Το χρέος, ο Τραμπ και η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την εκλογή Τραμπ. Δεν βλέπει αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Προβληματισμός για τις θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα μειονοτήτων
- 09 Νοεμβρίου 2016 11:33
Ισορροπία, ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, είναι οι τρεις άξονες της στάσης του Μαξίμου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα, στην οποια η Αθήνα έχει επενδύσει πολλά στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Δεν υπολόγιζε όμως το Μαξίμου στους σχεδιασμούς του το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος;
“Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιριών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια”, εξηγεί κυβερνητική πηγή.
Η ίδια πηγή προσέθετε ότι “Η επίσκεψη Ομπάμα έχει τεράστια σημασία με δεδομένο πρώτον, το χρονοδιάγραμμα για 2η αξιολόγηση και χρέος και δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δε διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο.”
Τόνιζε επίσης ότι: “ Ασφαλώς θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά. Και φυσικά υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.”
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε ότι αφορά στενά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και με αυτή την έννοια η επίσκεψη Ομπάμα έχει ούτως ή άλλως ξεχωριστή σημασία, καθως και ότι δε θα υπάρξει αλλαγή οπτικής για το χρέος από την αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει.
Οι δηλώσεις που έχει κάνει ο Τράμπ στο παρελθόν για την Ελλάδα πάντως προκαλούν ανησυχία και ερωτηματικά για το πως θα κινηθεί, αν και είναι γεγονός ότι μία χώρα όπως οι ΗΠΑ όντως δεν αλλάζει την πολιτική της από τη μία ημέρα στην άλλη λόγω προσώπων.
Ο κ.Τράμπ έχει ειδικότερα δηλώσει για το ελληνικό χρέος: “Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση”.
Έχει πει επίσης ότι: “Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει” και είχε δηλώσει ότι έθεσε υποψηφιότητα γιατί εάν συνέχιζε το χρέος των ΗΠΑ να μεγαλώνει “θα γίνουμε σαν την Ελλάδα”.
Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε εν τω μεταξύ η εκτίμηση της τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ότι “η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα δεν θα έχει την επιρροή που περιμέναμε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αμερική”, αν και όπως και η ίδια σημείωσε: “Η Αμερική έχει ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου, όπου ο πρόεδρος είναι ο ένας από τους τρεις πόλους και δεν είναι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί με τον Τραμπ”.
Στην κ.Μπακογιάννη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
“Προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος, προσθέτοντας:
“Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον ξένων επενδυτών έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει.”