Δημοψήφισμα Brexit: Έλληνες και Βρετανοί ‘ψηφίζουν’ στο News247

Δημοψήφισμα Brexit: Έλληνες και Βρετανοί ‘ψηφίζουν’ στο News247

Την ώρα που η Βρετανία ψηφίζει για την έξοδο ή την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το News247 σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην βρετανική πρωτεύουσα συνομιλώντας με Έλληνες και Βρετανούς του Λονδίνου

Ενώ οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανησυχία για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Όμως, και η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θέμα (και το αποτέλεσμα αυτού) δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες, που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εκείνους; Πώς θα πορευτούν σε περίπτωση που τελικά υπερισχύσει το Brexit; Το NEWS247 συνομίλησε με Έλληνες και Βρετανούς για το επίμαχο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί εκεί.

Οι Έλληνες του Λονδίνου

Ο Γιάννης Μπούρας ζει στο Λονδίνο εδώ και αρκετά χρόνια. Λόγω της ανασφάλειας και του φόβου που επικρατούσε στην Ελλάδα αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Βρετανία και πλέον δουλεύει ως IT Engineer. Τον ρωτάμε για το κλίμα που επικρατεί : «Το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία είναι λίγο περίεργο με πάρα πολλούς πολίτες να είναι μπερδεμένοι και να μη γνωρίζουν τους λόγους που διεξάγεται το δημοψήφισμα αλλά ακόμη και το όφελος του κάθε αποτελέσματος. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι λόγοι που ακούς από πολλούς που τάσσονται υπέρ του Brexit. Άλλοι επικαλούνται το μεταναστευτικό. Άλλοι γιατί δεν θέλουν οι Γερμανοί να τους κάνουν κουμάντο και άλλοι γιατί τα λεφτά που φεύγουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολλά. Όμως, είναι τόσο εύκολο να μάθεις την αλήθεια με λίγη έρευνα. Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το χαρτί ενός εργαζόμενου στη Βρετανία με ετήσιο μισθό 19.581,85 λίρες. Από αυτά τα χρήματα, βλέπουμε αναλυτικά πόσες είναι οι κρατήσεις και διάφορα άλλα. Επίσης, με ένα ωραίο διάγραμμα βλέπουμε από τις κρατήσεις πόσα αντιστοιχούν σε κάθε τομέα. Το ποσό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πραγματικά μηδαμινό».

Related content  

Στη συνέχεια μας μιλά για το φόβο που επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν «Όχι» στην Ε.Ε. «Χωρίς να είναι σαφές τι θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα, πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν οι έχοντες ήδη κάποια εργασία. Σίγουρα, πιστεύω ότι θα έχει κάποιο effect σε αυτούς που θέλουν τώρα να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία ή σε αυτούς που είναι ήδη εδώ και ψάχνουν», αναφέρει. Και προσθέτει: «Βέβαια, εγώ προσωπικά όπως και κάθε άλλος Έλληνας εργαζόμενος στη Βρετανία δεν νομίζω ότι έχουμε ανάγκη για κάποια αλλαγή εφόσον η χώρα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα, όμως, οι Βρετανοί έχουν να κερδίσουν πράγματα και θα αναζητήσουν τις αλλαγές αυτές. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το καταφέρουν κιόλας μιας και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με λίρα, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εκτός Σένγκεν. Έτσι και τώρα, πιστεύω ότι με το αποτέλεσμα θα καταφέρουν αρκετά από αυτά που έχουν στο μυαλό τους ή σχεδιάζουν».

 

Ο Νίκος Λιόνας, επίσης, αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Βρετανία και εδώ και αρκετό διάστημα εργάζεται ως IT Manager. Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μας λέει: «Όλοι ακόμη και οι ίδιοι οι Βρετανοί δείχνουν αγχωμένοι και προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα και για τις αλλαγές που θα υπάρχουν στη χώρα». Πάντως, υποστηρίζει ότι στο επάγγελμά του δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα ακόμη κι αν οι Βρετανοί ψηφίσουν «Όχι». Αν όμως το αποτέλεσμα είναι η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση, ο Νίκος Λιόνας επισημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο έλεγχος της εισροής του πληθυσμού στη Βρετανία καθώς επίσης και η χώρα να αποφασίζει για το μέλλον της και όχι να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της.

Related content  

Ο Νίκος Ρούμπης είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Και γι’ αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσο πλησίαζε η μέρα του δημοψηφίσματος, έβλεπες όλο και περισσότερα άρθρα σε εφημερίδες και ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έδιναν τα ρέστα τους για να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους και να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους. Ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα επειδή το αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα είναι πολύ κλειστό». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος μιλά για το φόβο που επικρατεί, τονίζοντας: «Αν και το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα του ντιμπέιτ, δε νομίζω ότι όσοι ζουν και εργάζονται στη Βρετανία για χρόνια θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Ακόμη και σε περίπτωση Brexit, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα δυσκολέψει η υπόθεση “μετανάστευση” για κάποιον που θέλει να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προσωπικά, περισσότερο ανησυχώ ότι αν η Αγγλία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σχετικά ανοιχτόμυαλη κοινωνία της θα επηρεαστεί από την ξενοφοβία που υπάρχει τόσο στη χώρα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί η Βρετανία έχει μεγάλη παράδοση πολυπολιτισμικότητας και δεν θα ήθελα να αλλάξει αυτό».

Τι υποστηρίζουν οι Βρετανοί

Ο Anthony Harrison εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. «Είναι σίγουρα ένα πολύ συναισθηματικό ζήτημα με ισχυρά επιχειρήματα και στο στρατόπεδο της “εξόδου” και της “παραμονής”. Στη μέση βρίσκεται μια μερίδα της βρετανικής κοινωνίας που επιθυμεί να πάρει μέρος στη δημοκρατική διαδικασία, αλλά αισθάνεται ότι η πληροφόρηση που υπάρχει από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τους πολιτικούς είναι αντιφατική, μπερδεύει και δεν της επιτρέπει να πάρει μια ζυγισμένη θέση», τονίζει σχετικά με η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Αναφέρεται όμως και στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δημοσκοπικές έχουν χάσει μέρος της αξιοπιστίας τους από τις τελευταίες εκλογές όταν λανθασμένα προέβλεψαν το αποτέλεσμα. Και πιστεύω ότι τώρα το αποτέλεσμα θα είναι τόσο διφορούμενο που οι ψηφοφόροι δεν υπολογίζουν τις δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά, οι μετρήσεις αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές γιατί φαίνεται ότι επιδεινώνουν την αβεβαιότητα».

Τον ρωτάμε, όμως, και για το αν φοβάται ότι θα υπάρχουν αλλαγές στη ζωή και την εργασία σε περίπτωση που αποφασιστεί να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ναι, φυσικά, η αλλαγή πάντοτε προκαλεί ανησυχία. Ως κάποιος που εργάζεται με αρκετούς πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανθρώπους αξιόλογους και με προσόντα, που μπορεί τελικά να αποφασίσουν να φύγουν από τη χώρα, φοβάμαι ότι τα ταλέντα και οι δεξιότητες που έχει πρόσβαση το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξαφανιστούν και ότι στο τέλος ορισμένες μικρές επιχειρήσεις θα υποστούν αρνητικές συνέπειες. Το ίδιο και η οικονομία, στο σύνολό της». Πάντως, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση, ο σύμβουλος επιχειρήσεων θα ήθελε κάποιες αλλαγές. «Νομίζω ότι ο θεσμός της Ε.Ε. έχει πολλά προβλήματα και προκλήσεις μπροστά του. Υπάρχει η αντίληψη από πολλούς ότι η Ένωση λειτουργεί ως ένα μη αιρετό σώμα, που λαμβάνει αποφάσεις υπεράνω των εκλεγμένων κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Η Ένωση χρειάζεται να ασχοληθεί με το πώς εκλέγονται οι αξιωματούχοι της ώστε να γίνεται σεβαστή η δημοκρατική διαδικασία και να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους ψηφοφόρους».

Η βιβλιοθηκάριος Sultana Begum σημειώνει ότι οι περισσότεροι Βρετανοί πολίτες θέλουν να μπει τέλος στην επιβολή της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αναφέρεται στο χάος που επικρατεί για την επόμενη μέρα. «Ακούω διάφορα σχετικά με το ότι μπορεί να υπάρξει οικονομικό χάος αν φύγει η Βρετανία από την Ένωση και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Σχετικά με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τα καθημερινά κόστη μετακίνησης, το φαγητό και άλλα. Γι’ αυτά τα πράγματα ανησυχώ περισσότερο».

 

Ο μηχανικός υπολογιστών, Samuel Demetri, σημειώνει ότι είναι φυσικό ο κόσμος να ανησυχεί για το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι το κοινό αίσθημα είναι υπέρ της εξόδου. Αυτό που τον φοβίζει, πάντως, σε περίπτωση που οι Βρετανοί βγουν από την Ένωση, είναι η επόμενη μέρα. «Ανησυχώ ότι θα υπάρξουν αλλαγές αν αποφασιστεί να βγούμε από την Ένωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εργασιακή ασφάλεια, καλή οικονομία και επιτόκια. Όμως, αυτό το επιχείρημα δεν επηρεάζει τους ψηφοφόρους γιατί συνεχώς χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και εντός της Ε.Ε. Πολλές δουλειές έχουν φύγει από τις βρετανικές ακτές για μέρη με φθηνότερο δυναμικό. Επίσης, υπάρχουν άγνωστα σημεία που δεν έχουν ανοίξει, όπως για παράδειγμα, αν θα χρειαζόμαστε βίζα για να ταξιδέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Πάντως, μας λέει τι θα ήθελε να αλλάξει στην Ένωση, αν τελικά οι Βρετανοί ψηφίσουν την παραμονή τους σε αυτή. «Θα ήθελα να μη με μεταχειρίζονται ως μηχανή μετρητών και να υπάρξει έλεγχος της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, να γίνεται άμεσος συσχετισμός του πληθυσμού με τις τιμές ενοικίων και σπιτιών, τις θέσεις στα σχολεία, τις μεταφορές και τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Αν οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί εδώ δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, αυτό προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια. Ο λαός της Βρετανίας πρέπει να έχει εξασφαλίσεις ότι θα έχει πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω. Η Ε.Ε. δεν έχει προτείνει εναλλακτικές. Αν είχε προτείνει, ίσως τότε περισσότεροι άνθρωποι να ήθελαν την παραμονή σε αυτή. Η αυτοδιάθεση είναι εξίσου σημαντική για τους πολίτες. Δεν αρέσει σε όλους να τους λένε τι να κάνουν άνθρωποι που δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά».

Ο διαχειριστής κεφαλαίων, Nasser Ulla, υποστηρίζει ότι το κλίμα στη Βρετανία είναι ανάμεικτο και ότι ορισμένοι αλλάζουν γνώμη και αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Και σημειώνει ότι αρκετοί οικονομολόγοι, σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση, προβλέπουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπει σε τεχνητή ύφεση.

Όπως και να’ χει πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το περιμένει εναγωνίως τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα