Σφίγγει τα λουριά ο Ντάισελμπλουμ: “Πρόωρη” η συζήτηση για τέλος του ελληνικού προγράμματος

Σφίγγει τα λουριά ο Ντάισελμπλουμ: “Πρόωρη” η συζήτηση για τέλος του ελληνικού προγράμματος
New President-elect of the Eurogroup and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem addresses the media after an Eurogroup finance ministers meeting at the EU Council in Brussels on Monday, Jan. 21, 2013. ©GTRESONLINE

Ψυχρολουσία από Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Τι δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τη Δευτέρα “πρόωρη” οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

«Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο πρόσθεσε, ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα».

Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή» (prudent), «βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Σημείωσε, πάντως, ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε, επίσης, ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την πρώτη φάση της πέμπτης αξιολόγησης από την Τρόικα και υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Τόνισε, ωστόσο ότι για να παραμείνει το ελληνικό πρόγραμμα στη σωστή τροχιά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε διάφορους τομείς και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Υπό εξέταση ο προϋπολογισμός

Ερωτηθείς αν η Τρόικα είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, ο επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν απάντησε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, κάτι το οποίο είδαμε στην αγορά ομολόγων. Ο ίδιος τόνισε ότι στη χώρα πρέπει να προχωρήσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εξ όσων πληροφορείται η επικείμενη Προεδρική εκλογή στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές. Ανέφερε, πάντως χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί κύκλοι στις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι πάντα στο υπόβαθρο των συζητήσεων, αλλά ποτέ στην επιφάνεια.

Οι δύο δρόμοι για τα 11 δισ. ευρώ

Εξάλλου, σχετικά με τα 11 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρένγκλινγ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές.

Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η άλλη είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό τον επόμενο χρόνο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για λόγους άλλους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρειάζεται πολιτική απόφαση (π.χ. από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενδεχομένως και από κάποια εθνικά κοινοβούλια).

Σημείωσε, τέλος, ότι το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν μέρος αυτών των 11 δισ. θα το γνωρίζουμε έξι μήνες μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη ενός ενδεχόμενου κενού.

Στο ίδιο θέμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα