Νερό: Αποστολή όλων μας για μια καλύτερη ζωή

Νερό: Αποστολή όλων μας για μια καλύτερη ζωή

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που ήταν χθες, είναι καιρός να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Να θέσουμε προτεραιότητες και να μπούμε μπροστά στη μάχη για μια ιερή αποστολή

Υπάρχουν στρατιωτικές αποστολές, ιερές αποστολές, επαγγελματικές αποστολές και αποστολές ομάδων ή και ατομικών αθλημάτων. Μία όμως μοιάζει στα αυτιά μου ως η πιο κρίσιμη από όλες. Η αποστολή για το νερό. Είναι στιγμές που όλους μας καταβάλει αυτή η μικρή απόγνωση της ύπαρξης. Πώς ήρθαμε στη ζωή, από που και προς τα που οδεύουμε. Άλλοι το αποκαλούν θεία παρέμβαση κι άλλοι μια αλληλουχία τυχαίων γεγονότων που έφεραν τον κόσμο μας, τον πλανήτη γη, στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Όποια κι αν είναι η κοσμοθεωρία του καθενός, ένα είναι το αδιάσειστο στοιχείο. Εν αρχή ην το ύδωρ!!

Νερό στο διάστημα…

Πριν από μερικές ημέρες, επιστήμονες εντόπισαν επτά εξωπλανήτες που ονομάσαμε “διδυμάκια” της γης. Και γιατί προχωρήσαμε σε αυτή την ονοματοδοσία; Μα φυσικά επειδή υπάρχουν ενδείξεις πως σε αυτούς τους πλανήτες υπάρχει νερό. Πριν από ένα χρόνο και κάτι, η ΝΑΣΑ κατέπληξε τον κόσμο με τις ανακοινώσεις της για τον Κόκκινο Πλανήτη. Τι ήταν όμως εκείνο που έκανε την ανθρωπότητα να κοιτάξει προς τον Άρη; Η ένδειξη πως στην επιφάνειά του κυλάει νερό, έστω και σε αρκετά διαφορετική μορφή σε σχέση με τη γη.

Το νερό είναι η αρχή του παντός

Η μελέτη της γένεσης της ζωής δείχνει πως οι πρώτοι οργανισμοί αναπτύχθηκαν στο νερό και αργότερα εξελίχθηκαν, αναπτύχθηκαν και περπάτησαν στην ξηρά. Μην ξεχνάμε πως το νερό καλύπτει το 70,9% της επιφάνειας αυτού του πλανήτη. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα φυλακισμένο στα μικροσωματίδια που περιμένουν να πέσουν στο έδαφος με τη μορφή της βροχής είναι περισσότερο από την ποσότητα ύδατος σε όλους τους ποταμούς της γης αθροιστικά.

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει για μέρες, μήνες ίσως χωρίς τροφή, όμως η στέρηση νερού θα είναι θανατηφόρα για κάθε ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα. Το σώμα μας άλλωστε αποτελείται από 60-70% νερό, που συμβάλλει στη λειτουργία του κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με δεδομένα που αποθεώνουν την κεντρική θέση που λαμβάνει ο χημικός τύπος H2O στο μυστήριο της ζωής. Όλα τα παραπάνω και δεκάδες, εκατοντάδες άλλα συντείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Το νερό είναι και πολύτιμο και δώρο ζωής. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε και να μην το σπαταλάμε.

Η ευλογημένη Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει την ευλογία να βρίσκεται στο σημείο εκείνο του πλανήτη που συναντάται το γλυκό, εύκρατο κλίμα με το άφθονο νερό. Οι πηγές με πόσιμο και ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα νερό είναι αμέτρητες απ’ άκρη, σε άκρη σε όλη τη χώρα. Σε όλη; Ίσως όχι ακριβώς σε κάθε της σπιθαμή. Τα πολύτιμα νησιά μας υποφέρουν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες από σημαντικές ελλείψεις σε πόσιμο νερό.

Τα τελευταία 11 χρόνια, το πρόγραμμα με τίτλο “Αποστολή Νερό” Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola Hellas έχει βάλει σκοπό να δώσει λύσεις στο φαινόμενο της λειψυδρίας, προστατεύοντας παράλληλα τους ανεκτίμητους υδροβιότοπους της χώρας μας. Aπό το 2011 και έπειτα το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το The Coca-Cola Foundation.

Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής ομβρίων υδάτων,  σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Parternship – Mediterranean (GWP-Med) και την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο αποδίδει καρπούς. Υπολογίζεται πως 260εκατ λίτρα νερού εξοικονομούνται κάθε χρόνο με αυτό τον τρόπο, σε 57 σημεία , ενώ 54,630 κάτοικοι να βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει και να γίνεται πιο ευχάριστη.

Στοιχείο πυλώνας του πρότζεκτ είναι τα έργα υποδομής για τη συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού, με νέες τεχνολογίες κατάλληλες για τις ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτήσεις των νησιών. Επίσης, η ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών τους για την προσπάθεια προστασία του νερού, αλλά και η εκπαίδευση τεχνικών από τα εκάστοτε νησιά προκειμένου να εντρυφήσουν στην μέθοδο συλλογής όμβριων υδάτων.

Πέραν των ενεργών δράσεων που δίνουν άμεσα το αποτέλεσμα, αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένος αποστολής για το νερό, δεν θα μπορούσε να μην είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Το 2011, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» και η WWF, ξεκίνησαν τη δράση «Δίκτυο εθελοντών για την παρακολούθηση των νησιωτικών υγροτόπων».

Μια δράση που στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών για την παρακολούθηση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων, σε νησιά που φιλοξενούν υγρότοπους μεγάλης αξίας, και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης σχετικά με τη σημασία τωνπολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.

Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία εθελοντικού καθαρισμού ακτών, κατά βάση από μαθητές που ενημερώνει παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες για το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών και των ακτογραμμών.

Η μάχη για το νερό δεν έχει χρονοδιάγραμμα. Ξεκινά από τη συνειδητοποίηση της αξίας του, συνεχίζει στην καθημερινή μάχη για την προστασία του και προχωρά στο διηνεκές με ενημέρωση, συμμετοχή και ευαισθητοποίηση. Τι λέτε; Δεν αξίζει πραγματικά να πάρουμε όλοι μέρος στην Αποστολή για το νερό;

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα