Το σκληρό ροκ του Σαμαρά και οι γαλάζιες… ευρωπαϊκές νότες

Το σκληρό ροκ του Σαμαρά και οι γαλάζιες… ευρωπαϊκές νότες
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μετά την αντεπίθεση χθες της Συγγρού, με τη διανομή της υπογεγραμμένης από Βαρουφάκη συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, συνεδριάζει σήμερα το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ. Αναμένεται να τεθεί το ερώτημα εάν η Ν.Δ θα επιστρέψει σε “αντιμνημονιακή” αντιπολίτευση ή εάν θα στηρίξει στη Βουλή μέτρα

Μετά την επικοινωνιακή αντεπίθεση που πραγματοποίησε χθες η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά υπέγραψε τη συνέχιση του, συνεδριάζει σήμερα το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, στο οποίο αναμένεται να τεθεί το ερώτημα ποια θα είναι η γαλάζια αντιπολιτευτική φυσιογνωμία στη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε χθες να κινείται στη λογική του σκληρού ροκ, με πρώτο στόχο να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αίσθηση της κοινής γνώμης ότι η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και πέτυχε βελτίωση των όρων σε σχέση με την αξιολόγηση και το πρόγραμμα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στη μέση.

O συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διένειμε το κείμενο, που υπεγράφη μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, από τον EFSF , το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδας και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Με βάση αυτό το έγγραφο (το περιεχόμενο του οποίου πάντως είχε ήδη διαρρεύσει προ πολλού), η Ν.Δ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έβαλε την υπογραφή της στη συνέχιση του μνημονίου, από το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση (πάντα σύμφωνα με τους γαλάζιους) θα έβγαζε τη χώρα.

Ταυτόχρονα βέβαια η Ν.Δ καλεί το Μαξίμου να σπεύσει να συμφωνήσει σε πακέτο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χάνει πολύτιμο χρόνο σε δήθεν διαπραγμάτευση.

Δεν είναι λίγα όμως τα γαλάζια στελέχη που διαφωνούν με την αντιπολιτευτική τακτική της Συγγρού, εκτιμώντας ότι η Ν.Δ θα έπρεπε να διευκολύνει τη στροφή της κυβέρνησης στο ρεαλισμό και όχι να εξωθεί την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα. “Θα γίνει ξανά αντιμνημονιακή η Ν.Δ ή θα παραμείνει στη γραμμή της υπευθυνότητας;”, αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

Τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν νομοσχέδια, όπως αυτό για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο η Ν.Δ διαφωνεί όπως δήλωσε χθες και ο συντονιστής Δικαιοσύνης- Δημόσιας Διοίκησης Σίμος Κεδίκογλου, αλλά ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ στη Βουλή εφόσον έλθει μία δέσμη μεταρρυθμίσεων (πακέτο ή μεμονωμένων), η οποία θα πρέπει να εγκριθεί για να γίνει εγκαίρως εκταμίευση χρημάτων για την πληρωμή στις 9 Απριλίου.

Εκ των μελών του πολιτικού συμβουλίου, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι οι εισηγητές της σκληρής αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να πάρει την ευθύνη στήριξης της συμφωνίας. Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης κινούνται σε διαφορετική λογική, θεωρώντας ότι η Ν.Δ θα πρέπει να στηρίξει μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από το περιβάλλον του κ.Σαμαρά θεωρούν καταρχήν ότι δεν υπάρχει θέμα και δεν βλέπουν διαφορετικές απόψεις εντός της Ν.Δ. Υπενθυμίζουν ότι αυτό το ερώτημα είχε τεθεί και στην κοινοβουλευτικη ομάδα και την πολιτική επιτροπή και πως το συμπέρασμα ήταν ότι η Ν.Δ δε θα είναι ως αντιπολίτευση ούτε δεδομένη ούτε ανεύθυνη, κάτι που έδειξε στην πράξη υπερψηφίζοντας επί της αρχής τα δύο πρώτα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, αλλά καταψηφίζοντας επιμέρους άρθρα και αναδεικνύοντας ζητήματα όπως αυτό του Παράκτιου Μετώπου.

Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και η διοργάνωση του οδοιπορικού προς την κοινωνία που είχε εξαγγείλει στην πολιτική επιτροπή ο κ.Σαμαράς. Οι σχετικές εκδηλώσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν και πριν το Πάσχα, με στόχο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν καλυφθεί όλες οι πρωτεύουσες περιφερειών της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα