Μάικλ Μουρ για Brexit: ‘Απολαύστε τη μίζερη ζωή στο νησί σας’

Μάικλ Μουρ για Brexit: ‘Απολαύστε τη μίζερη ζωή στο νησί σας’
Ο Michael Moore Evan Agostini/Invision/AP

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους Βρετανούς που επέλεξαν την αποχώρηση από την ΕΕ, υπήρξε ο Αμερικανός σκηνοθέτης. "Δικαιολογημένα εξαγριωμένοι" οι Βρετανοί της μεσαίας τάξης προσθέτει ωστόσο

Ο γνωστός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ τοποθετήθηκε στο ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την επιλογή του Brexit. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του βρετανικού δικτύου Channel 4, ο Μουρ ανέφερε: “Απολαύστε τη μίζερη ζωή στο νησί σας”. Όπως είπε “παραμένετε μέρος της Ευρώπης, αλλά ίσως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί που δεν θέλουν να είναι”.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στο δελτίο για να μιλήσει για τη νέα του ταινία “Invade Next” που ερευνά τα συστήματα κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, εκθειάζοντας τα επιδόματα ασθενείας στην Ιταλία ή την πολιτική σχολικών γευμάτων που εφαρμόζεται στη Γαλλία. Στο ντοκιμαντέρ, ο Αμερικανός επέλεξε να μην περιλάβει την Μεγάλη Βρετανία.

“Μοιάζει περίεργο στους εκτός Βρετανίας γιατί να θέλετε να φύγετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είστε μέρος της Ευρώπης” είπε, τονίζοντας ωστόσο πως υπήρξαν σοβαροί λόγοι για την αντίδραση μερίδας Βρετανών. “Έχετε δικαιολογημένα θυμό, πολίτες που άνηκαν στη μεσαία τάξη που τώρα πασχίζει να επιβιώσει από μισθοδοσία, σε μισθοδοσία. Το Brexit στη χώρα σας και ο Τραμπ στις ΗΠΑ ήταν το κοκτέιλ Μολότοφ που μπόρεσαν να ρίξουν σε ένα σύστημα που τους απογοήτευσε” σχολίασε.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Μάικλ Μουρ ήταν από τους πρώτους που προέβλεψε τη νίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, σε ένα άρθρο με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο. Ωστόσο σήμερα σημειώνει πως υπάρχει τρόπος να μετριαστεί η ζημιά που εκείνος πιστεύει πως θα συντελεστεί από την άνοδο του στην εξουσία. “Είναι άνθρωπος που αποπροσανατολίζεται εύκολα. Μπορεί κανείς να τον επηρεάσει εύκολα και αν λειτουργήσουμε σαν σύννεφο από μέλισσες γύρω του τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε μέρος της ζημιάς που θα κάνει” εκτίμησε στη βρετανική τηλεόραση.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα