Απαγορεύει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση Ολάντ, προτείνοντας face control στους διαδηλωτές

default image

Με μια πρόταση-παρωδία για διαδήλωση με face control από τις αστυνομικές αρχές του υπουργείου εσωτερικών και πρόφαση τη διοργάνωση του Euro 2016, αλλά και την τρομοκρατική απειλή, οι Γάλλοι σοσιαλιστές απαγορεύουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας στους πολίτες για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες

Η γαλλική αστυνομία απαγόρευσε τη διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης για τα εργασιακά που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη από τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, υπό τον φόβο επανάληψης των βίαιων επεισοδίων που σημάδεψαν τις πρόσφατες πορείες.

Οι αρχές δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθεί η τάξη, όταν τα όργανα της διασφάλισής της βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μήνες (κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των συνδικάτων), είναι σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκή το Euro 2016 και φυσικά έχουν να διαφυλάξουν την πόλη του Παρισιού από την τρομοκρατική απειλή. Επιπλέον, η αστυνομία θυμίζει πως σε περασμένες διαδηλώσεις και παρά τις προσπάθειές της, συνέβησαν περιστατικά βία και καταστροφής δημόσιας περιουσίας τα οποία και χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Η ανακοίνωση περιγράφει τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου εσωτερικών με τους διαδηλωτές, τους εκπροσώπους δηλαδή των εργαζομένων, αναφέροντας πως η κυβέρνηση Ολάντ πρότεινε η διαδήλωση να γίνει κάτι σαν… εκδήλωση και οι συμμετέχοντες να μπορούν να παραστούν σε αυτή μόνο μετά από έλεγχο όσων εισέρχονται στο σημείο όπου θα διεξαχθεί αυτή. Χωρίς να δίνει ακριβείς λεπτομέρειες για τον τρόπο που κάποιος θα… εξασφάλιζε το εισιτήριό του για τη διαδήλωση, η ανακοίνωση σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού της αγοράς και των σπιτιών των πολιτών στο σημείο όπου θα λάμβανε χώρα η διαδήλωση, αλλά και να προληφθούν τα βίαια περιστατικά κατά των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως η πρόταση του υπουργείου συζητήθηκε διεξοδικά με τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Τα συνδικάτα αρνήθηκαν κατηγορηματικά στατική διαδήλωση και πρότεινα με τη σειρά τους συγκεκριμένη διαδρομή της πορείας ώστε να διευκολύνουν τις δυνάμεις της αστυνομίας. “Υπό αυτές τις συνθήκες η αστυνομία θεωρεί πως δεν έχει άλλη λύση από το να απαγορεύσει τη διαδήλωση” καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απαγόρευση αυτή, η πρώτη απαγόρευση διαδήλωσης συνδικάτων εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, έρχεται μετά την άρνηση των επτά γαλλικών συνδικάτων να οργανώσουν μία στατική συγκέντρωση που είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί από τις αρχές. Η αντίδραση των συνδικάτων ήταν όπως είναι φυσικό, άμεση, με τους επικεφαλής τους να ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό των εσωτερικών. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ωστόσο δεν προχώρησαν σε κανένα σχόλιο για την απόφαση της αστυνομίας.

Οι Γάλλοι ακροδεξιοί άδραξαν την ευκαιρία να χτυπήσουν την κυβέρνηση Ολάντ με την Μαρίν Λε Πεν να καταγγέλλει την πρακτική, κάνοντας λόγο για “σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας”. Η στατική διαδήλωση πάντως φαίνεται πως ήταν στο τραπέζι της συζήτησης εδώ και μέρες, εξ ου και το χιουμοριστικό σκίτσο του πολιτικού ηγέτη της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν πριν από δύο μέρες στο twitter, που γράφει: “Πως θα αντιμετωπίσει η αστυνομία τις στατικές διαδηλώσεις” και παρουσιάζει τους διαδηλωτές να παίζουν “αγαλματάκια ακούνητα” με τους αστυνομικούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα