Μαύρο βιβλίο και “τρύπα” άνω του 1 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Μαύρο βιβλίο και “τρύπα” άνω του 1 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Αδιαφανείς πληρωμές το διάστημα 1997-2008 επιβεβαίωσε ο διαχειριστικός έλεγχος του οικονομικού επιθεωρητή στο δήμο Θεσσαλονίκης. Χωρίς τιμολόγια 3.000 ειδικές εντολές

Τη νέα “τρύπα” ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, που είχε εντοπιστεί προ καιρού στο δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε η έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή, η οποία παραδόθηκε την Δευτέρα (13/10) στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Η έκθεση αφορά αδιαφανείς πληρωμές με ειδικές εντολές το διάστημα 1997-2008. Το πόρισμα των 500 σελίδων αναφέρει την ύπαρξη “τρύπας” άνω του 1 εκατ. ευρώ για χιλιάδες ειδικές εντολές δαπανών, που πληρώθηκαν από τον δήμο χωρίς όμως εντάλματα.

“Το πόρισμα αποτελεί επιβεβαίωση ότι γινόταν διαχείριση του ταμείου στο δήμο μέσα από ένα μαύρο βιβλίο, το οποίο πολλοί το επικαλέστηκαν αλλά κανένας δεν το προσκόμισε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για “άσχημη και νοσηρή κατάσταση”, η οποία συνέβαινε κατ’ εξακολούθηση και αφορά πολύ μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές πληρωμών, χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα, αλλά μεταφέρονταν στο επόμενο έτος και πληρώνονταν ξανά. Οι εν λόγω ειδικές εντολές φτάνουν τις 3.000 και δεν αντιστοιχούν σε τιμολόγια προμηθευτών.

Η έκθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ η δημοτική αρχή επιφυλάσσεται για ποινική δίωξη και για αστικά μέτρα για τη διεκδίκηση των χρημάτων.

Πληροφορίες από voria.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα