Βέλγιο: Τους αντιπροσώπους της εξέλεξε, χθες, η ελληνική ομογένεια

Βέλγιο: Τους αντιπροσώπους της εξέλεξε, χθες, η ελληνική ομογένεια

Στις κάλπες προσήλθαν εχθές οι Έλληνες του Βελγίου σε μία εκλογική διαδικασία στην οποία κυριάρχησαν η έντονη κομματικοποίηση και η περιορισμένη συμμετοχή

Όλη η σύγχρονη ιστορία του Βελγίου αποτυπώθηκε στα εκλογικά αποτελέσματα της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Μαρτίου για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, νικήτριες υπήρξαν δύο παρατάξεις, αυτές που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ. Και, αν και λίγο αυξημένη από την προηγούμενη φορά, η συμμετοχή ήταν ξανά περιορισμένη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι από 20.000 Ελληνες διαμένουν στην βελγική πρωτεύουσα.

 

Η έντονη κομματικοποίηση συνεχίστηκε και φέτος: τα τέσσερα ψηφοδέλτια που “κατέβηκαν” στον εκλογικό στίβο εκπροσωπούσαν τα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα. Η “Νέα Δημοκρατική Κίνηση Βρυξελλών”, συνδυασμός που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία έλαβε το 56% και κέρδισε τις έξι από τις 11 έδρες του ΔΣ. Ακολούθησε η “Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών” του ΚΚΕ, με 21% και 103 ψήφους –στα ίδια με τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο, αυτή τη φορά αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη, αφού η παράταξη των σοσιαλιστών (κυρίως ΠΑΣΟΚ) “Δημοκρατική εξόρμηση και Συνεργαζόμενοι” έπεσε μόλις στο 10% (από το 33 περίπου που είχε τρία χρόνια πριν). Η παράταξη “Αλληλέγγυα Κοινότητα” του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 12%.

 

Λιγότερα από 500 άτομα ψήφισαν στο κτίριο των Βρυξελλών, σε μια κοινότητα με πολύ μεγάλη παράδοση –από τους ανθρακωρύχους μέχρι τους ευρωϋπαλλήλους- και έντονη πρόσφατη κινητικότητα με νέους μετανάστες, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Δείγμα των καιρών, αλλά και των χειρισμών, πολλοί Ελληνες δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογικές διαδικασίες της κοινότητας, πολλοί αγνοούν και την ύπαρξή της, άλλοι πάλι δεν αντέχουν αυτήν την “έντονη διάσπαση των πολλών ψηφοδελτίων, που είναι τόσο κομματικά, που τις περισσότερες φορές συμπεριλαμβάνουν συνεργάτες ευρωβουλευτών και που τελικά μυρίζουν… ναφθαλίνη”. Μια κριτική που ακούς συχνά από χείλη ανθρώπων που αγαπούν την ομογένεια, νοιάζονται για την Ελλάδα, αλλά και την παρουσία της στο Βέλγιο…

Τα τελικά ονόματα των μελών του νέου ΔΣ της κοινότητας θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εκτός απροόπτου, Πρόεδρος αναμένεται να επανεκλεγεί ο Δημήτρης Αργυρόπουλος που μαζί με τα άλλα γνωστά μέλη της ομογένειας που επίσης επανεξελέγησαν έχουν δείξει ότι ασχολούνται και το προσπαθούν.

 

Οι παρατάξεις κατέβασαν και υποψηφίους για την εκλογή τους στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, το δευτεροβάθμιο όργανο που όμως βρίσκεται σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια λόγω δυσβάστακτων οικονομικών  χρεών έναντι του Βελγικού κράτους.

Είναι ένα από τα θέματα που θα χειριστούν οι νεοεκλεγμένοι. Στοίχημα παραμένει η ανανέωση της Κοινότητας, ώστε να ξαναχτυπήσει εκεί η καρδιά της Ελλάδας στο Βέλγιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα