Παναγιώτης Μανούρης υποψήφιος δήμαρχος Ν.Ιωνίας :Γιατί πρέπει σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουμε όλοι”

Παναγιώτης Μανούρης υποψήφιος δήμαρχος Ν.Ιωνίας :Γιατί πρέπει σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουμε όλοι”

O Παναγιώτη Μανούρης Υποψήφιος  Δήμαρχος Νέας Ιωνία Αττικής, μιλά στο NEWS 247

O Παναγιώτη Μανούρης Υποψήφιος  Δήμαρχος Νέας Ιωνία Αττικής, μιλά στο NEWS 247 για το  διακύβευμα των δημοτικών εκλογών.

Όπως επισημαίνει το πρόγραμμα του  χωρίζεται σε 3 βασικούς τομείς.

Ο πρώτος αφορά στις προτάσεις για τους πολίτες και περιλαμβάνει τις άμεσες παρεμβάσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο δεύτερος αφορά στις προτάσεις μας για την λειτουργία της πόλης, την τοπική ανάπτυξη, την ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών, το περιβάλλον και την ασφάλεια στην πόλη.

Και ο τρίτος περιλαμβάνει τη θεώρησή  για μια  σύγχρονη διοίκηση και πως θα λειτουργεί ο Δήμος, προς όφελος των πολιτών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του έχει ως εξής:

– Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το πολιτικό σύστημα σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Τι θα λέγατε σε έναν νέο που είναι απογοητευμένος από την πολιτική και δεν ξέρει όχι μόνο ποιον θα ψηφίσει αλλά και αν θα ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές του τόπου του;

Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι εμείς οι ίδιοι που ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε μερίδιο ευθύνης για την απαξίωση της πολιτικής, κυρίως από τους νέους. Και πώς να μην έχουμε όταν ο Δήμος που κατοικούν δεν κάνει τίποτε για αυτούς; Κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση για να καλύψει τις αδυναμίες του ή την ανικανότητα των στελεχών που ασκούν διοίκηση. Μπορώ να καταθέσω την δική μου εμπειρία: Επιλέξαμε να πάρουμε ένα μεγάλο ρίσκο και να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πόλη μας. Το κάναμε γιατί η νέα γενιά πρέπει να δει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Ότι υπάρχει ένα σχέδιο και ένα όραμα για την πόλη μας. Πιστέψτε με, έχω γίνει αποδέκτης πολλών ερωτήσεων από νέους συμπολίτες μας, που προσπαθούν να διακρίνουν την πρακτικότητα των προτάσεών μας. Και όταν τους εξηγούμε το σχέδιό μας, καταλαβαίνουν ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Η πρακτικότητα – δηλαδή αυτό που προτείνεις να γίνεται, να μην είναι ουτοπικό αλλά να βασίζεται σε πραγματικότητες, σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν την τεχνογνωσία και τις ικανότητες για να ολοκληρώσουν αυτό που λένε- είναι βασικό. Το μόνο που έχω να τους πω λοιπόν είναι να ενημερώνονται, να διεκδικούν και να μην φοβούνται να κάνουν τις σκληρές ερωτήσεις προς τους υποψήφιους. Προς όλους μας. Να ενημερώνονται για να ψηφίσουν συνειδητά και να διεκδικούν για να διατηρούν όλους εμάς τους ανθρώπους που ασχολούμαστε ενεργά με τη διοίκηση του Δήμου σε μια παραγωγική επαγρύπνηση.

– Πέρα -ή ίσως πιο σωστά- υπερβαίνοντας και συμμετέχοντας στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει το καυτό ζήτημα της ανεργίας. Εντάξει, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι άμεσα θέμα δήμου αλλά γίνεται κανείς να αγνοήσει ένα τόσο καυτό θέμα; Είναι γνωστό πως υποστηρίζετε πως  ο δήμος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Η ανεργία αποτελεί σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή μιας πόλης. Είναι γεγονός ότι στην αντίληψη των πολιτών, ο Δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί ή δεν έχει αρμοδιότητα να προσπαθεί να παρεμβαίνει παραγωγικά σε τέτοια ζητήματα. Είναι πολύ εύκολο να κρυφτούμε πίσω από τις αρμοδιότητες του Δήμου και να ‘σηκώσουμε τα χέρια ψηλά’ σε τέτοια ζητήματα. Όμως, δεν θέλουμε να είμαστε απλά σχολιαστές των δυσμενών αποτελεσμάτων της κρίσης. Θέλουμε να παρεμβαίνουμε δίνοντας λύσεις ακόμη και σε ζητήματα που ο Δήμος δεν έχει –εξ’ ορισμού- κεντρικό ρόλο. Ένα από αυτά είναι και η ανεργία. Έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα για να παρέχουμε βοήθεια ουσίας στους ανέργους της πόλης μας. Πρώτα απ΄ όλα με τη δημιουργία ενός γραφείου του Δήμου για τους ανέργους. Που θα τους ενημερώνει για θέσεις εργασίας, θα τους βοηθά να ετοιμάζουν το βιογραφικό τους και να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη, θα τους πληροφορεί για τις προοπτικές και δυνατότητες κάθε επαγγέλματος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε δουλειά σε συμπολίτες μας. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου οι πολίτες θα αναρτούν τα βιογραφικά τους και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Στις εταιρείες που θα προσλαμβάνουν συμπολίτες μας, θα τους παρέχουμε κίνητρα και διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών. Είναι μια πρόταση ουσίας που να ξέρετε ότι ήδη οι επιχειρήσεις τις περιοχής, όταν τους την παρουσιάσαμε, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. 

– Οι εκλογές μας έχουν φέρει μπροστά σε πολλά ιδιαίτερα ονόματα συνδυασμών… Θα θέλαμε να δούμε πως και με ποια λογική αυτά επιλέγονται. Η ονομασία της δικής σας παράταξης για παράδειγμα είναι “Δημιουργία-Αλληλεγγύη”. Πως καταλήξατε σε αυτό; Ποιες είναι οι προτάσεις και οι προγραμματικές σας θέσεις πάνω σε αυτό το δίπτυχο;

Επιλέξαμε συνειδητά το όνομα της παράταξης, θέλοντας να δώσουμε το ακριβές στίγμα τόσο της πολιτικής μας κατεύθυνσης, όσο και των προτάσεών μας για την πόλη. Έχουμε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής μας, την Αλληλεγγύη. Θεωρούμε ότι σήμερα, που η κεντρική διοίκηση έχει αποτύχει σε πολλούς τομείς που άπτονται της κοινωνικής συνοχής, ο Δήμος πρέπει να έρθει και να δώσει λύσεις για τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, προβλήματα που δημιουργούνται από την γενικότερη κατάσταση και όχι κατ’ ανάγκη από τη λειτουργία της πόλης. Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να μιλάμε για υλοποίηση προγραμμάτων στους Δήμους αν πρώτα δεν μεριμνήσουμε για τις δυσκολίες των πολιτών. Και αναφέρομαι και σε θέματα που δεν είναι εξ’ ολοκλήρου στις αρμοδιότητες του Δήμου. Για την Αλληλεγγύη λοιπόν έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα δράσεων, που έχουν μια κοινή λογική, την οποία θα εφαρμόσουμε από την πρώτη ημέρα διοίκησης. Οι κοινωνικές δομές, δεν πρέπει να περιμένουν στο γραφείο για να τους έρθει το πρόβλημα αλλά πρέπει να βρίσκονται συνεχώς μέσα στην πόλη και να βρίσκουν το πρόβλημα. Είναι μια επιθετική κοινωνική πολιτική, η οποία όμως εξαντλεί την αποτελεσματικότητά της. Οι δομές αυτές έχουν το στοιχείο της συνέχειας. Δεν είναι προγράμματα που αντιμετωπίζουν προσωρινά ένα ζήτημα. Είναι μόνιμες, λειτουργούν συνεχώς και είναι ουσιαστικής παροχής βοήθειας στους πολίτες. Η Δημιουργία βρίσκεται στην καρδιά της πρότασής μας. Αναφέρεται στην επιχειρηματικότητα, στην τοπική ανάπτυξη, κυρίως του εμπορικού κέντρου αλλά και στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η έμπρακτη αντίσταση στην οικονομική κρίση είναι η δημιουργία. Να δοθούν στους πολίτες συγκεκριμένα ερεθίσματα και πρακτικές διευκολύνσεις για να μπορούν να αναπτυχθούν επαγγελματικά στην πόλη μας, να βρουν δουλειά, να μπορούν να δημιουργούν στην πόλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα