Μασσαλία: Κατασκευαστική θέλει να μπαζώσει αρχαιοελληνικό μνημείο

Μασσαλία: Κατασκευαστική θέλει να μπαζώσει αρχαιοελληνικό μνημείο

Ένα ιστορικό μνημείο του 5οι αι. π.Χ. που μαρτυρά το ελληνικό στοιχείο στη γαλλική πόλη, κινδυνεύει με αφανισμό. Στη θέση του σκοπεύουν να αναγείρουν πολυτελείς κατοικίες

Σάλος στη Μασσαλία της Γαλλίας έπειτα από αδειοδότηση κατασκευαστικής, για την ανέγερση κτιρίου σε αρχαιολογικό χώρο όπου έχουν έρθει στο φως το τελευταίο διάστημα τα απομεινάρια αρχαιοελληνικού λατομείου. Πρόκειται για τα ερείπια ελληνικών λατομείων εξόρυξης ασβεστόλιθου, από τον 5ο αι. π.Χ. και ένα ακόμη σημάδι της ελληνικής ιστορίας της περιοχής. Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής Liberation, η αρχαιολογική υπηρεσία παρενέβη το 2016 στην λεωφόρο Ντε λα Κορντερί, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Μασσαλίας, προκειμένου να εξετάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ο Δήμος έδωσε παρόλα αυτά την άδεια ανοικοδόμησης σε εταιρία, με αποτέλεσμα να προκληθεί σειρά αντιδράσεων. “Οι μπουλντόζες θα καταστρέψουν έναν αρχαιολογικό χώρο του 5ου αι. π.Χ., τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού είχε χαρακτηρίσει ιστορικό μνημείο. Ιδού η αξία που έχει ο λόγος της νέας εξουσίας” δήλωσε ο Ζαν Λουκ Μελανσόν, αρχηγός της αριστεράς στο γαλλικό κοινοβούλιο και εκλεγμένος βουλευτής στην πόλη της νότιας Γαλλίας.


Φωτογραφίες με τις δαγκάνες των εκσκαφέων από το σημείο, έκαναν το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Το υπουργείο παρενέβη, προτείνοντας μια μέση λύση. Να δοθεί κανονικά η άδεια για το κτίριο, αλλά να προκύψει ένας χώρος 635τμ από το σύνολο των 6.500τμ της περιοχής, με τα “πιο αξιοσημείωτα” (όπως τα χαρακτηρίζει) ευρήματα του αρχαιολογικού μνημείου, που θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την ομάδα των σοσιαλιστών στη Μασσαλία, που θεωρούν πως είναι “λανθασμένη” η απόφαση. Όπως αναφέρουν ο αφανισμός ερειπίων και δη αρχαίων στηλών μοιάζει “λανθασμένος”. Από την άλλη, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Aix-Marseille, αφού χαρακτήρισε τα ευρήματα “ενδιαφέρονται για την ιστορία της Μασσαλίας”, έσπευσε να τονίσει: “Η μπουλντόζα δεν θα καταστρέψει τα ερείπια, καθώς τα ευρήματα μετατοπίστηκαν ήδη, μαζί με έναν βράχο που αποκολλήθηκε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα