Αρχικό ‘οκ’ στο Eurogroup τη Δευτέρα, τελική συμφωνία το Γενάρη

Αρχικό ‘οκ’ στο Eurogroup τη Δευτέρα, τελική συμφωνία το Γενάρη
Eurogroup finance ministers meeting at the EU headquarters at the Kirchberg Conference Centre in Luxembourg on Jun. 15, 2017 / 15 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η αποστολή ειδικών και πηγές από τις Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξες για συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου

«Η πρόοδος είναι καλή και υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας».

Αυτό δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις επερχόμενες εργασίες του Eurogroup, που πραγματικά θα έχει μακρά ατζέντα.

«Η αποστολή των ειδικών βρίσκεται στην Αθήνα ήδη, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων του ΔΝΤ και υπάρχει η ελπίδα ότι το SLA θα έχει συμφωνηθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Θα πρόκειται για ένα πιο γενικόλογο κείμενο, αφού τα προαπαιτούμενα αναμένω και είναι λογικό να εφαρμοστούν πριν από τα Χριστούγεννα», εξήγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει ένα πρώτο πρόχειρο μεταφρασμένο κείμενο εκατοντάδων σελίδων στο Euro Working Group, θα εγκριθεί εκεί και στη συνέχεια θα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επισφραγιστεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια και η εκταμίευση αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου».

Όπως παραδέχθηκε, η διαδικασία κυλάει «χωρίς εκπλήξεις, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία επτά χρόνια που ασχολείται με την Ελλάδα και τα προγράμματα υπήρξαν πάντοτε εκπλήξεις».

Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι πρακτικά, οι εμπειρογνώμονές του συμμετέχουν στο κλιμάκιο για την Τρίτη αξιολόγηση. «Το ΔΝΤ συμμετέχει στις διαδικασίες και οι ειδικοί του εξετάζουν αν οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης είναι σε συμφωνία με την έγκριση του προγράμματος επί της Αρχής. Υπάρχουν 12 προϋποθέσεις στο δικό τους πρόγραμμα, μέρος των οποίων θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των 95 προαπαιτούμενων της παρούσας διαδικασίας. Μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πάνε ή όχι ενώπιον του Εκτελεστικού τους Συμβουλίου».

Σε σχέση με το αν η δίωξη σε εξέλιξη σε βάρος των πρώην εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να «μπλοκάρει» τη διαδικασία, ο αξιωματούχος δεν το επιβεβαίωσε. Είπε ότι «είμαστε σε ένα στάδιο που οι νομικές διαδικασίες προκαλούν δυσφορία στους συναδέλφους μου. Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα και έχουν μάλιστα νομοθετήσει σχετικά. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Υπάρχει ανησυχία», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα