Τρεις λόγοι που η Attica Bank αυξάνει τα κεφάλαιά της

Τρεις λόγοι που η Attica Bank αυξάνει τα κεφάλαιά της
Υποκατάστημα της Attica Bank στην Αθήνα eurokinissi

Έκτακτη γενική συνέλευση για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έως 198 εκατ ευρώ, προγραμματίζει η Attica Bank για τις 22 Δεκεμβρίου, ώστε να θωρακισθεί κεφαλαιακά ενόψει των νέων εποπτικών κανόνων, αλλά και να αποπληρώσει τις προνομιούχες του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, θέτει το θέμα τιτλοποίησης "κόκκινου" χαρτοφυλακίου

Κυριολεκτικά …τα Χριστούγεννα, η Attica Bank αποφασίζει να λύσει τρία βασικά της θέματα: να ενισχύσει τα κεφάλαιά της – κατά 198 εκατ ευρώ για την ακρίβεια – να διαχειρισθεί σοβαρά το κόστος των κόκκινων δανείων, μέσω της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου και να βγει οριστικά από το πακέτο Αλογοσκούφη.

Ειδικότερα, η Τράπεζα στοχεύει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του Ν3723/3008. Το ύψος των προνομιούχων μετοχών που θα αποπληρωθούν είναι 100.200.000 ευρώ.

Βασικός σκοπός της αύξησης κεφαλαίου είναι η κεφαλαική θωράκιση, ενόψει των νέων εποπτικών αναγκών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του IFRS9, ενώ, εξίσου μέγιστη προτεραιότητα, αποτελεί η διενέργεια συνολικών προβλέψεων για το εναπομείναν προβληματικό χαρτοφυλάκιο .

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση Παν. Ρουμελιώτη – Θεοδ. Πανταλάκη, εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της Τράπεζας, που έχει “ταλαιπωρηθεί” στο παρελθόν και έχει επιβαρυνθεί με μεγάλο ποσοστό επισφαλών δανείων. Προτεραιότητα εξακολουθεί και αποτελεί ο εξορθολογισμός του κόστους και η ενδυνάμωση των εποπτικών κεφαλαίων. Η Attica Bank, επιδιώκει να στηρίξει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και να συνεχίσει την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων της, με κάθε εναλλακτική που υπάρχει (πώληση δανείων, τιτλοποιήσεις κλπ).

Στις 22 Δεκεμβρίου, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου κατά 198 εκατ ευρώ με την καταβολή μετρητών και με την έκδοση 660 εκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, θα αποφασισθεί από τη γενική συνέλευση, αλλά δεν θα υπολείπεται των 0,30 ευρώ και θα είναι ίδια για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν.

Η αύξηση θα γίνει υπέρ των παλαιών μετόχων, ώστε ο βασικός μέτοχος να διατηρήσει σημαντικό το ποσοστό συμμετοχής του στην Τράπεζα, ενώ θα διευκολυνθεί η είσοδος και νέων ιδιωτών επενδυτών. Σύμβουλος στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει ο διεθνής οίκος Rothschild.

Προκειμένου για την αύξηση κεφαλαίου, θα προηγηθεί reverse split των μετοχών, δηλαδή αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο και την αύξηση κεφαλαίου, περιλαμβάνονται στην Ειδική Εκθεση Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank που δημοσιεύθηκε χθες το βράδι στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου .

Κατά καιρούς, έχουν ακουσθεί ως πιθανοί νέοι επενδυτές η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το IFC, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ, δεν αποκλείεται, ενδιαφέρον να εκδηλώσει και ο ΕΦΚΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα