Αποζημίωση ζητάει Σύρος πρόσφυγας που τραυματίστηκε από πυρά λιμενικών

Αποζημίωση ζητάει Σύρος πρόσφυγας που τραυματίστηκε από πυρά λιμενικών

Στην εντατική του νοσοκομείου της Ρόδου με τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα, νοσηλεύεται εδώ και ένα μήνα ένας Σύρος πρόσφυγας. Πώς τραυματίστηκε

Αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, με την οποία ζητάει ως αποζημίωση το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, προτίθεται να καταθέσει ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος από το τέλος του προηγούμενου Σεπτεμβρίου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα.

Ο Σύρος επέβαινε σε ταχύπλοο σκάφος μαζί με άλλα άτομα (12 μετανάστες και 2 διακινητές), το οποίο είχε εντοπιστεί από το λιμενικό στις 22 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Ψερίμου. Ο χειριστής του σκάφους δεν υπάκουσε στα σήματα του λιμενικού και ακολούθησε καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της, ο χειριστής προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματός του, με το τελευταίο να ρίχνει αρχικά προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα και στη συνέχεια στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του ταχύπλοου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του λιμενικού.

Αποτέλεσμα ήταν το ταχύπλοο να ακινητοποιηθεί. Βρέθηκαν δύο μετανάστες βαριά τραυματισμένοι, με τον έναν να μεταφέρεται με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και τον άλλο με C-130 στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος παραμένει από τότε στην εντατική. “Είναι ένα καθαρό παράδειγμα με ποιόν τρόπο γίνονται οι απωθήσεις των βαρκών των προσφύγων. Οι ισχυρισμοί ότι προσπάθησαν οι λιμενικοί να χτυπήσουν την μηχανή της βάρκας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ερωτηματικά αν τέτοιες είναι οι εντολές που τους έχουν δοθεί από τα ανώτερα κλιμάκια” αναφέρει σχετικά ανακοίνωση της Κίνησης “Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή”.

Ο ένας εκ των δικηγόρων του Σύρου πρόσφυγα, που κατόπιν εντολής του αδερφού του, θα υποβάλει την αγωγή, υποστήριξε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει υποχρέωση να συνδράμει του Σύρους πρόσφυγες και δεν δικαιολογείται επουδενί να βρίσκεται μετανάστης τραυματισμένος από πυρά λιμενικών στο νοσοκομείο με κίνδυνο της ζωής του.

Πληροφορίες από dimokratiki.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα