Ο Σαμαράς απαντά στον Τσίπρα απόψε στη Βουλή, ενώ το γαλάζιο παρασκήνιο ξαναφουντώνει
Η μίνι προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, που ζήτησε ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει αφορμή για νέα σφοδρή επίθεση από πλευράς η ΝΔ, η οποία όμως με τη σειρά της θα κληθεί να απαντήσει στα δικά της εσωτερικά διλήμματα. Μετά τα δείπνα, καφέδες γαλάζιων και ο δίαυλος Δένδια - Στυλιανίδη
- 30 Μαρτίου 2015 06:30
Με το που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για σήμερα στις Σκουριές.
Η αποψινή συζήτηση θα αποτελέσει για τη γαλάζια ηγεσία μία νέα αφορμή αντεπίθεσης, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει σε ό,τι και εάν πει ο πρωθυπουργός. Ορισμένοι συνεργάτες του κ.Σαμαρά θεωρούσαν ότι ο κ.Τσίπρας θα δώσει στίγμα ρήξης, επιβεβαιώνοντας έτσι -όπως υποστήριζαν- τις δυσοίωνες προεκλογικές προβλέψεις του κ.Σαμαρά. Άλλοι σημείωναν ότι με τη συζήτηση ο πρωθυπουργός θέλει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος του και να ολοκληρώσει έτσι την κωλοτούμπα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ ακολουθεί στρατηγική αμφίπλευρης επίθεσης: Κατηγορεί την κυβέρνηση αφενός ότι έχει υπογράψει επέκταση του μνημονίου και ότι οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο, ζητά αφετέρου να προχωρήσει γρήγορα σε μία συμφωνία, επισείοντας τον κίνδυνο ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.
Εφόσον ο κ.Τσίπρας τραβήξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η δική του κυβέρνηση, η απάντηση που θα λάβει από τον κ.Σαμαρά είναι σαφής: Ο πρόεδρος της Ν.Δ θα υπερασπιστεί το έργο της δικής του κυβέρνησης, κατηγορώντας παράλληλα το σημερινό ένοικο του Μαξίμου ότι ενώ συνεχίζει το μνημόνιο (από το οποίο κατά το γαλάζιο αφήγημα η χώρα θα έβγαινε εάν δεν είχαν μεσολαβήσει κάλπες), αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα αντί να λάβει αναγκαίες αποφάσεις.
Η θέση του κ.Σαμαρά όμως δε θα είναι εύκολη, εφόσον ο πρωθυπουργός τον καλέσει να δηλώσει εάν συμφωνεί με τη μεταρρυθμιστική λίστα της Αθήνας και εάν τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση ή εάν συμμερίζεται τις θέσεις των δανειστών. Και στο πολιτικό συμβούλιο την Παρασκευή άλλωστε επιβεβαιώθηκε ότι στη Ν.Δ υπάρχουν δύο γραμμές για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει στη Βουλή την κρίσιμη ώρα μίας συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ το γαλάζιο παρασκήνιο φουντώνει ξανά, χωρίς όμως επί του παρόντος να υπάρχει δια ταύτα. Μετά τα γεύματα, οι αντιφρονούντες (έχοντας υποστεί “απώλειες” μετά την ενσωμάτωση εσωκομματικών παικτών στη νέα ηγετική ομάδα του Σαμαρά) συνεχίζουν τις συναντήσεις για καφέ, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στην οποία έλαβαν μέρος σύμφωνα με πληροφορίες οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τζαβάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τσιάρας και Θόδωρος Καράογλου.
Στο πιο ενδιαφέρον όμως για το εσωκομματικό τοπίο της Ν.Δ στοιχείο ίσως αναδειχθεί ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Δένδια- Στυλιανίδη, δύο βασικών παικτών που αναφέρονται στον καραμανλικό χώρο. Προς το παρόν όμως άπαντες στη ΝΔ αναμένουν τις εξελίξεις στο κρίσιμο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.