Ψήφιση του ασφαλιστικού τον Φεβρουάριο θέλει το Μαξίμου

Ψήφιση του ασφαλιστικού τον Φεβρουάριο θέλει το Μαξίμου

Για δύσκολο δίμηνο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο NEWS 247 Από τι εξαρτάται η χρονική πορεία της αξιολόγησης

Έχοντας να αντιμετωπίσει το στενό «μαρκάρισμα» του ΔΝΤ ξεκινάει σήμερα στις 5 το απόγευμα η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς να ακολουθούν την προεργασία που έχει γίνει τις περασμένες ημέρες από τα τεχνικά κλιμάκια.

Στο μικροσκόπιο των εταίρων σήμερα, πέρα από μια εισαγωγική συζήτηση, αναμένεται να μπουν τα δημοσιονομικά, ενώ αύριο αρχίζει η κρίσιμη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Ο στόχος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους.

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα δημοσιονομικά.

Αυτό που σαφώς ανησυχεί το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι οι απαιτήσεις που φέρεται να έχει εκδηλώσει η Ουάσιγκτον για πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ και η  περαιτέρω μείωση των συντάξεων είτε 6% από το πρώτο ευρώ είτε 15% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ.

Στις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι και ο υπολογισμός της εθνικής σύνταξης με βάση εισοδηματικά κριτήρια για 20 έτη ασφάλισης και όχι 15, όπως έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Προβληματισμό προκαλεί και η προσπάθεια να μπουν στο «κάδρο» και τα εργασιακά βάζοντας μπροστά τις ομαδικές απολύσεις και το εργοδοτικό «λοκ άουτ».

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, καθώς κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν τις συγκεκριμένες διαρροές και περιμένουν τις επίσημες τοποθετήσεις του ΔΝΤ.

Στα «αγκάθια» των συνολικών διαβουλεύσεων που θα γίνουν είναι τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα (ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ).

Στο Μαξίμου, πάντως εκφράζουν αισιοδοξία κυρίως για τα μηνύματα που λαμβάνουν από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ικανοποίηση για τη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές παράμετροι στο ασφαλιστικό, ενώ μίλησε και για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Το αγροτικό μέτωπο

Μεγάλη ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει στο Μαξίμου από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στην εβδομάδα με την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη κινητοποίηση φοβούμενες ακόμα και «προβοκάτσιες» που θα οξύνουν ακόμα πιο πολύ τα πνεύματα.

Ο διάλογος δεν φαίνεται να είναι στα πλάνα των αγροτών που εξακολουθούν να ζητούν συζήτηση από μηδενική βάση, ενδεχόμενο που δεν εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι αγώνες που δεν έχουν στόχο την επίλυση προβλημάτων είναι αναποτελεσματικοί», εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι στο NEWS 247, διευκρινίζοντας πως «φαίνεται ότι υπάρχουν δυο απόψεις μέσα στους αγρότες. Μένει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση του Μαξίμου στους αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου υπερταμείου στο οποίο, όμως ο ΟΓΑ μπορεί να έχει κάποια «προνόμια». Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως έχει γίνει πρόβλεψη οι μη συνταξιοδοτικές παροχές να είναι αυτόνομες, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό πως για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει προταθεί να υπάρξει μεταβατικό διάστημα έξι ετών μέχρι να φτάσουν το 20%.

Μέριμνα υπάρχει και για τους νέους αγρότες στη γραμμή των εξαγγελιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για παραπληροφόρηση τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα τριπλασιασμού των εισφορών για όσους δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ, που είναι το 88% των αγροτών, ενώ στα πλάνα υπάρχει πρόνοια και για το αφορολόγητο.

Η «ατζέντα» της εβδομάδας και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων και νομοθετημάτων της κυβέρνησης αναμένεται να καθοριστεί στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή παρουσία του πρωθυπουργού.

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα