Τσίπρας: “Να αποσυρθεί η τροπολογία για τα φάρμακα. Ο Ά. Γεωργιάδης είναι ιδανικός καταστροφέας της Υγείας”

Τσίπρας: “Να αποσυρθεί η τροπολογία για τα φάρμακα. Ο Ά. Γεωργιάδης είναι ιδανικός καταστροφέας της Υγείας”

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα φάρμακα

Άμεση απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα καθώς και έναρξη διαλόγου με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για το θέμα των φαρμάκων. Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι ψέμα ότι μειώνεται η τιμή σε 12.000 σκευάσματα.

Μεταξύ άλλων τους ζήτησε “να σταματήσουν να παίζουν  επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για 10ήμερο διάλογο και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης.

“Αν πραγματικά η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση της δαπάνης και νοιάζεται για την εξασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα ας έρθει σε διάλογο”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε μάλιστα ότι “αν δεν το κάνει και επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας αυτό θα σημαίνει ότι μόνος της στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ότι θα είναι υπόλογη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη δημόσια υγεία”.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, “η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με την χώρα και την υγεία του ελληνικού λαού. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ποιος κάνει φτηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο συμφέρον. Το έχει μάθει στους μήνες αναμονής για ένα ραντεβού στον υπό διάλυση ΕΟΠΥΥ, στα ράντζα των νοσοκομείων, όταν αναγκάζεται να αγοράσει μόνο τους τα φάρμακα”, ανέφερε.

“Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φτηνό και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο”, συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε “αστειότητες” τις κατηγορίες του υπουργού Υγείας για τον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, καλώντας μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους δημοσιογράφους του σταθμού.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε ότι “έχει χάσει τον έλεγχο”. “Για αυτό και εγώ ήρθα σήμερα εδώ για να του δώσω τα εύσημα. Είναι ο καλύτερος υπουργός για μία κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρεμβάσεις έκαναν στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Ανδρέας Ξάνθος υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα υγείας και ο Νίκος Μανιός συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγείας. Κοινός παρανομαστής των θέσεων που ανέπτυξαν είναι ότι ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να κάνει διάλογο και κατέθεσε αιφνιδιαστικά μια τροπολογία με στόχο να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν στόχος ήταν η μείωση των τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε την τροπολογία, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν ασχολήθηκε κανείς με υποθέσεις σκανδαλώδεις στις οποίες ενεπλάκησαν και υπουργοί.

Έγιναν υπερτιμολογήσεις, γίνονταν πάρτι και το έχουν παραδεχθεί και στη Βουλή, συμπλήρωσε, και κάνουν θέμα θέμα μια διαφήμιση των 3500 ευρώ. Και σε αυτή τη ασυδοσία, σημείωσε, έπαιξαν ρόλο και οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα επανέλθει στο ζήτημα και θα καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Μέρος των δηλώσεων του:

“Ο υπουργός Υγείας εδώ και μέρες από τότε που κατέθεσε αιφνιδιαστικά την τροπολογία, για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν μας λέει όμως για ποια δαπάνη μιλάει: για την δημόσια ή για την ιδιωτική;. Η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια υγεία.

Η δημόσια δαπάνη έχει μειωθεί τα τελευταία δυο χρόνια κατά 52%. Αυτό έπρεπε να γίνει για να σταματήσει ένα πάρτι που ουδόλως έχει σταματήσει.

Η τροπολογία για την φαρμακευτική δαπάνη θα επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να μειώνει κατά το δοκούν τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων αλλά σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό. Αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρίες και τον υπουργό.

Η επίμαχη τροπολογία δεν υπηρετεί ούτε την δημόσια υγεία ούτε τον πολίτη. Αλλά μόνο την μνημονιακή απαίτηση για 1% του ΑΕΠ στην φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης εξυπηρετεί το ολιγοπώλιο των εταιριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζει την τροπολογία αλλά καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Μοναδικός γνώμονας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φαρμακευτική κάλυψη όλου του πληθυσμού. Πρέπει να γίνει 10ήμερος διάλογος για την φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αν νοιάζονται για όσα ισχυρίζονται να έρθουν σε αυτό τον διάλογο. Αν δεν έρθουν, και φέρουν την τροπολογία για ψήφιση χωρίς διαβούλευση, τότε θα είναι εμφανές ότι εξυπηρετούν συμφέροντα και θα είναι υπόλογοι για τις συνέπειες στην υγεία του λαού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα