Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στον Πύργο του Άιφελ

Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στον Πύργο του Άιφελ
Sunset on the Eiffel Tower on Bastille Day, in Paris, France, Friday, July 14, 2017. (AP Photo/Matthieu Alexandre) AP

Ένας 19χρονος άνδρας εισέβαλε στο χώρο και κρατώντας μαχαίρι επιχείρησε να δολοφονήσει αξιωματικό του στρατού

Άνδρας εισέβαλε το βράδυ του Σαββάτου στον περιβάλλοντα χώρο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και κρατώντας μαχαίρι επιχείρησε να δολοφονήσει στρατιωτικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Ο ίδιος ο άνδρας ανέφερε πως επικοινώνησε με άνδρες του Ισλαμικού Κράτους που τον παρότρυναν να προχωρήσει με την πράξη. Ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών, αλλά και σχέση με το Ισλαμικό Κράτος βλέπει η έρευνα που εξετάζει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro τα γεγονότα έλαβαν χώρα γύρω στις 23.30 το βράδυ του Σαββάτου. Ο άνδρας πέρασε την πρώτη ζώνη ασφαλείας του μνημείου, ακινητοποιώντας τον φρουρό εμβολίζοντάς τον με τον ώμο. Στη συνέχεια έβγαλε ένα μαχαίρι και φώναξε “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος”. Στρατιωτικοί που βρίσκονταν στο σημείο τον διέταξαν να αφήσει το όπλο και εκείνος χωρίς να προβάλλει αντίσταση πέταξε το μαχαίρι και συνελήφθη. 

Η έρευνα που έχει ανοίξει αφορά σε “συνέργεια σε τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής” και “απόπειρα δολοφονίας κατά εκπροσώπων επιβολής του νόμου”. Ο άνδρας φέρεται να έχει ομολογήσει πως ήθελε να επιτεθεί σε στρατιωτικό και πως βρισκόταν σε επαφή με ομάδα τζιχαντιστών που σχετίζεται με τον Isis, η οποία και τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στην παράνομη πράξη.

“Πρόκειται για έναν ασθενή που βγήκε από ψυχιατρική κλινική στα τέλη του Ιουλίου” σχολιάζει άνθρωπος που γνωρίζει τα στοιχεία της υπόθεσης. Γάλλος υπήκοος, γεννημένος στην Μαυριτανία το 1998, ο οποίος και ριζοσπαστικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και που υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα.

Νοσηλευόταν εδώ και μήνες στην κλινική, ενώ οι θεράποντες ιατροί είχαν επεκτείνει την διαμονή του στο θεραπευτήριο για έξι μήνες ακόμη στα τέλη του Ιουλίου. Είχε λάβει διήμερη άδεια εξόδου από τις 4 ως τις 6 Αυγούστου.

Οι αρχές εκκένωσαν τον χώρο γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προκειμένου να ελέγξουν πως όλα είναι ασφαλή. Το σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας άνοιξε την Κυριακή τις πόρτες του στο κοινό στις 09.00, όπως συνηθίζεται.

AP Photo/Matthieu Alexandre

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα