Τα μαζεύει η γαλλική κυβέρνηση και επιτρέπει τη διαδήλωση στα συνδικάτα

default image

Υπό διάλυση το κυβερνών κόμμα των σοσιαλιστών στη Γαλλία, με τα ΜΜΕ να τονίζουν πως η απαγόρευση της διαδήλωσης της Πέμπτης ίσως είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση μετά την κοινωνική κατακραυγή

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην πολιτική επικαιρότητα της Γαλλίας, η απόφαση της αστυνομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου εσωτερικών να απαγορεύσει τις προγραμματισμένες για την Πέμπτη διαδηλώσεις στα συνδικάτα. Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, πληθαίνουν οι φωνές εντός του σοσιαλιστικού κόμματος που παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Έπειτα από πιέσεις των Συνδικάτων, αλλά και εκπροσώπων της αριστεράς που καλούσαν σε “σπάσιμο της απαγόρευσης”, το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει τελικά τη διαδήλωση.

Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) Φιλίπ Μαρτινέζ, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Η διαδήλωση αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή μήκους 1,6 χιλ. που πρότεινε το υπουργείο Εσωτερικών, κοντά στην Πλατεία της Βαστίλης.

Η απαγόρευση της διαδήλωσης είχε επικριθεί έντονα, τόσο από μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και από τα συνδικάτα. “Θεωρώ και ζυγίζω καλά τα λόγια μου, πως πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος. Είναι η πρώτη φορά από το 12958 που μια κυβέρνηση απαγορεύει μια διαδήλωση συνδικάτων” σημειώνει ο Christian Paul, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος και άτυπος επικεφαλής των αποκαλούμενων frondeurs, οι οποίοι διαφωνούν συστηματικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του Μανουέλ Βαλς.

“Ενώ βρισκόμασταν μια ανάσα από την εξεύρεση μιας συμφωνίας σχετικά με τον εργατικό νόμο, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει μια κινητοποίηση. Απαγόρευση της ελευθερίας του να διαδηλώνει ο πολίτης στο Παρίσι εν έτει 2016” αναφέρει ο ίδιος πολιτικός. Παρόμοια η θέση του Pascal Cherki: “Η κυβέρνηση εφευρίσκει τώρα την άρνηση στο δικαίωμα της διαδήλωσης απέναντι στα συνδικάτα. Μικροπρεπές και επικίνδυνο” σημειώνει, αφήνοντας αιχμές έναντι του Μανουέλ Βαλς και της εμμονής του πριν από μερικούς μήνες για την άρνηση-στέρηση της γαλλικής ιθαγένειας σε τρομοκράτες. Άλλη βουλευτής των σοσιαλιστών δήλωσε στο twitter, πως η απαγόρευση διαδηλώσεων είναι “μη αποδεκτή πρακτική σε μια δημοκρατία”.

Οι αντιδράσεις όμως δεν προέρχονται μόνο από την τάση εντός του κόμματος που παραδοσιακά αντιτίθεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από βουλευτές που είναι σύμφωνοι ακόμη και με τον επίμαχο νόμο για τα εργασιακά. Η βουλευτής Karine Berger ανέφερε: “Απαγόρευση της κινητοποίησης των συνδικάτων! Ακόμη και αν διαφωνώ με τα αιτήματά τους, δεν αναγνωρίζω τη χώρα μου! Ούτε το κόμμα μου!”.

Την ώρα που το σοσιαλιστικό κόμμα μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, κανείς από τους συνήθεις υποστηρικτές του κυβερνητικού έργου δεν έχει τολμήσει να βγει και να υπερασπιστεί την εν λόγω απόφαση. Εντύπωση προκαλεί επίσης, η απουσία σχολιασμού και από το συντηρητικό κόμμα, το οποίο όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στριμωγμένο μεταξύ της αντιπολιτευτικής του ρητορικής και της απόστασης που έχει επιλέξει να έχει από τη δραστηριότητα των συνδικάτων.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αριστεράς κάνουν λόγο για αυταρχική απόφαση, που δεν στοχεύσει στην εκτόνωση της έντασης, αλλά στην “εξαφάνιση” των διαδηλωτών. Οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των κομμάτων της αριστεράς, από το κομμουνιστικό κόμμα, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα και τους Οικολόγους Πράσινους καλούν τους διαδηλωτές σε σπάσιμο της απεργίας.

ΠΗΓΗ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα