Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας δεν χρωστούν σε κανέναν

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας δεν χρωστούν σε κανέναν

Πώς φθάσαμε κοντά σε νέα συμφωνία για το χρέος και ποιοι κρατούν ψηλά την σημαία της αξιοπρέπειας απαιτώντας να μην πληρώσουν τον λογαριασμό κομίζοντας ατράνταχτες αποδείξεις

Η κοιλάδα μας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εύφορη αλλά πάντοτε βρίσκονται πρόθυμοι τεμπέληδες να υποστηρίξουν ότι δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν. Τουναντίον, μας χρωστούν. Η “επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος”, υπήρξε το άρμα για την δημιουργία μιας μερίδας πολιτών που πιστεύει ότι μια διεθνής συνωμοσία είναι αυτή που θέλει τους Έλληνες υπόδουλους. Γεννώνται όμως πολλά ερωτήματα.

Όπως το γιατί να θέλουν ειδικά τους Έλληνες υπόδουλους και όχι τους Ιρλανδούς ή τους Κυπρίους για παράδειγμα. Επιπρόσθετα απαιτούμε να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που σκαρώνουν τη διεθνή συνωμοσία και τέλος γιατί όσοι την επικαλούνται, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν τις απαντήσεις, προτιμούν να μιλούν με μισόλογα και υπονοούμενα. Ποιος τους εμποδίζει να πουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει;

Η κυρία Σοφία Σακοράφα, όταν σταμάτησε να ρίχνει ακόντιο, αφοσιώθηκε στην πολιτική. Ανδρώθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και όταν το 2010 είδε ότι οι σύντροφοι ψηφίζουν τα μνημόνια, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εξελέγη βουλευτής και εν συνεχεία ευρωβουλευτής. Αυτά μέχρι τις εκλογές του περασμένου έτους. Έχοντας και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει τα μνημόνια, η αθλήτρια από τα Τρίκαλα αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να συνεχίσει το μπαράκι μόνη της ή αν προτιμάτε στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ομού αποφάσισαν την επανασύσταση της επιτροπής υπό μορφή σωματείου, καθώς πλέον δεν έχουν την κάλυψη ούτε της προέδρου της Βουλής ούτε φυσικά της Κυβέρνησης.

Της Κυβέρνησης που βασίστηκε πολιτικά στο παρελθόν στο θέμα της διαγραφής του χρέους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι “δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον” (Βήμα της Κυριακής Φεβρουάριος 2014). Η άποψη αυτή δεν ήταν ακριβώς αιρετική. Εξέφραζε προφανώς και τον σημερινό κυβερνητικό του εταίρο, τον κο. Π. Καμμένο. Ο πρόεδρος Πάνος τον Ιούνη του 2015 δεν δίστασε να πει ότι: “σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε μονομερή διαγραφή 250 δις ευρώ” (Alpha TV).

Ακόμη και οι ΠΑΣΟΚογενείς βουλευτές ασπάζονταν την ίδια περίπου άποψη. Ο κος Π. Κουρουμπλής ήδη από το 2014 προέτρεπε τον κο Τσιπρα να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010. Ήτοι “να συγκαλέσει τη Βουλή μια Παρασκευή απόγευμα και να πει «κουρεύουμε το χρέος 70%». Μονομερώς, στον ιδιωτικό τομέα”. Ήταν η ίδια η Κυβέρνηση και τα στελέχη της που λοιδορούσαν όποιον τολμούσε να πει ότι η επιτροπή για το χρέος με τον σανδαλοφόρο Eric Toussaint και την Μπουμπουλίνα-Ζωη είναι για γέλια.

Όλ’ αυτά άλλαξαν όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Ν. Παππάς ήρθαν σε επαφή με τον ρεαλισμό διαπραγματευόμενοι σκληρά με τους δανειστές. Αντελήφθησαν ότι όσα εύκολα έλεγαν για μονομερείς ενέργειες δεν τρομοκρατούν κανέναν εκτός από τους ίδιους. Άφησαν πίσω τους τις γενικές αρλούμπες περί επονείδιστου και άρχισαν να αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις για τη διαχείρισή του χρέους. Ο επίσης Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κος Δ. Παπαδημούλης, πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα υποστήριξε ότι “και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας, δεν θα τα καταφέρουμε”, προσχωρώντας σε μια θέση που μέχρι πρότινος εξέφραζε τους φιλελεύθερους.

Έτσι φθάσαμε στις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση αναζητά μια νέα συμφωνία σαν εκείνη του 2012 που θα προβλέπει ότι η διευκόλυνση της αποπληρωμής θα συμβεί μελλοντικά και σε προκαθορισμένο χρόνο.

Εκείνη τη συμφωνία που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Καμία από τις δυο πλευρές δεν κράτησε το λόγο της. Η Ελλάδα παρήγαγε πρωτογενή πλεονάσματα (μάλιστα νωρίτερα) αλλά δεν έκανε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές δεν δέχθηκαν ποτέ να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το χρέος.

Είναι φανερό ότι η στροφή της Κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικά αιτήματα, αφήνει ζωτικό χώρο δράσης σε όλους όσοι επιμένουν στις μαγικές λύσεις. Ο παραληρηματικός λόγος της Κας. Σακοράφα ελάχιστα διαφέρει απ’ όσα υποστήριζαν προηγουμένως όλοι μαζί. Η πρώην ακοντίστρια, μιλά ξανά για “ευρωπαϊκό διευθυντήριο” και “διευθυντήριο της Ντόιτσε Μπανκ”. Χαρακτηρίζει την επιτροπή “ξύλινο άλογο για να ξανακερδίσουμε την πατρίδα μας” και αναπαράγει τα στερεότυπα συνωμοσιολογίας που έκαναν δημοφιλή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝΕΛ.

Κομίζει δε στον δημόσιο διάλογο “ένα κιτάπι χειρόγραφο, το οποίο προέκυψε από την εντολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου το 1945, ως υπουργού Ανασυγκρότησης. Στο χαρτί αυτό καταγράφεται με υποδειγματική ακρίβεια και κατά μήνα, η πορεία των χρεών των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων κατοχής προς την πατρίδα μας”. Το …κιτάπι, όπως υποστηρίζει η κυρία Σακοράφα “το έστειλε ένας καλός φίλος από την Πάτρα, θάφτηκε για 70 χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε θάφτηκε συνειδητά και επί σκοπώ”.

Το παράδοξο φυσικά δεν είναι ότι υπάρχει πάντα κάποιος που υπόσχεται μια εύκολη λύση. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Παράδοξο είναι ότι υπάρχει ακόμη κόσμος που τους πιστεύει. Όχι μόνο την Ζωή και τη Σακοράφα αλλά και οποιονδήποτε άλλο. Από το ΚΚΕ μέχρι τον Αρτέμη Σώρρα, όλοι έχουν μια ευκολότερη λύση από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Η δυναμική του λαϊκισμού μοιάζει να φθίνει καθώς διαψεύδονται κατά σειρά “τα Ζάππεια και οι Θεσσαλονίκες”. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω ανικανότητας και απραξίας, αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για την εκ νέου άνθιση του λαϊκισμού. 

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα