Υποχρεωτική η… συνείδηση της ασφάλισης

Υποχρεωτική η… συνείδηση της ασφάλισης
Home insurance concept. Home insurance concept.

Προγράμματα ασφάλισης ακινήτων τα οποία εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων για την προστασία των πιο πολύτιμων περιουσιακών τους στοιχείων

*Του Μάκη Αποστόλου

Για την ασφάλιση του σπιτιού τους οι Έλληνες δεν πληρώνουν περισσότερα από μισό δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και αυτό επειδή υπάρχει η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο.

Παρότι το σπίτι αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για τους περισσότερους Έλληνες – εξ ου και το υψηλότατο ποσοστό ιδιοκτησίας σε όλη την Ευρώπη – εντούτοις η ασφαλιστική «συνείδηση» στη χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες), οι πυρκαγιές (από φυσικά αίτια ή αμέλεια κάποιων) και οι ταραχές έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πολλά ελληνικά σπίτια, ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία τόσο ετών, ο κόσμος προχωράει σε ασφάλιση της περιουσίας του…κατόπιν εορτής.

Η επέλευση φαινομένων φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα γίνεται συχνά. Όμως, το ύψος των οικονομικών απωλειών τέτοιων φαινομένων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία, όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στο βαθμό που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους.

Πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αναφέρει ότι κατά την περίοδο 1993-2014 οι εταιρείες έλαβαν απαιτήσεις αποζημίωσης συνολικού ύψους 272,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές τις ΕΑΕΕ την εν λόγω χρονική περίοδο είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατανέμονται κυρίως στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις ασφαλιστικές εταιρίες αποτελούν τα περιστατικά βροχοπτώσεων, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης (πλήθος και ποσό απαίτησης), με τη συνολική απαίτηση για την εξεταζόμενη περίοδο να ανέρχεται στο ποσό των 93,1 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων ανά έτος συμβάντος ξεχωρίζει το 1999, τον Σεπτέμβριο του οποίου πραγματοποιήθηκε ο σεισμός της Αθήνας, καθώς για τη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνολικές απαιτήσεις αποζημίωσης ανήλθαν στα 110,9 εκατ. ευρώ.

Ουκ ολίγες φορές έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των φορέων της αγοράς και των εκάστοτε κυβερνήσεων το θέμα της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των κατοικιών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά έναντι του κινδύνου του σεισμού, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί εν μέσω οικονομικής κρίσης μάλιστα, να καλύπτει τις ζημιές από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, ανεξάρτητα αν θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης όλων των ακινήτων έναντι του σεισμού (τουλάχιστον), «είναι ωραίο να μπορεί» ο καθένας να προστατέψει το πλέον πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο με ένα μικρό κόστος σε σχέση με τα συνολικά κεφάλαια που έχει καταβάλει για την απόκτηση κατοικίας.

Η Anytime προσφέρει προγράμματα ασφάλισης ακινήτων τα οποία εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων για την προστασία των πιο πολύτιμων περιουσιακών τους στοιχείων.

Ξεκινώντας από το βασικό της πακέτο, το Anytime Home Economic, αυτό είναι ιδανικό στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο, καθώς μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα από την ασφάλιση της κατοικίας σας. Επιπλέον, περιλαμβάνει όλες τις καλύψεις που απαιτούνται από τις τράπεζες (δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά, κ.λπ.), ενώ παράλληλα διασφαλίζει την κατοικία σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστατικών. Με το Anytime Home Economic μπορείτε να γλιτώσετε μέχρι και 100 ευρώ το χρόνο από την ασφάλιση της κατοικίας σας. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι ότι η ασφάλιση μέσω της Anytime μπορεί να γίνει άμεσα με ένα τηλεφώνημα ή με μία σύντομη και απλή διαδικασία στο ίντερνετ, στην ιστοσελίδα της εταιρείας ( www.anytime.gr).

Για όσους έχουν μεγαλύτερες…απαιτήσεις στις καλύψεις, η Anytime προσφέρει ακόμη τα προγράμματα Value και Premium.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα