη διεξαγωγή του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου – με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα τέλη του μήνα.

Σήμερα το κουαρτέτο θα συναντηθεί στις 11:00 με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού, ενώ στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για την πώληση των κόκκινων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα