Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μείωση των βουλευτών, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μείωση των βουλευτών, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς
ΑΘΗΝΑ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Μεγάλες θεσμικές αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής. Τι θα ισχύει με τις εκλογές, την κυβέρνησης, τα ΜΜΕ και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε περίπτωση που προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. "Το σημερινό Σύνταγμα έκλεισε τον κύκλο του", δήλωσε ο πρωθυπουργός (Vid)

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μουσικής.

“Για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε τη χώρα και κατακτάμε την ελευθερία που μας αξίζει”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του.

“Μιλάμε για το αύριο της νέας Ελλάδας. Μιας χώρας ισχυρής και θωρακισμένης με ρόλο στην περιοχή της και επιρροή πέρα από την επιρροή της. Μιλάω για την ανάπτυξη που θέλουμε και για μια σύγχρονη πολιτεία. Σήμερα θα σας μιλήσω για την αναγέννηση της Πολιτείας και για τις αλλαγές που προτείνουμε στο Σύνταγμα, αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές εκτός συντάγματος”, είπε ο πρωθυπουργός.

Αφού αναφέρθηκε στην ιστορική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να διορθωθούν τα προβλήματα και η αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι το σημερινό Σύνταγμα έκλεισε τον κύκλο του και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική.

“Στόχος είναι στις 3 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Δεν μπορεί όλοι να μιλάνε για συνταγματική μεταρρύθμιση και τελικά να μην ξεκινάει ποτέ αυτή η μεταρρύθμιση. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με όλα τα κόμματα. Θα συζητήσουμε τα πάντα. Θα ακούσουμε τα πάντα. Σήμερα εμείς τολμάμε. Δεν βιάζεται η παράταξή μας. Η Ελλάδα βιάζεται”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, κάποιος από το κοινό φώναξε “για τους μικροομολογιούχους να πείτε κάτι”.

Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να περιμένει και από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αρκετές δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά μπορούν να προχωρήσουν.

“Αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια. Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας και αυτούς που θέλουν με κάθε τρόπο πίσω να μας γυρίσουν. Πίσω στα μνημόνια και στη δανειακή εξάρτηση”, είπε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημείωσε ότι για τη “νέα Ελλάδα” που οραματίζεται, δεν θα κάνει πίσω και δεν θα συμβιβαστεί.

“Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη να νικήσουμε όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω”, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενες στις εκλογικές μάχες του Μαΐου.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε, στα πλαίσια των θεσμικών αλλαγών που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία:

1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.

2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.

3. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

4. Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία.

5. Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.

6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. 7. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.

8. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.

9. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

 10. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους.

11. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.

12. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

13. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

14. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

15. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

16. Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.

17. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

18. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του  Δημοσίου.

19. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

21. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο. 

22. Αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Πρόβλεψη για σαφείς χρονικούς περιορισμούς στη δέσμευση ακινήτων με σκοπό την απαλλοτρίωση…

23. Την προσθήκη στο άρθρο 79 της υποχρέωσης αναλυτικού απολογισμού απ’ όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο Προϋπολογισμό.

24. Αναθεώρηση του άρθρου 24  (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4), ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ίδιας της περιουσίας του Δημοσίου.

25. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

26. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

 27. Εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έτσι ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές στο έργο τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

28. Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη. «Γιατί η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας και αποτελεί η ίδια μια ουσιώδη ανθρώπινη ελευθερία» όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

29. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων.

30. Ρητή πρόβλεψη να προστατευθεί η εθνική ταυτότητα και η ελληνική γλώσσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα