Μηχανή του Χρόνου: Η διεστραμμένη ταινία που θέλησε να είναι πολιτική καταγγελία, αλλά απαγορεύτηκε σε 46 χώρες
Περιείχε σκηνές νεκροφιλίας και παιδοφιλίας, αλλά ο σκηνοθέτης ήθελε κι άλλο
- 04 Αυγούστου 2017 08:02
Από τη mixanitouxronou.gr:
Στις 15 Μαρτίου 2010 κυκλοφόρησε η ταινία τρόμου «Α Serbian Film», η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αποσύρθηκε από τα φεστιβάλ και απαγορεύτηκε σε 46 χώρες.
Τη χαρακτήρισαν ως «ταινία-φρίκη», καθώς περιείχε ακραίες σκηνές βίας και σαδισμού. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Σρνταν Σπασόγιεβιτς είχε δηλώσει ότι η ταινία ήταν «ένα ημερολόγιό για την κακοποίησή μας από τη σερβική κυβέρνηση». «Δείχνει τη μονολιθική δύναμη των ηγετών που σε υπνωτίζουν και σε αναγκάζουν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Πρέπει να αισθανθείς τη βία για να καταλάβεις τι είναι», είχε αναφέρει.
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Μίλος, ένας πρώην πορνοστάρ, ο οποίος συμμετέχει σε μια όχι τόσο συνηθισμένη ερωτική ταινία η οποία περιέχει σκηνές νεκροφιλίας και παιδοφιλίας. Ο πρωταγωνιστής βιάζει ένα βρέφος, αποκεφαλίζει μια γυναίκα και συμμετέχει σε αποτρόπαιες σεξουαλικές πράξεις, υπό την επήρεια ενός ναρκωτικού.
Η ταινία γυρίστηκε στο Βελιγράδι σε 61 ημέρες και διαρκεί 104 λεπτά. Για τη σκηνή του βιασμού του βρέφους χρησιμοποίησαν μια κούκλα μωρού. Στην αφίσα της ταινίας απεικονίζεται ο Μίλος να ουρλιάζει σε ένα κόκκινο πλαίσιο, το οποίο απεικονίζει τον χάρτης της σύγχρονης Σερβίας. Ο κριτικός κινηματογράφου Σκοτ Βάινμπεργκ τη χαρακτήρισε ως τραγική, αηδιαστική, ενοχλητική, διεστραμμένα παράλογη, εκνευριστική και στην πραγματικότητα πολύ έξυπνη!
Η ταινία λογοκρίθηκε και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για το περιεχόμενό της το οποίο χαρακτηρίστηκε «αρρωστημένο». Αποσύρθηκε από πολλά φεστιβάλ και από το «Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας το οποίο έκρινε ότι έπρεπε να κόψουν 49 σκηνές και τελικά αποφάσισαν να μην την προβάλουν. Στη Νορβηγία απαγορεύθηκε για τις σκηνές παιδοφιλίας και την ακραία βία, ενώ στην Ισπανία προβλήθηκε μόλις για τρεις ημέρες. Στην Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας» με τον ελληνικό τίτλο «Χασαπο-σέρβικο» και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς που ζητούσαν από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού να την αποσύρει. Παρά τη δημόσια κατακραυγή ο σκηνοθέτης δήλωσε: «Εύχομαι να την είχα κάνει ακόμα πιο σκληρή, πιο ακραία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: