Χωρίς δανειστές και αξιολόγηση εκπνέει ο Ιανουάριος

Χωρίς δανειστές και αξιολόγηση εκπνέει ο Ιανουάριος

Μήνας ορόσημο για το ασφαλιστικό αναδεικνύεται ο Φεβρουάριος. Δυναμιτίζουν το κλίμα πληροφορίες για αξιώσεις του ΔΝΤ περί νέων μειώσεων 15% στις συντάξεις. Ποιο είναι το καλό νέο που έρχεται από το δημοσιονομικό μέτωπο

Για την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη του Φεβρουαρίου, αναβάλλεται τελικά η άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ιανουάριος πέρασε, χωρίς να έχει χτυπήσει το «καμπανάκι» έναρξης της αξιολόγησης, γεγονός που σηματοδοτεί μια ακόμη καθυστέρηση σε βάρος, πάντα, της ελληνικής οικονομίας.

Όσο πιο αργά αρχίσει η αξιολόγηση, τόσο πιο αργά θα τελειώσει, ακόμη κι αν η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Μάρτιο, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση των 5,7 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Για τη νέα καθυστέρηση της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα συζητώνται πολλοί λόγοι, οι οποίοι εκτείνονται από τις αξιώσεις των δανειστών για την αποστολή ακόμη περισσότερων στοιχείων από την ελληνική πλευρά έως τις διαφωνίες που εντοπίζονται στους κύκλους των Θεσμών, σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η νέα αναβολή της άφιξης των δανειστών στη χώρα μας δεν οφείλεται παρά σε διαδικαστικούς λόγους, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις ΗΠΑ.

Όπως όλα δείχνουν, ο Φεβρουάριος θα είναι τελικά ο μήνας ορόσημο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του επικείμενου νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ωστόσο, το κλίμα επιδεινώνεται συνεχώς από διαρροές που αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τις αξιώσεις των δανειστών. Μόλις χθες, αναστάτωση και μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε δημοσίευμα που έκανε λόγο για νέα απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθούν οι συντάξεις κατά 15%.

Πέραν όμως του ασφαλιστικού, στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί σύντομα και το δημοσιονομικό πεδίο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν ήδη «σηκώσει μανίκια» και «ξεσκονίζουν» ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να συναντήθηκαν με τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα.

Κι εδώ είναι που… έρχονται τα καλά νέα, αφού, εντελώς αναπάντεχα, η ελληνική πλευρά αποκτά ένα ακόμη «όπλο» στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο λόγος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015, το οποίο τελικά δεν θα είναι έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ – όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 – αλλά πλεόνασμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ.

Που οφείλεται η θετική αυτή εξέλιξη; Στη σχεδόν μηδενική ύφεση της οικονομίας το 2015, στην τόνωση των φορολογικών εσόδων, παρά τη φοροδοτική κόπωση των πολιτών και στη σημαντική περικοπή δαπανών του δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα