Την Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη για εκλογικό νόμο και Αναθεώρηση

Την Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη για εκλογικό νόμο και Αναθεώρηση
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας ΔΗμοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Με ποιες θέσεις θα προσέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αιχμές από την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τα κίνητρα της κυβέρνησης, ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».

Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Μάλιστα συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989, δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.

Η κυβερνητική πρόταση

Το θέμα του εκλογικού νόμου συζητήθηκε την Παρασκευή, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  με βασική κατεύθυνση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την απλή και καθαρή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακυβερνησίας στο τραπέζι έπεσε και η πτώση του ορίου του 3% που ορίζεται μέχρι σήμερα το κατώφλι για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλες οι απόψεις φέρεται να συζητήθηκαν με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να παρουσίαζει στην αρχή της συνεδρίασης και τη δική του πρόταση για το μειωμένο μπόνους, προτάσσοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

“Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ομοφωνία για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο ψήφου στα 17.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει να γράφεται μέσα στην εβδομάδα. Μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν με τα κόμματα αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα εγκριθεί από το κόμμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25-26 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα