Και εγένετο Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Και εγένετο Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Χρήστος Καράμπελας

Στόχος του νέου πολιτιστικού φορέα είναι ο συνεχής εντοπισμός νέων ταλέντων και στη συνέχεια η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και ανάδειξή τους στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο

Ένα “φυτώριο” μουσικών ταλέντων που ενδεχομένως να καλύψει τις ανάγκες των δύο μεγάλων ορχηστρών της χώρας στοχεύει να αποτελέσει η Ελληνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), η οποία ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, Τετάρτη, τη σύσταση και τον προγραμματισμό της για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.

Πίσω από τη φιλόδοξη και ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία βρίσκεται η μουσική ιδιοφυΐα του Διονύση Γραμμένου, ο οποίος τελεί εμπνευστής, ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της ΕΛΣΟΝ. «Η Ορχήστρα Νέων αποτελεί στο εξωτερικό ένα σημείο αναφοράς που αφενός καταδεικνύει το επίπεδο της μουσικής εκπαίδευσης της κάθε χώρας και αφετέρου αναδεικνύει – εξελίσσει το παικτικό επίπεδο των συμμετεχόντων μουσικών» υπογράμμισε κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της ΕΛΣΟΝ ο κ. Γραμμένος.

Όπως διευκρίνισε, η νεοσύστατη Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μονακό, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Στόχος της είναι ο συνεχής εντοπισμός νέων ταλέντων και στη συνέχεια η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και ανάδειξή τους στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

Η πρώτη της καλλιτεχνική σεζόν περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ και μουσικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, με την πολύτιμη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα φιλοξενήσει στις συναυλίες στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρώτη με τίτλο “Μουσικές ιδιοφυΐες της Βίεννης” θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στη μεγάλη σκηνή του ΚΠΙΣΝ και αφορά σε μια φρέσκια ανάγνωση έργων των Σούμπερτ και Μότσαρτ.  Ακολουθεί μία ακόμα συναυλία στις 7 Μαρτίου 2018 και δύο στα τέλη Ιουνίου 2018. Για τις συναυλίες του 2018 θα δημοσιευτούν περισσότερες λεπτομέρειες στο εγγύς μέλλον, ωστόσο σε μία εξ αυτών η Ορχήστρα Νέων θα συμπράξει με τους νέους τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Χρήστος Καράμπελας

Παράλληλα, η ΕΛΣΟΝ δίνει βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να φέρει την ορχηστρική και μουσική πιο κοντά στα παιδιά. Διοργανώνει έτσι τρία εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Το πρώτο αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους μαθητές στην ανοιχτή πρόβα που θα κάνει η ΕΛΣΟΝ πριν τη συναυλία της στις 11/12 στο ΚΠΙΣΝ
  • Το δεύτερο με τίτλο “Συμμετέχων με την ΕΛΣΟΝ” αφορά τη διοργάνωση κοινών εργαστηρίων νέων μουσικών με μέλη της ΕΛΣΟΝ
  • Το τρίτο με τίτλο “Γνωρίζω την Ορχήστρα” αποτελεί ουσιαστικά ένα τραπέζι ανοικτού διαλόγου μετά τις πρόβες της Ορχήστρας Νέων, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν βασικές μουσικές γνώσεις και να θέσουν τυχόν ερωτήματά τους.

Ως προς τη λειτουργία της Ορχήστρας, αυτή θα πραγματοποιεί καθημερινές, πολύωρες πρόβες και σεμινάρια οκτώ ημέρες πριν την παρουσίαση κάποιας συναυλίας της μέχρι και την επίσημη πρεμιέρα.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος. Όπως σημείωσε ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δημήτρης Αφεντούλης, η χρηματοδότηση δεν έχει ημερομηνία λήξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι η ΕΛΣΟΝ αποτελεί “παρακλάδ锨και όχι έναν ακέραιο οργανισμό που στοχεύει να έχει διάρκεια. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα