Η ‘σκακιέρα’ του εκλογικού νόμου

Η ‘σκακιέρα’ του εκλογικού νόμου

Με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς από αύριο όλοι οι "παίχτες" αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θέμα του εκλογικού νόμου. Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους

Τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών θα βολιδοσκοπήσει ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τον εκλογικό νόμο.

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα δυνατότητα σύνθεσης με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που η ΝΔ έχει διαχωρίσει τη θέση της. Μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν την ευκαιρία για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, καθώς σε κάθε περίπτωση το αναλογικότερο σύστημα που προωθείται ευνοεί τις συνεργασίες των κομμάτων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε έναν «νεκρό» πολιτικό χρόνο.

Πιο κοντά στην κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με την Χαριλάου Τρικούπη να μη δείχνει να διαφωνεί είτε με το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μειωμένο μπόνους στο πρώτο κόμμα είτε αυτό να καταργηθεί. Αυτό που ζητείται είναι η παραμονή του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Μεγαλύτερες αποστάσεις  κρατούν στο Περισσό που προτιμούν καθαρή αναλογική με κατάργηση και της επιδότησης του πρώτου κόμματος, αλλά και του ορίου του 3%.

Το ΠΟΤΑΜΙ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει, θέλει μείωση του αριθμού των βουλευτών και την διατήρηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του.

Στην κατάργηση του μπόνους προσανατολίζεται ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε εμφανιστεί προβληματισμένος με την πρόταση Κουρουμπλή σχετικά με τις προγραμματικές προεκλογικές συμφωνίες των κομμάτων.

Παρά τις όποιες διαφωνίες κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα μικρότερα κόμματα να καρποφορήσουν, καθώς όπως δήλωναν χαρακτηριστικά στο NEWS 247 «η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει, δεν φρενάρονται τα κοινωνικά ρεύματα με τους εκλογικούς νόμους». Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως οποιοδήποτε αναλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτό που επιθυμούν είναι η αφετηρία του Αλέξη Τσίπρα για τον διάλογο που θα ξεκινήσει να είναι από την καθαρή αναλογική. «Πρέπει να πάμε με τον πήχη ψηλά», ήταν η απάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, έδωσαν στελέχη του κόμματος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή όταν ο υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την πρότασή του για μειωμένο μπόνους.

Κρίσiμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση του κόμματος σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα