Τσίπρας: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη

Τσίπρας: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη
Opening ceremony for the Posidonia 2016 Exhibition, in Athens, on June 6, 2016 / 2016, 6 , 2016 SOOC

Μηνύματα κατά της λιτότητας και υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Έκανε λόγο για αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης και εκτίμησε ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Μ.Βρετανία, η ζημιά είναι ήδη μεγάλη

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, από όπου έστειλε μηνύματα κατά της λιτότητας και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης και υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και της ρύθμισης του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, συνδέοντας μάλιστα τη συζήτηση για μία πιο κοινωνική Ευρώπη με το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε καταρχήν τη συγκίνηση του, καθώς κανένας δημοκράτης πολίτης δεν ξεχνά τη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέναντι στη Χούντα, αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τονίζοντας ότι πρέπει κάποια στιγμή από κείμενο συστάσεων να μετατραπεί σε κείμενο δράσεων και σημειώνοντας ότι οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας, οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων, ωθούν κράτη μέλη ακόμη και σε παραβίαση των σχετικών δεσμεύσεων τους.

“Αυτό είναι ανυπόφορο και δεν πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ιδιαίτερα ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι πλήρη ισοπέδωση”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας, στέλοντας ένα ακόμη μήνυμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει και τα εργασιακά, όπως είχε κάνει και χθες έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο αυριανό δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, σχολιάζοντας ότι είναι κοινή διαπίστωση πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και είναι ενδεικτικό της κρίσης αυτής το γεγονός ότι -παρόλο που κάθε φιλοευρωπαϊκή δύναμη εύχεται να επικρατήσει το Bremain- όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, η ζημιά για το κοινό μας μέλλον και σπίτι είναι ήδη μεγάλη. “Γιατί και το Brexit με επιστροφή στη λογική της απομόνωσης είναι μία εξαιρετικά συντηρητική εξέλιξη, όμως και η αποδοχή του ειδικού καθεστώτος που εξασφάλισε η Μ.Βρετανία στην ΕΕ εξαιρούμενη από κάθε ενσωμάτωση, χωρίς άλλες παροχές στους μετανάστες και με ανεξαρτησία στο Σίτυ του Λονδίνου είναι αρνητική εξέλιξη” σημείωσε.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για μία μετάπτωση σε ένα νέοφιλελεύθερο μοντέλο και εκτίμησε ότι “ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη”. Τόνισε συνεπώς την ανάγκη αναπροσαρμογής του οικονομικού υποδείγματος και της πολιτικής λειτουργίας της Ευρώπης, καθώς όπως σημείωσε η διαχείριση των τριών κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης ασφάλειας, έχει ήδη μετατρέψει τις τρεις αυτές κρίσεις σε κρίση πολιτική και κοινωνική, σε κρίση της ίδιας της Ευρώπης και του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

“Οσο οι κυριάρχες δυνάμεις της Ευρώπης επιμένουν να διαβάζουν τους κανόνες αντί για το πρόβλημα, τόσο οι κανόνες θα ανατροφοδοτούν και θα διογκώνουν το πρόβλημα”, είπε ο κ.Τσίπρας, “κοιτάζοντας” προς.. το Βερολίνο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις χώρες που είχαν υψηλό δημόσιο χρέος στο ξεκίνημα της κρίσης. Υπογράμμισε ότι η υπερχρέωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη, εξαιτίας της υφεσιακής λιτότητας, ώστε σήμερα το χρέος να είναι το πιο σημαντιικό εμπόδιο στην ανάπτυξη. “Γιαιτί η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και αυτό προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα”, συνέχισε και πρόσθεσε με νόημα ότι φυσικά μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης με επίικεντρο τη γενικευμένη λιτότητα και τόνισε πως η Ευρώπη των 22 εκ ανέργων είναι η απόδειξη πώς η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι εδώ και συνεχίζεται.

Εξέφρασε συνεπώς την άποψη ότι είναι προφανές πως η απάντηση στις κρίσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερη ούτε εθνοκεντρική. “Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση όσο είναι καιρός, χωρίς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επιστρέφοντας στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα και το σεβασμό των ατομιικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και για να την έχουμε πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη καταπολεμώντας τις ανισότητες, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική Ευρώπη, να συμφωνήσουμε σε σταθερά βήματα κοινωνικής σύγκλισης, όχι σε χείριστες για τους εργαζόμενους και τους ανέργους πρακτικές”, δήλωσε ο κ.Τσίπρας, καταλήγοντας: “Χρειάζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη”.

Ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στο προσφυγικό. Είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παγιδεύτηκαν από τη στιγμή που ευρωπαικές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν μονομερώς τα σύνορα. Εξήγησε δε στους Ευρωπαίους ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μικρός για τον πληθυσμό της χώρας, καθώς αναλογικά θα αντιστοιχούσε πχ σε 580.000 πρόσφυγες στη Γερμανία.

Ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 10 ετών που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκαστάστασης ανεξαρτήτως εθνικότητας και κάλεσε τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και όχι απλά στηρίζοντας την Ελλάδα. “Αναμένουμε την ενεργοποίηση του συστήματος μετεγκατάστασης και μία δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου”, είπε, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία και συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς αυτό, αλλά και στη συνεισφορά της αναπτυξιακής τράπεζας του Συμβουλίου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα